A 3 legerősebb baktérium- és vírusgyilkos fűszer
Így használd őket!
A fokhagyma mellett az ánizs és a édeskömény is sokat segíthet neked az influenza szezonban.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A természet gyógyító hatása sokszor erőteljesebb, mint gondolnád. A sok szintetikus gyógyszer mellett talán te is hajlamos vagy megfeledkezni a gyógynövények jótékony tulajdonságairól. Ismerkedj meg néhány évszázadok óta használt fűszernövénnyel, mely nem véletlenül futott be komoly karriert a fitoterápiában és természetgyógyászatban.

Fokhagyma

A liliomfélék - Liliaceae - családjába tartozó fűszernövény valószínűleg Közép- és Kelet-Ázsiából származik. A fokhagyma a legrégebbi gyógynövények közé tartozik: már az ókori Egyiptomban meghatározott adag fokhagymát kaptak a piramisokat építő munkások, hogy egészségesek maradjanak. Történészek részletes leírásokat találtak Hippokratésznél és Dioszkuridésznél a fokhagyma gyógyhatásáról.

Utóbbi nemcsak az emésztés javítására rendelte, hanem megfázásos betegségek és bőrproblémák gyógyítására is.

Hasznos vegyületei

Legfontosabb hatóanyagai a szaponinok, a kéntartalmú, alliin nevű aminosav, a vitaminok és a szelén. Különös jelentőségű az alliin. Ebből a még szagtalan anyagból keletkezik a gerezd felaprításakor az allicin, mely a fokhagyma tipikus szagát okozza. Ezek a hatóanyagok nem csupán antibakteriális, hanem antimikotikus - gombaölő - hatásúak is.

Fokhagyma bőrfertőzésekre

Vírus- és gombaölő hatása miatt a fokhagyma nemcsak belsőleg használható, hanem külsőleg is kiváló, például szemölcsökre, herpeszre és gombára. Erre a célra a megtisztított fokhagymagerezdet nyomd szét, és a pépet közvetlenül az érintett bőrfelületre vidd fel.

Ánizs

Az ánizs az ernyősvirágzatúak - Apiaceae - családjába tartozik, és keletről származik: feltehetően a földközi-tengeri térség keleti részéről. Már az ókorban is sokféle betegség ellenszereként ajánlották: kígyómarás és köhögés ellen is alkalmazták. A Karolingok korából származó híres Lorschi Gyógyszerkönyv is bizonyítja, hogy milyen rendkívüli gyógyerőt tulajdonítottak neki. Abban több emésztésjavító szer receptjében is szerepel az ánizs, de a légutak megbetegedései, sőt, a melankólia ellen is használták.

Természetes gyógymód - homeopátiával

Ha érdekelnek a természetes gyógymódok, bizonyára nyitott vagy a homeopátiára is. Ismerj meg néhány hasznos tanácsot használatával kapcsolatban.

Gyógyhatású anyagai

Az ánizstermés főleg illóolajat tartalmaz. Ennek fő alkotóeleme, az anetol okozza a nyák- és görcsoldó hatást, mivel fokozza a hörgők kiválasztását, valamint aktiválja a nyákot elvezető hörgőszőröket. Baktériumölő tulajdonsága is jelentős. Ezenkívül fokozza az emésztősavak kiválasztását, és puffadásgátló hatással bír.

Ánizstea köhögésre és emésztésjavításra

Az ánizs kellemes íze miatt kedvelt alkotórésze számos köhögés- és gyomorkímélő teakeveréknek. Egy púpozott teáskanál ánizstermést törj össze mozsárban. Egy csésze forrásban lévő vízzel öntsd le, tíz percig hagyd állni, majd szűrd le. Köhögésre napi három-négy csészével igyál, mézzel ízesítve. Emésztési nehézségek esetén a teát édesítés nélkül fogyaszd.

Édeskömény

Az édeskömény az ernyősvirágúak - Apiaceae - családjába tartozik. Számos aromás gyógy- és fűszernövény rokona - például a kaporé, az ánizsé vagy a köményé. A földközi-tengeri térségben honos növényt ma a mérsékelt égövön világszerte mindenütt termesztik. Gyógyszeralapanyagnak dél-európai országokból importálják az északabbra fekvő országokba.

Gyógyhatású vegyületei

Illóolajat, flavonoidokat és szterolokat tartalmaz, melyek görcsoldó, gyulladásgátló és vizelethajtó hatásúak. Az édeskömény termésének olaja - mely 70%-ban anetolból áll - serkenti a légutak szőröcskéinek mozgását, nyákoldóként hat, és támogatja a gyomor- és bélműködést. Kimutatható az illóolaj puffadásgátló és baktériumölő hatása is.

Köhögéscsillapító köménytea

Tudományosan elismert az édesköménytermés alkalmazása a felső légutak hurutjainál, valamint általános emésztési panaszoknál, puffadás és telítettségérzés esetén. Egy teáskanál édesköménytermést morzsolj szét mozsárban. Forrázd le egy csésze vízzel, hagyd állni tíz percig, majd szűrd le. Légúti hurutokra - köhögésre, bronchitisre - naponta három-négy csészével igyál, melyet tetszés szerint édesíthetsz mézzel.

Cikkünk az Athenaeum Kiadó Kis kolostori patika című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük