Fogfehérítő toll, matrica, házi szerek
Mit ajánl a fogorvos?
Nehezen igazodsz el a manapság divatos fehérítő eljárások között? Íme, a fogorvos véleménye.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csillogó mosoly érdekében talán te is bevetettél már otthoni fehérítő eljárásokat. A piacon számtalan csodaszert lehet kapni, a speciális fogkrémektől kezdve a fogfehérítő tollion át egészen a matricáig - azt azonban nehéz megállapítani, vajon mennyit érnek. Dr. Benyőcs Gergely fogorvos szakértőnket kérdeztük a témában.

Mennyire lehet hatásos az otthoni fogfehérítést?

Mint dr. Benyőcs Gergely fogorvos elmondta, otthoni fogfehérítés alatt két eljárás érthető. Az egyik csoportba a fogorvos által kontrollált, egyedi fogfehérítő sínnel otthon végzett eljárások sorolhatók. A másik csoportba pedig a gyógyszertárakban, drogériákban és internetes áruházakban elérhető szerek tartoznak, melyek hatása igen kérdéses.

Fogfehérítő toll és matrica

Ilyen például a fogfehérítő toll és matrica is, melyekről szakértőnk a következőképpen nyilatkozott:

- Véleményem szerint a hatásuk minimális és nem tartós. Elsősorban a professzionális fehérítés eredményének a fenntartására javaslom használatukat. Ezeknek az otthoni, nem kontrollált módszereknek a hatékonysága legtöbbször nem bizonyított, és a minimális placebofehérség is nagyban függ a használó ügyességétől.

Otthoni fogfehérítés hatékonyan

Előzd meg az elszíneződést!

Dr. Benyőcs Gergely szerint a legjobb otthoni fehérítő módszer a megelőzés. Megfelelő fogmosási technikákkal, gyakran cserélt fogkefével, a fogfelszín felületi tulajdonságához illő fogkrém választásával, fogselyem, illetve fogköztisztító kefe használatával, a színezett ételek és italok - például kóla, energiaital - mértékletes fogyasztásával a fogak elszíneződése megelőzhető.

Hidrogén-peroxid és karbamid-peroxid

Fogorvos szakértőnk otthoni fehérítő módszernek az orvos által kontrollált, alacsony koncentrációjú hidrogén-peroxiddal vagy karbamid-peroxiddal végzett, a testhőmérséklet által aktivált sínes eljárást javasolja. Ez a módszer éjszakai fogfehérítés néven közismert.

Az ilyen, szakorvos által végzett és kontrollált otthoni fehérítő eljárások klinikailag bizonyítottan hatékonyak, tartósak, továbbá nem járnak a fogszövet károsodásával. Ezek használata során csak azokra a fogfelszínekre kerül anyag, ahová kell, és a behatási idő is ellenőrzött.

Fogászati fehérítő eljárások ára és hatásai

Az éjszakai sínes fogfehérítés rendelőtől és anyagkoncentrációtól függően
50 ezer-80 ezer forint. Mint dr. Benyőcs Gergely mondja. a rendelőben végzett úgynevezett lámpás fogfehérítés 80 ezer-150 ezer forint az összes fogra számolva. A hatás nagyjából két év, de ez nagyban függ a tisztítási és táplálkozási szokásoktól.

Ezt is szeretjük