Veszélyes lehet a diétás üdítő? Megdöbbentő kutatási eredmények

Tudd meg, milyen kockázatokkal járhat az édesítőszerekkel készült táplálékok fogyasztása!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A XXI. század fogyókúrázó társadalmának kedvenc terméke az édesítőszer. Azt már tudjuk, hogy a túlzott cukorfogyasztás nem éppen súlybarát, hiszen a termelt inzulin képtelen egyszerre azt az energiát felhasználni, amit a vérből cukor formájában kivont. Így a szervezetnek nem marad más választása, mint a raktározás, ami pedig a zsírpárnák gyarapodásához vezet.

A kérdés inkább az, hogy vajon ennyi idő alatt sikerült-e ugyanilyen mértékben kiismernünk az édesítőszerek működését is?

Veszélyesek a diétás üdítők

Érdemes megnézni, hogy mi történik, ha a cukrot édesítőszerrel cseréled fel. Az elsődleges probléma az édesítőszerrel, hogy valójában nem cukor, ám tested ezzel nincs tisztában, és próbálja teljes értékű cukorként kezelni. Tehát hatására a szervezet inzulint termel, ez pedig a vércukorszint leesését eredményezi.

Normális esetben ilyenkor szénhidrátbevitel történik, ami újra megemeli a vércukorszintet. Ez a mechanizmus azonban nem valósul meg az édesítőszerrel, így a test kénytelen glukagon hormont előállítani, hogy ellensúlyozza az inzulin hatását. Megindul a glikogén bontása, és ami igazán fontos, éhségérzet jelentkezik.

Ezt újabb és újabb édesítőszert tartalmazó termékkel próbálod csillapítani, ami után olyan mennyiségű valódi cukrot tartalmazó ételt veszel magadhoz, hogy végeredményben sokkal rosszabbul jársz, mint ha eredetileg is azt fogyasztottál volna.

Azt hiszed, nem hizlalnak! 10 hétköznapi étel, ami centiket ragaszt rád

Nézegess képeket!

Elolvasom

További kockázatok

A diétás üdítőkben található mesterséges édesítők további rizikófaktort jelentenek a méregtelenítő folyamatokra, és így közvetve az anyagcserét is befolyásolják. Az elmúlt években rengeteg kutatás zajlott a témában, és megtalálták az összefüggést a diétás üdítők fogyasztása és a több, egymással összefüggő anyagcserezavar, az úgynevezett metabolikus szindróma fennállása között.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ennek tünetei a magas inzulinszint, csökkent glükóztolerancia, kiugró vérnyomás, megváltozott vérkép és nem utolsósorban a súlyfelesleg. Mindezek együttesen pedig tovább növelhetik az asztma, a stroke, a szívroham és egyes ráktípusok megjelenésének kockázatát. A Minnesotai Egyetem 2008-as tanulmánya szerint, melynek kapcsán majdnem tízezer felnőttet vizsgáltak, csupán napi egy pohár diétás ital elfogyasztása 34%-kal növelte a metabolikus szindróma kialakulásának veszélyét.

Fogyókúrás hibák

Kattints az alábbi videóra, és tudd meg, melyek a leggyakoribb fogyókúrás hibák a szakértő szerint!

Ismered a sztíviát?

Ha oda akarsz figyelni a cukorfogyasztásodra, válaszd az egészséges édesítőket, ezen belül pedig a sztíviát, más néven steviát. A Dél-Amerikából származó növény édes leveléről vált híressé, mely 30-szor, kivonata pedig akár 300-szor is édesebb a cukornál. Tökéletesen alkalmas fogyókúrához, hiszen kalóriatartalma gyakorlatilag nulla, és lúgosító hatásának köszönhetően savat sem képez fogyasztás után a gyomorban. Nem emeli meg a vércukorszintet, valamint jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését, ezért cukorbetegeknek is ajánlott.

Továbbá elősegíti a magas vérnyomás normál szintre való csökkentését, és ha ennyi nem lenne elég, ásványianyag-tartalma miatt nem okoz fogszuvasodást, és rendszeres fogyasztása gyógyítja a bőrbetegségeket. Kiválóan alkalmas főzéshez, sütéshez, mert az édes ízért felelős alkotóelemei nem bomlanak le, ellentétben más édesítőszerekkel. Tartósítószert, színezéket, aromát és egyéb káros anyagot nem tartalmaz. Tudj meg még többet róla!

Ezt is szeretjük