Érzékeny fogak, vérző íny: ez a súlyos betegség áll a háttérben
A fogínysorvadás alattomos betegség, mely hosszú évek alatt fogaid elvesztéséhez vezethet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A felnőtt lakosság körében a fogvesztés fő oka nem a szuvasodás, hanem a fogágy- illetve fogínybetegségek. Megdöbbentő adat, hogy a felnőttek mintegy 95%-a küzd kisebb-nagyobb fogíny-rendellenességgel. Leggyakoribb az egyszerű fogínygyulladás, ám ha ez tartósan fennáll, fogínysorvadás is kialakulhat.

Ismerd fel időben a betegséget!

Gyulladás akkor alakul ki, amikor a fognyaki íny felett baktériumokat tartalmazó lepedék fejlődik. Ebből idővel ínyt irritáló toxinok szabadulnak fel, károsítva az ínyszövetet.

A lepedék előbb-utóbb fogkővé alakul, az íny alatt pedig baktériumtelepek fejlődnek. Ezek felelnek az íny visszahúzódásáért és a többi kellemetlen tünetért.

A fogínysorvadás tünetei

  • Fájdalmas fogmosás.
  • Vérző íny - fogmosáskor.
  • A fogakról visszahúzódó íny.
  • Hidegre, melegre vagy édes ízre érzékeny fogak.

Az ínysorvadás okai

Az ínysorvadás háttérben állhat hiányos szájhigiénia. Nem feltétlenül arról van szó, hogy nem mosol napi két-három alkalommal fogat, valószínűleg a technikád nem elég hatékony. Ha hajlamos vagy a fogkőképződésre, az szintén ínysorvadásra hajlamosít. Ezért lényeges, hogy félévente-évente szedesd le orvosoddal a fogköveidet.

Az ínysorvadás hátterében táplálkozásbeli hiányosság is állhat. Lehet, hogy étrended túlságosan egyoldalú, nem tartalmaz elegendő vitamint. Ínybetegség esetén különösen a megfelelő C-vitamin-bevitel fontos. Végül pedig a dohányzás is felelős lehet a problémádért. Nem csupán vitaminokat von el a szervezetedből, de cigarettában lévő méreganyagok irritálhatják is az ínyedet.

Egészséges táplálkozás

Dietetikus szakértőnkkel készült videónkból kiderül, melyek az egészséges táplálkozás alappillérei.

Mit tesz az orvos?

Fontos, hogy amint tapasztalod a fogínysorvadás kezdeti tüneteit, fordulj orvoshoz. A szakember megszabadít a fogköveidtől, valamint hasznos tanácsokkal lát el annak érdekében, hogy ne romoljon tovább az állapotod.

Amennyiben túl sokáig hanyagoltad el a betegséget, vagy igazán hatékony segítségre vágysz, úgy felkeresned egy parodontológust. Az ínyspecialista nem csupán a fogkőtől szabadít meg, ha szükséges, akár az íny alatti részt is megtisztítja a gyulladást kiváltó kórokozóktól.

Házi trükkök fogínysorvadás ellen

Fogkefe és helyes fogmosási technika

Ha ínyproblémáid vannak, semmiképp ne használj kemény sörtéjű fogkefét. Felsérti az ínyedet, és tovább rontja a helyzetet. Válassz puhább fogkefét, helyes technikával nem kell attól tartanod, hogy kevésbé lesz hatékony a fogmosás. Fontos, hogy ne előre-hátra irányuló mozdulatokkal moss fogat, a fogkefe feje főleg felülről lefelé mozogjon. Vásárolhatsz elektromos fogkefét is, de ne ezt használd minden alkalommal, mert érzékeny ínyed számára túl erős lesz. Naponta egyszer, az esti fogmosáskor vedd kézbe.

Ilyen fogkrémet válassz!

Ha vérzik az ínyed, felejtsd el a mikroszemcsés fogkrémet - apró sérüléseket okoz, és ronthatja a fogínysorvadás állapotát. Részesítsd előnyben a gyógynövényes termékeket! Korábbi cikkünkből megismerhetsz néhány olyan fogkrémet, amely kimondottan ínyvérzés, illetve ínybetegségek ellen hatásos.

Az elmaradhatatlan szájvíz

A szájvíz használata komoly jelentőséggel bír, ha ínysorvadásod van: segít kordában tartani a gyulladás kialakulásáért felelős bakteriális plakkokat. Azokra a helyekre is eljut, ahová fogkefével már nem érsz el. Korábbi cikkünkből megismerhetsz néhány olyan terméket, mely nemcsak leheletfrissítésre, hanem gyulladáscsökkentésre is alkalmas.

Ezt is szeretjük