Kipucolja a bélrendszert, és elősegíti a fogyást: hogyan fogyaszd a bulgurt diéta alatt?
A bulgur köretnek sem utolsó, felhasználhatósága azonban ennél jóval sokoldalúbb. Így hosszútávon sem lesz unalmas.

A bulgur régóta a közel-keleti konyha meghatározó alapanyaga. A gabona külsőre nagyon hasonlít a rizsre, ám azzal ellentétben nem ragad össze, ráadásul gyorsabban elkészíthető: a bolti, konyhakész változatot elég forró vízzel leönteni, majd hagyni, hogy jól megszívja magát.
Mivel feldolgozása során a búzaszemek csak minimálisan sérülnek, a szemek jobban megőrzik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat. A bulgur kimondottan gazdag vasban, mangánban és magnéziumban, a Healthline dietetikusa szerint pedig mindemellett már egyetlen tálka fedezi a napi rostszükséglet 30%-át.
Bulgur a diéta alatt
Fogyókúrás felhasználását tekintve a bulgur kalóriaszegényebb a barna rizsnél és a quinoánál, teljes kiőrlésű gabona lévén megakadályozza a vércukorszint hatalmas kilengéseit, ezáltal hosszú időre eltelít. Kutatások szerint továbbá olyan jótékony növényi vegyületeket - elsősorban rostokat és fitonutrienseket - tartalmaz, melyek megkönnyítik a súlyfelesleg leadását.
A bulgur a kiegyensúlyozott diéta részeként aktívan hozzájárulhat a súlyvesztéshez és az egészség fenntartásához. Ha viszont a diétázó gyomorproblémákkal küzd, mindenképp forduljon orvoshoz, nehogy a magas rosttartalom még több gondot okozzon. Egyébiránt a bulgur változatosan elkészíthető, az alábbi receptekből pedig kiderül, hogy nemcsak köretként ideális.
Képek: Getty Images Hungary.
Olvastad már?
OLVASD EL EZT IS!

- fogyókúra
- fogyasztó praktikák