Gyakori vizelési inger, véres vizelet
A fájdalmas húgyhólyag szindróma tünetei
Ismerd meg az elsősorban nőket érintő húgyúti betegséget.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már az is elég kellemetlen, ha az ember lánya felfázik, és a mosdólátogatások száma megnövekszik, de ha ehhez fájdalmas vizelés és alhasi görcsök is járulnak, az a mindennapi tevékenységet is megnehezítheti, illetve lehetetlenné teheti.

A fájdalmas húgyhólyag szindróma

A fájdalmas húgyhólyag szindróma tünetei általában a medence környékén jelentkeznek. Ez a rendellenesség bakteriális húgyhólyaggyulladásként, szövetek közötti húgyhólyaggyulladásként, krónikus medencefájdalmi szindrómaként és fájdalmas húgyhólyag szindrómaként is ismert.

Jelei esetenként hasonlóak az inkontinenciáéhoz. A betegséggel kapcsolatos panaszok egyénenként különböznek, de jellemzően az alábbiak tapasztalhatóak.

Tünetei

  • Vér a vizeletben.
  • Fájdalmas vizelés.
  • Gyakoribb vizelési inger.
  • Fájdalom közösülés alatt.
  • Fájdalom a szeméremcsont felett.
  • Fájdalom vagy kellemetlen érzés a húgycsőben, a vaginában.

Azoknál, akik fájdalmas húgyhólyag szindrómában szenvednek, sérült a hólyag belső védőhámja, ily módon pedig a vizeletben lévő mérgező anyagok irritálhatják a hólyag falát. A szakértők feltételezik, hogy különféle autoimmun reakciók, örökletes tényezők, fertőzések és allergiák is szerepet játszanak a fájdalmas húgyhólyag szindróma kialakulásában, bár mindez egyelőre nem bizonyított.

Kezelése

Mivel a fenti tünetek más húgyúti rendellenességeknél is jelentkezhetnek, mint például a húgyhólyaggyulladás, a fájdalmas húgyhólyag szindrómát nehéz diagnosztizálni. Az orvos első lépésben valószínűleg vizeletmintát fog küldeni a laboratóriumba, hogy ki lehessen zárni a fertőzés és a daganat lehetőségét, és hogy gyulladásra utaló sejteket keressenek a vizeletben.

Kellemetlen hüvelyfolyás

Bár nem tipikus jelenség, hüvelyfolyás is állhat a húgyhólyag megbetegedésének hátterében. Nézd meg, hogy milyen más problémáknak lehet még a tünete a folyás.

További szükséges vizsgálatok

Ha a minta nem mutat ki baktériumokat, akkor az orvos valószínűleg urológushoz küld további kivizsgálásra. Ő a hasadat és a medencédet nézi meg, és elvégez egy hüvelyvizsgálatot, hogy megbizonyosodjon arról, nincs más lehetséges oka a tüneteknek. Valószínűleg ő is vizeletmintát fog kérni, hogy rákos sejteket keressenek, illetve vérvételt, hogy ellenőrizzék, nem áll-e fenn cukorbetegség, és hogy a veseműködés megfelelő-e.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Készülhet továbbá röntgen- és ultrahangos felvétel a kiválasztó rendszerről, illetve mindezek mellett egy felvétel a húgyhólyagról vizeletürítés után, hogy biztosan megállapítható legyen, nem áll fenn más kiválasztó szervrendszeri probléma. Elképzelhető, hogy naplót kell majd vezetned arról, hogy milyen gyakran és mennyi vizeletet ürítesz. Csak a pontos diagnózis után kerül sor gyógyszeres kezelésre, vagy nagyon előrehaladott állapotban műtétre.

Cikkünk megírásában dr. Sarah Jarvis A nők egészségkönyve című műve segített, mely a Geopen Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük