Még tart a birsalma (Cydonia oblonga) szezonja, amit érdemes kihasználni, hiszen a különleges ízű gyümölcs nemcsak sokoldalúan felhasználható, hanem nagyon egészséges is.
Birsalmából készült ételek
A benne lévő, emésztést segítő rostok növelik a teltségérzetet, és támogatják a bélflóra egészségét. Emellett a birsalma gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban is, melyek fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszer védelmében. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a gyulladások csökkentéséhez, és természetes módon támogatja a szervezet védekezőképességét, ez többek között magas C-vitamin-tartalmának köszönhető.
Az alábbiakban olyan ínycsiklandó recepteket mutatunk be, amelyekben a birsalma fontos szerepet kap – akár sós, akár édes formában készítik el.

A birsalma és sütőtök együttesen tökéletes párost alkot a birsalmás sütőtökkrémlevesben, amely rostokban gazdag, és természetes módon segítheti az emésztést. A sütőtök béta-karotinja és a birsalma C-vitaminja miatt együtt igazi antioxidáns-forrás ez az étel.
A receptet itt találod!

A csirkecomb mellé tökéletes köret a birsalma, amely nemcsak pikáns ízt ad a csirkének, de rostokkal is gazdagítja a fogást. A birsalmában található természetes pektin segítheti az emésztést és jót tesz a koleszterinszintnek is.
A receptet itt találod!

A hússal töltött birsalma szintén jó választás. A húsos töltelék és a birsalma párosa különleges és laktató egytálételt eredményez. A birsalma rostjai segítenek lassítani a szénhidrátok felszívódását, így tartják egyenletesen a vércukorszintet, és okoznak hosszan tartó jóllakottságot.
A receptet itt találod.

A kacsacomb és birsalma egy különleges, őszi-téli fogás, ahol a birsalma lila káposztával párosítva mennyei ízvilágot ad. Ez a kombináció ráadásul tele van rostokkal és gyulladáscsökkentő anyagokkal, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez.
A receptet itt találod.

A fahéjas sült birsalma egészséges desszert, amely édes íze mellett tele van rostokkal és antioxidánsokkal. A fahéj gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén tovább fokozza az étel egészségvédő hatását.
A receptet itt találod!

Ez a sült birsalma fűszerek gazdag keverékével készül, ami tovább erősíti az antioxidáns-tartalmát. Kiváló köret húsok mellé, és a birsalmában található rostok miatt lassítja a szénhidrátok felszívódását, támogatva az emésztést.
A receptet itt találod.

A diós birsalmasajt egyszerre krémes és ropogós. A dió ómega-3 zsírsavai és a birsalma rostjai kombinálva támogatják a szív egészségét és az emésztőrendszert.
A receptet itt találod.

A zelleres birsalma-krémleves nemcsak az ízlelőbimbókat kényezteti, hanem antioxidánsokban is gazdag. Ez az étel kiváló választás lehet a hidegebb hónapokban az immunrendszer természetes támogatására.
A receptet itt találod!
Az egyik legjobb természetes orvosság megfázás ellen: így készül a szuper egészséges birsalmatea
A birsalmából többféleképpen is lehet teát készíteni, mindegyik változata nagyon egészséges, és hatásos megfázás ellen is.
Elolvasom
(Cikken belüli képek forrása: Kiss Marietta Panka / Sóbors, Getty Images Hungary, Ács Bori/SóBors, borító- és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary)