4 életmentő dolog, amit meg kell tenned fulladás esetén
Ne pánikolj, cselekedj!
Ismerd meg a mesterséges lélegeztetés alapvető lépéseit.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Évente emberek ezrei fulladnak vízbe világszerte. Bármelyik fürdőző lehet áldozat, akár tapasztalt úszó az illető, akár nem. A fulladás olyan asphyxiát jelent, amelyet a tüdőbe jutott víz okoz, megakadályozva a légzést. Ha nincs segítség a környezetedben, nem árt tisztában lenned néhány alapvető elsősegélyszabállyal, melynek birtokában akár életet is menthetsz.

A vízbefulladás okai

Sokféle ok miatt fuldokolhat valaki. Leggyakrabban azért, mert sokáig úszik, és ez izomfáradtságot és -görcsöket okoz, de vízbefulladást eredményezhet a tüdő és a szív elégtelensége is. Gyakran előfordul, hogy a fürdőzők teli hassal, esetleg egy-egy üveg sör elfogyasztását követően indulnak a vízbe.

Ennek veszélye abban rejlik, hogy az emésztés során a testen belül a véráramlás a gyomor tájékán fokozódik. Működésbe lépnek az úgynevezett paraszimpatikus reflexek, az agy és az izmok kevesebb oxigénhez jutnak. Ha azonban az izmok vérellátása csökken, csökken az izomerő is, ami a nyílt vízen végzetes következménnyel járhat.

Ezt kell tenned, ha fuldoklót látsz!

Azonnal hívd a mentőket! Ha a víz mélysége lehetővé teszi, hogy elérd az áldozatot, akkor próbálj meg a többi fürdőzővel élőláncot alkotni, amíg el nem éritek a veszélybe került embert.

Ha a sérült már a hátán fekszik a parton, ellenőrizd, hogy lélegzik-e. Nyisd ki a száját, majd távolíts el minden tárgyat, ami elzárhatja a légutakat. Győződj meg róla, hogy az orrjáratok átjárhatóak, a levegő útját nem akadályozza erős vérzés vagy sérülés következtében kialakult elzáródás.

Amennyiben a beteg nem lélegzik, elkezdheted a szájból orrba lélegeztetést. Hajtsd a fejét hátra, hogy a nyelve ne zárja el a garatot. Egyik kezeddel támaszd meg az állát, a másikkal pedig a fejét úgy, hogy a szája zárt állapotba kerüljön.

Vegyél egy mély lélegzetet, majd illeszd a szád a sérült orrára - ha van a közelben gézdarab vagy tiszta textília, helyezd az orrára. Erősen fújd a levegőt egymás után négyszer, közben pedig figyeld, hogy emelkedik-e a mellkasa. Folytasd a befújásokat öt másodpercenként - vagyis percenként 12-szer. Ne hagyd abba, amíg a beteg saját maga nem kezd lélegezni, vagy meg nem érkezik az orvosi segítség.

A szívmasszázs a szájból orrba lélegezetéshez képest bonyolultabb és nem teljesen veszélytelen dolog. Épp ezért azt csak elsősegély-tanfolyamon megszerzett ismeretek birtokában tanácsos végezned.

Miért szájból orrba?

A szájból orrba lélegeztetésnek számos előnye van a szájból szájba lélegeztetéssel szemben. Egyrészt technikailag könnyebb a fej pozicionálása, valamint egyszerűbb elérni, hogy nem szökjön a levegő lélegeztetés közben. Végül pedig kisebb a gyomorfelfúvódás veszélye - az orrüreg nyomáspufferoló szerepe miatt.

Hogyan előzd meg a balesetet?

Lényeges, hogy a vízparton mindig kövesd a vízimentők tanácsait, valamint ismerd meg a vízparton kihelyezett zászlók jelentését.

Egy nagy adag lángos után, tele gyomorral ne menj a vízbe, valamint, ha lehet, mély vízben ne ússz egyedül. Szerencsés, ha úszáskor a parttal párhuzamosan tempózol.

Cikkünk az Alexandra Kiadó Elsősegély című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük