3 betegség, ami miatt búcsút inthetsz a fogaidnak

Nem is hinnéd!

A bruxizmus, a fogínybetegségek és a diabétesz egytől egyig veszélyeztetik fogaid egészségét.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán azt hiszed, fogaid elsődleges ellensége a szuvasodás, ám az orvosi tapasztalat mást mutat. Felnőttkorban a fogak elvesztéséhez sokkal gyakrabban vezet az alábbi három betegség.

Fogíny- és fogágybetegség

Az ínybetegség jellemzően érzékenységgel, fogmosás közben tapasztalt vérzéssel, valamint kellemetlen lehelettel hívja fel magára a figyelmet. A statisztikák szerint a felnőttek 95%-át érinti a fogínygyulladás valamilyen formában. A gyulladás jelzi, hogy a fognyaki íny felett baktériumokat tartalmazó lepedék gyűlt össze.

Ebből a lepedékből pedig olyan anyagok szabadulnak fel, melyek idővel károsítják az ínyszövetet. Fogkővé válnak, minek következtében az íny érzékeny lesz, és lassan visszahúzódik a fognyakról. Amint pedig szabaddá váltak a fogak gyökerei, kialakul a fogágybetegség. Ilyenkor már nem ritka a tályogok keletkezése sem. A fogak pedig előbb-utóbb meglazulnak és kiesnek.

Megelőzés és kezelés

Ahhoz, hogy mindezt megelőzd, elsősorban megfelelő szájhigiéniára van szükség, melynek része a napi háromszori fogmosás, valamint a fogselyem és a szájvíz használata. Természetesen nem feledkezhetsz meg a rendszeres fogorvosi látogatásról sem - ami a fogkő leszedése miatt is fontos. Amennyiben már kialakult a baj, úgy a parodontológus nemcsak a fogkövet távolítja el, hanem egy speciális eszköz segítségével megtisztítja a fogak gyökerét is.

Bruxizmus - éjszakai szorítás

Ha reggelente gyakran ébredsz fáradtan, esetleg fáj a fejed és az állkapcsod, könnyen lehet, hogy te is bruxizmusban szenvedsz. Az éjszakai fogcsikorgatásnak is hívott probléma lényege, hogy alvás közben a két fogsort erősen összeszorítva egymáson csúsztatod őket. Míg egy falat táplálék elrágásához fél percre van szükség, addig egy éjszaka során akár 45 percen keresztül is egymáshoz feszülhetnek a fogak. Tehát a fogak kopásának hátterében gyakran a bruxizmus áll.

Mi okozza?

A fogcsikorgatás oka lehet egy magasabb tömés, vagy a bölcsességfogak növése. Ilyenkor a fogak elmozdulhatnak a korábban megszokotthoz képest, és megváltozik az érintkezés. Gyakran azonban a stressz áll a háttérben. Az egész napos feszültség az éjszakáidra is kihathat. Ha a stressz következtében képtelen vagy lazítani, könnyen lehet, hogy éjszakánként görcsösen szorítod a fogaidat.

Orvosolható?

Amennyiben arra gyanakszol, hogy téged is érint a bruxizmus, mindenképpen érdemes felkeresned a fogorvosodat. A tömés helyrehozásával vagy a bölcsességfogak kihúzásával orvosolható a dolog. Ezenkívül létezik egy úgynevezett harapásemelő - leginkább az éjszakai fogszabályozóhoz hasonlítható -, melyet éjszaka kell viselni, hogy megakadályozza a fogcsikorgatást.

Diabétesz - veszélyes anyagcsere-változás

A kezeletlen cukorbetegség következtében nem csak látásromlás alakulhat ki. A diabétesz fogaid egészség is veszélyezteti. A betegséggel járó anyagcsere-változások ugyanis a csontrendszer állapotára is hatással vannak. Ennek követeztében fogaid könnyebben romlásnak indulnak, valamint kilazulhatnak. Ráadásul a cukorbetegség miatt csökkenhet a nyálelválasztás, ami rontja a fogak öntisztulását. A nyál pH-értéke a savas irányba tolódik el, ami ugyancsak kedvez a fogszuvasodásnak.

Mi a teendő?

Ha diabéteszben szenvedsz, fontos a rendszeres szakorvosi ellenőrzés, valamint az utasítások pontos betartása. Emellett fogorvosodat is tájékoztatnod kell a betegségedről, így az állapotodnak leginkább megfelelő terápiát választhatja.

Ezt is szeretjük