3 szuper zsírégető étel, amit eddig te sem ismertél
Fogyni akarsz, és kipróbálnál olyan ételeket is, melyek nem szerepeltek étrendedben? Három kiváló választás.
A reformétkezés egészséges és a fogyókúra szempontjából is igen hasznos táplálékainak köre folyamatosan bővül, köszönhetően a számtalan kutatásnak és felfedezésnek, valamint annak, hogy a pozitív eredmények hatására, illetve a nagyobb áruházak és speciális élelmiszerüzletek révén a korábban ritkaságnak számító élelmiszerek bárki által elérhetővé váltak. Íme, három ritkán hallott, de rendkívül hatékony táplálék, melyet bátran beilleszthetsz diétás étrendedbe.
Mungóbab
A vesebabok családjába tartozó, indiai származású mungóbab a hagyományos kínai konyha egyik alkotóeleme, de napjainkban már számos magyarországi üzletben kapható. Gyógyászati szempontból a legértékesebb babok egyike, ugyanis tisztítja a szívet és az érrendszert, valamint csökkenti a szervezet toxicitását, azonban a fogyókúra szempontjából is igen előnyös lehet fogyasztása.
A többi babféléhez hasonlóan igen magas fehérjetartalommal bír, ami a zsírégető folyamatok szempontjából elengedhetetlen, emellett méregteleníti a szervezetet, jótékonyan hat a májra és az epehólyagra - többek között olyan specifikus nedveket állít elő, melyek segítik a máj munkáját -, emellett vízhajtó hatással rendelkezik.
Amellett pedig, hogy az emésztőrendszer számos problémáját képes orvosolni - például enyhíti a hasmenés tüneteit, hasznos a gyomor- és bélfekélyek ellen, leve gyógyítja az ételmérgezést -, a hosszú életért is sokat tehetsz fogyasztásával, ugyanis magas vérnyomás és idegesség esetén is alkalmazhatod, nem beszélve arról, hogy a szervezet sav-bázis egyensúlyát is segít kiegyenlíteni. Elkészítésénél ugyanúgy járj el, mint a többi babféle esetében. Ennek alapján készíthetsz belőle levest és egytálételt, adhatod salátákhoz, de sok élelmiszerboltban vásárolhatsz mungóbabcsírát is.
Miszó
A miszó erjesztett szójababkrém, úgy tartják, Kínában készítették először, körülbelül 2500 évvel ezelőtt. Készítéséhez főtt szójababot, szójapépet és különböző gabonaféléket kevernek össze, majd hat hónaptól két vagy több évig erjesztik. Három alaptípusán, a szója-, az árpa- és a rizsmiszón kívül negyven-ötven további változata létezik, színe a drapptól a vörösesbarnáig, a sötét borostyántól a bordóig, a fahéjszínűtől az erős csokoládébarnán át az iszapfeketéig változik, de egyes mai változatok lehetnek napsárgák vagy krémszínűek is.
Ha szervezeted az állati eredetű élelmiszerekhez szokott, válaszd a könnyű, piros fajtákat, amennyiben azonban előnyben részesíted a növényi alapú táplálkozást, kedveled majd a sötétebb miszókat is. A miszó fehérjetartalma 13-20%, aminosav-tartalma és a benne megtalálható B-vitamin a húshoz teszi hasonlóvá, így a zsírégető, anyagcsere-javító és telítettségérzést fokozó hatás is jellemző rá.
Élő táplálék, mely az emésztést és a táplálékok felszívódását a joghurthoz hasonló laktobacillus-tartalma révén könnyíti meg. Íze révén csökkenthető a fűszerezéshez használt nagy mennyiségű zsír és olaj, emellett lúgosítja, és ellenállóvá teszi a testet a betegségekkel szemben. A hagyomány szerint a miszó egészséget ad, és meghosszabbítja az életet, gyógyítja és megelőzi a környezeti mérgek által kialakuló betegségeket, illetve alkalmas lehet bizonyos szív- és rákbetegségek gyógyítására is.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Csak pasztörizálatlan miszót vásárolj - ezt a nagyobb élelmiszer-áruházakban vagy Ázsia-boltokban teheted meg. A miszóból készíthetsz erőlevest, szójaszószt és Worcester-mártást is, de egytálételek, levesek, szószok, salátaöntetek, töltelékek, raguk ízletes, tartalmas alapanyaga, illetve gabonafélék, zöldségtálak és gabonakásák nagyszerű feltétje is lehet.
Nori
A vörösmoszatokhoz tartozó nori barnás, illetve zöld színű is lehet. Egyes típusok levelei vízben lebegő, üreges csövekre, egyesek fodros legyezőre hasonlítanak, mások nagyok és laposak. Rostjai puhábbak, mint a többi tengeri növényé.
Alkalmazása ma már nem egyedül Keleten, hanem az egész világban elterjedt, a nori mellett gyakran tengeri salátának is nevezik. A legmagasabb fehérjetartalmú - a száraz súly 48%-ban tartalmazza - és a legkönnyebben emészthető tengeri növény, emellett B-vitaminban és niacinban is gazdag, minek köszönhetően páratlan zsírégető hatást tudhat magáénak.
Mindemellett vízhajtó tulajdonsággal bír, csökkenti a koleszterinszintet, és javítja az emésztést, főként a zsírban sült ételekét. A levél formájában kapható norit azonnal felhasználhatod: tekerhetsz bele sushit is, de, ha ollóval csíkokra vágod, vagy szétmorzsolod, salátára, raguba, rakott zöldségekbe, öntetekbe, szendvicskrémbe, sőt, még édességekbe is teheted. Ahhoz, hogy szét tudd morzsolni, kis láng felett vagy 150°C-os sütőben pirítsd ropogósra.
Cikkünk Paul Pitchford Gyógyító táplálkozás című könyve alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!
- villámdiéták
- villámdiéta mintaétrend
Emésztésjavító, zsírapasztó diéta
- gabona
- tea
3 bevált, filléres zsírapasztó ital
- diéta a tartós fogyásért
- mintaétrend a tartós fogyásért