Aranyér nőknél: 3 ijesztő jel, hogy orvoshoz kell fordulnod
Az aranyér házi gyógyítása helyett fordulj orvoshoz, ha a következőket tapasztalod.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az aranyér az egyik legkellemetlenebb anyagcserével kapcsolatos panasz, hiszen nemcsak fájdalmas, de a székletürítést is nagyban megnehezíti.

Annak ellenére, hogy látszólag semmiségről van szó, akik ebben szenvednek, jól tudják, mennyi kellemetlenséggel jár a mindennapokban. Ne vedd félvállról, íme, három jel, hogy orvoshoz kell fordulnod!

Az aranyér

Az aranyér a végbélnyílásban, illetve azon kívül elhelyezkedő gyulladt duzzanat. Tulajdonképpen egy visszérfonatról van szó, ami a végbélben található izmokkal együtt a végbélcsatorna normál záródását segíti. Ám ha a vérelvezetés nem megfelelő, akkor az érfonat megnő, és a végbélcsatornába nyomul. Ekkor már aranyérről beszélünk.

Gyakori a terhesség alatt

Habár a probléma férfiaknál is legalább olyan gyakori, mint a nőknél, van néhány tényező, ami kifejezetten a gyengébbik nem esetében számít rizikófaktornak.

A terhesség során megnő a progeszteron nevű hormon mennyisége, ami ellazítja a vénákat, miközben azoknak a méh növekedése miatt egyre nagyobb nyomást kell elviselniük, így meglazulhatnak. De például az ülőmunka, illetve abból adódóan a mozgásszegény életmód szintén növelheti az aranyér kialakulásának esélyét.

Tünetei

  • Vérző végbélnyílás.
  • Székletürítés közbeni fájdalom.
  • Nyálkás, váladékozó székletürítés.
  • Viszkető, berepedezett végbéltájék.
  • Kitapintható csomók a végbélnyíláson kívül.

Kialakulása

Nem lehet kijelenteni, hogy az aranyér kialakulását egyértelműen a székrekedés okozza. Orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál, akiknek rendszeresen van székletük, ugyanúgy jelentkezhet a panasz - ebből arra következtettek, hogy sokkal inkább az aranyér következménye a székrekedés, köszönhetően a fájdalmas ürítésnek.

Kiváltó tényezőként a bélnyílás szöveteinek gyengeségét is szokták emlegetni, de a rost- és mozgásszegény életmód, illetve az elégtelen folyadékfogyasztás is jelentős szerepet játszik az anyagcsere helytelen - gátolt - működésében.

Fordulj orvoshoz!

Erős vérzés

Habár az aranyér jellegzetes tünete a vérző végbélnyílás, az éppen csak pöttyöző vérzés esetén még otthon is kikúrálhatod magad. Sok friss zöldség, gyümölcs fogyasztása és rostban gazdag étrend révén a széklet puhább lesz, így az ürítése kevesebb erőfeszítéssel jár. Ebből adódóan a vérzés is minimálisra csökkenhet, illetve teljesen el is múlhat. Ha viszont erősebb szivárgást tapasztalsz, netán nyálkás bevonatot észlelsz a végterméken, akkor mindenképpen kérd orvos segítségét. Ezek ugyanis komolyabb betegségre is utalhatnak.

Mozdulj!

Mivel a rendszeres mozgás fokozza a vérkeringést, és erősíti az érfalakat számos betegség - így az aranyér - ellen is jól jöhet. Kattins az alábbi videóra és tudd meg, másoknál mennyi sport fér bele a hétköznapokba.

Nem múló fájdalom

Mivel az aranyér tulajdonképpen nem más, mint a végbélnyílás gyulladása, nem meglepő, ha a székletürítés fájdalmassá válik. Általában a forró fürdő, illetve egyes vény nélkül kapható krémek hamar elmulasztják a panaszt. Ám ha a kitüremkedett rész továbbra sem húzódik vissza, és két-három hét után sem szűnik meg a fájdalom - ami ülés közben még lüktetőbbé válik -, orvosi segítségre van szükség. Általában kúppal, kenőccsel és az étrend megváltoztatásával orvosolható a probléma, műtétre csak a nagyon kritikus eseteknél van szükség.

Ha nem húzódik vissza

Ijesztően hangzik, de a már kívülre került aranyeret, finoman vissza kell nyomni a helyére. Tiszta ujjakkal és a végbélkenőcs használatával te magad is megszüntetheted a kitüremkedést, de légy óvatos és türelmes, ez akár néhány napig is eltarthat. Ha erre nem tudod rászánni magad, az aranyér jellemzően akkor is visszahúzódik idővel. Ha viszont két-három hét után még mindig ki tudod tapintani a pici, de annál fájdalmasabb dudorokat, akkor keresd fel háziorvosodat.

Ezt is szeretjük