Erős menstruáció ellen: ismerj meg egy hétköznapi, természetes gyógymódot!
A pásztortáska minden menstruációs problémára gyógyír.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menstruációs ciklus kamaszkortól egészen a klimaxig minden nőt érint. Ha a vérzés erős, ráadásul fájdalommal is jár, az megnehezítheti a mindennapokat, de szerencsére van egy növény, a pásztortáska, ami minden problémádra gyógyír lehet.

Ugyanakkor a házi orvoslás mellett nem árt, ha felkeresed a nőgyógyászt, ugyanis az erős vérzés hátterében komolyabb betegségek is állhatnak.

Pásztortáska - nagy múltú növény

A középkorban a kolostori gyógyászat a legkülönbözőbb folyások ellen alkalmazta a pásztortáskát, így elsősorban a gennyes bőrbetegségeket, vérző sebeket, túl erős havi vérzést, orrvérzést és csöpögő orrot kezelték vele. Ezt követően a növényt évszázadokon át a feledés homálya fedte, csak az első világháború idején fedezték fel újra, alternatíva hiányában.

Mára tudományos körökben is elismerik a zörgő termésű növény létjogosultságát, a túlságosan erős vagy hosszú ideig tartó havi vérzés szabályozására, de orrvérzésre vagy felületes bőrsérülések gyógyítására is szokták javasolni.

Sokoldalú orvosság

A pásztortáska gyógyászatban használt föld feletti részei flavonoidokat, aminosavakat, biogén aminokat - acetilkolint, tiramint -, proteineket, nagyobb mennyiségben kálium- és kalciumsókat, valamint egy vérzéscsillapító és méhösszehúzó hatású peptidet tartalmaznak. A növény hatóanyagtartalma azonban erősen ingadozhat, a termőhelyétől függően.

Tisztítókúrákhoz is

A természetgyógyászatban a tavaszi tisztítókúrák vértisztító szerének ajánlják a pásztortáskát. Belsőleg máj- és epepanaszok kezelésére is használják, és ritkán keringésjavító és szíverősítő szerként is említik. Külsőleg a rosszul gyógyuló sebek kezelésére alkalmazzák, valamint száj- és garatfertőtlenítésre. Sebekre és orrvérzésre a növényt borogatás formájában alkalmazzák, melyet főzetéből készítenek. Menstruációs panaszokra frissen készített teát isznak.

Gyógyszerrel a fájdalom ellen

Dr. Boros Edina nőgyógyász a nem szteroid gyulladásgátló gyógyszereket ajánlja erős menstruációs fájdalmak ellen.

Pásztortáskatea

A pásztortáskát Kínában csemegeként, sülve is fogyasztják, de gyógyteát is lehet belőle készíteni. Apríts össze két teáskanálnyi pásztortáskát - lehetőleg olyan területről származzon, ami nem érintkezett kutyákkal -, majd a növényt forrázd le két deci vízzel. Hagyd állni 15 percig, ezután szűrd le a főzetet. Az elkészült teát ne ízesítsd, simán fogyaszd, naponta két-három csészével, attól függően, hogy mennyire erős a vérzésed.

Ugyanezt a főzetet sebkezelésre is használhatod, ebben az esetben egy darab vásznat márts a leszűrt lébe, és ezzel borogasd be a kívánt felületet. A teának mellékhatásai nem ismertek, ennek ellenére várandós anyáknak nem ajánlott a fogyasztása.

Cikkünk megírásában az Athenaeum Kiadó Kis kolostori patika című könyve segített.

Ezt is szeretjük