A bulgur gyakorlatilag tört búza, ami számos étel alapját adja, sokoldalúan és nagyon egyszerűen felhasználható. A salátától kezdve a gombócokon át az egytálételekig szinte bármi elkészíthető belőle.
A leggyakrabban durumbúzából készült gabonaszemekből nemcsak ízletes fogások varázsolhatóak, hanem számos egészségügyi és fogyást segítő hatással is rendelkeznek.
Bulguros receptek elkészítése egyszerűen
A bulgur gyorsabban elkészíthető, mint sok más teljes kiőrlésű gabona, de akinek ideje engedi, akár egyszerűen meleg vízben is puhára áztatja a gabonaszemeket, amiket később fel tud használni. Kiemelkedő rosttartalommal bír, már 91 gramm belőle a napi ajánlott rostbevitel 30%-át fedezi. Ennek köszönhetően támogatja a bélflóra egészségét, mely szorosan kapcsolódik a megfelelő testsúly eléréséhez is, emellett hosszan tartó teltségérzetet okoz, csökkenti a napi bevitt kalóriák számát. Kitűnő mangán-, magnézium- és vasforrás, mely tápanyagok segítenek stabilizálni a vércukorszintet, támogatják az izmok működését, és fontos anyagcsere-folyamatokban vesznek részt, még a zsírbontást is elősegíthetik. Mindezek mellett a bulgur alacsonyabb kalóriatartalommal bír, mint a barna rizs vagy a quinoa, érdemes tehát rendszeresen fogyasztani a mindennapi étrend részeként.

Bulgur felhasználásával isteni
zöldséggolyót is készíthetsz, ami legalább olyan laktató, mint a húsos változat. Az ízletes fogás értékes rostokkal és vitaminokkal látja el a szervezetet. Mivel lassú felszívódású szénhidrátokban bővelkedik, három gombóc elfogyasztása salátával vagy 5-6 darab belőle
fűszeres mártogatóssal vacsoráig tartó lendületet ad.

A
bulgurgombócok fűszeres paradicsomos mártásban is isteni finomak, könnyed, mégis kiadós ebédként szolgálhatnak. A kalóriaszegény paradicsom védi az ereket, tele van rostokkal, nem beszélve arról, hogy tökéletesen harmonizál a bulgur ízvilágával.

A
tabulé vagy tabouleh egy vízhajtó zöldfűszerekben gazdag arab saláta, aminek alapját a bulgur adja. Egytálételként is megállja a helyét, de köretként szinte bármi feltét mellé passzol. Az étel hosszan tartó teltségérzetet okoz, és a vércukorszintet sem dobja meg.

A bulgur kiváló alapanyaga lehet a
töltött paprikának is, amiből egyet bátran megehetsz a fogyókúra alatt. A különleges fogás rostokban, az izmok tápanyagául szolgáló fehérjékben bővelkedik, és hatékonyan energetizál.

Egytálételként is változatosan felhasználható a bulgur, melynek glikémiás indexe jóval alacsonyabb, mint a rizsé, lassan szívódik fel, és sokáig laktat.
Karfiollal kombinálva gátolja a zsírmáj kialakulását is, így szuper egészséges, diétás ebédet kaphatsz.

A
marokkói padlizsánpörkölt bulgurral édes-sós ízű, garantáltan mindenkit magával ragad, a mentával, rómaiköménnyel és petrezselyemmel fűszerezett egytálétel még szigorú fogyókúra alatt is befér az étrendbe. Az alacsony kalóriatartalmú fogást a tört búza teszi kiadóssá.
Fotó: Esin Deniz / Getty Images Hungary

A fogyást segítő, D-vitaminban és kalciumban bővelkedő gombáról sem szabad megfeledkezni, amiből
bulgurral együtt főzve abbahagyhatatlanul finom egytálétel készíthető. Az előkészületekkel együtt fél órán belül tálalható a fogás, amiből egy tányérnyi adag hosszan laktat, mégsem üli meg a gyomrot.

Végezetül nem szabad megfeledkezni az édességekről, desszertről sem, amiről diéta alatt sem muszáj lemondani. A békebeli rizskoch diétás változata a
bulgurkoch, ami lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így nem dobja meg a vércukorszintet, és édesítőszerrel, cukormentes lekvárral tálalva az egyik legjobb fogyókúrás desszert.
(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Szász Eszter / Sóbors, Sági Zsófia / Sóbors, borítókép forrása: Getty Images Hungary.)