A nyári kert tele van hasznosabbnál hasznosabb zöldségekkel és gyümölcsökkel, melyeknek jellemzően magas a rosttartalmuk, ezért kifejezetten jót tesznek az emésztésnek, de ennél még sokkal többre képesek: támogatják a fogyókúrát, és védenek számos komoly betegség ellen is.
A nyári zöldségek és gyümölcsök közül soknak kifejezetten magas az antioxidáns-tartalma, így csökkentik a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, fellépnek az olyan betegségek kialakulása ellen, mint a rák.
Emésztést javító ételek
Az alább összegyűjtött zöldségek és gyümölcsök alacsony kalória- és gazdag tápanyagtartalmuk miatt nemcsak a fogyókúrának lehetnek jó társai, rostjaik segítenek rendbe tenni az emésztést is. Nem utolsósorban pedig isteni finomak, és addig érdemes fogyasztani őket, amíg tart a nyár.

A paradicsom rosttartalma miatt elképesztően jót tesz az emésztésnek. Sok benne a kálium és a C-vitamin is, antioxidánsai pedig csökkentik a gyulladásokat, valamint javítják az immunrendszer működését. A likopin egyik legjobb forrása, mely segíthet védekezni többek közt a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen is.

Az uborka jó része víz, és alig van benne kalória, ezért népszerű fogyókúrás zöldség, emellett magas a K-vitamin- és az antioxidáns-tartalma is.
Kutatások igazolják, hogy az uborkafogyasztás hosszútávon segíthet csökkenteni a vércukorszintet.

A fordos kel A-, K- és C-vitamin-tartalma, valamint rostjai miatt jó választás az asztalon, állítólag ez az egyik legtápanyaggazdagabb zöldség a földön. Emellett a kalóriatartalma is alacsony. Antioxidánsainak jelentős szívvédő, vérnyomáscsökkentő, rákellenes, gyulladáscsökkentő és antidepresszáns jellegű
hatásai vannak.
Fotó: Denira777 / Getty Images Hungary

A karfiolnak kifejezetten magas a rosttartalma, egy bögrényi fedezi a napi szükséglet 10%-át, ezáltal segíti az emésztést. Antioxidánsai védenek a rák - főleg a tüdő-, mell- és vastagbélrák -
kialakulásának kockázata ellen. A fogyókúrában használható akár a rizs, akár a tészta helyettesítésére is.

A brokkoli a többi zöldséghez képest valamivel több fehérjét tartalmaz, így még jobban segíti elérni a teltségérzetet, antioxidánsai védenek a rák ellen, és egészségesen tartják a szemet is. Ezenkívül
kutatások bizonyítják, hogy segíti a könnyebb bélmozgást.
Fotó: Serena Williamson / Getty Images Hungary

Az avokádó kalóriatartalma ugyan nem a legalacsonyabb, de rostossága elősegíti a teltségérzetet, és könnyíti az emésztést. Több benne a kálium, mint a banánban, és egészséges zsírsavainak köszönhetően jót tesz a szívnek, valamint csökkentheti a koleszterinszintet.

A banán szintén gazdag vízhajtó káliumban, bár a gyümölcsök közt viszonylag magas a kalóriatartalma, ezért kettes típusú cukorbetegek csak odafigyeléssel fogyaszthatják. Rosttartalma miatt segíti az emésztést, és az éretlen banán magas
rezisztenskeményítő-tartalma miatt kifejezetten jó lehet a fogyókúrához, mert hamar eltelít.
Fotó: c12 / Getty Images Hungary

Az áfonya esetében különösen gyakran emlegetik a magas antioxidáns-tartalmat. Ez a kékeslila gyümölcs segíthet csökkenteni a vérnyomást, a rák kialakulásának kockázatát, a diabétesz kialakulását, és javíthatja az agy működését. Alig van benne kalória, de dúskál rostokban.
Fotó: BrianAJackson / Getty Images Hungary

Az eper szintén sok rostot tartalmaz, segít hamar jóllakni, így támogatja a fogyókúrát is. Ez a gyümölcs kifejezetten sok vizet tartalmaz, és sok benne a C- és a B9-vitamin, valamint a mangán és a kálium. Antioxidánsainak köszönhetően segíthet a szív egészségének védelmében, a vércukorszint megregulázásában, és csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát.

A kivi gazdag C-, K- és
E-vitamin-forrás, és sok benne a kálium, ezenkívül rengeteg antioxidánst és rostot is tartalmaz. Segíthet az asztma kezelésében, javíthatja a vérnyomást, megakadályozhatja a vérrögképződést, és védi a szem egészségét is.
Fotó: nata_vkusidey / Getty Images Hungary
A képek forrása: Getty Images, Pixabay.com