7 növényi eredetű fehérjeforrás: a csicseriborsónál is több proteint tartalmaznak

Érdemes beiktatni őket az étrendedbe.

Magas fehérjetartalmú növények
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fehérjefogyasztást gyakran a testépítéssel és a versenyporttal kötik össze, viszont egy kevésbé aktív szervezet számára is létfontosságú tápanyag. A megfelelő fehérjefogyasztás hozzájárul a test működéséhez, részt vesz a sejtszinten lejátszódó folyamatokban és az izomépítésben, ám nem mindegy, milyen forrásból származik. A növényi fehérjék az állatival ellentétben nem tartalmaznak telített zsírsavakat és koleszterint, így nagyobb mennyiségben is biztonságosan fogyaszthatók. 

Ha arra is kíváncsi vagy, mennyi fehérjére van szükséged naponta, ide kattintva olvashatsz róla

7 növényi eredetű fehérjeforrás

Ebben a cikkben hét olyan növényi fehérjeforrást mutatunk be, amelyek a csicseriborsónál is több proteint tartalmaznak. Lapozz, és tudd meg, milyen ételekből érdemes többet fogyasztanod!

A szójabab az egyik legkiválóbb fehérjeforrás a vegetáriánusok és a vegánok számára. Számos húspótló készítmény alapja, és minden olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége van. 100 grammjában 36,5 gramm fehérje található. Összehasonlításképpen a csicseriborsóban 20,5 gramm van.
Fotó: Nungning20 / Getty Images Hungary
A bab gazdag B1- és K-vitaminban, de vasat, mangánt, foszfort és magnéziumot nagy mennyiségben tartalmaz. Magas rosttartalma miatt pedig segít az emésztésben. 100 gramm száraz bab átlagosan 21,9 gramm fehérjét tartalmaz.
A sörélesztőpehely kilenc aminosavat tartalmaz, az ásványi anyagok közül pedig a cink, a króm és a szelén is nagy mennyiségben található benne. 100 grammjában rendkívül sok, 47 gramm protein van.
Fotó: Nedim_B / Getty Images Hungary
A mandula gazdag magnéziumban, rézben, mangánban és E-vitaminban. De nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat is. 100 grammjában 21,2 gramm fehérje található.
Fotó: Elizaveta Antropova / Getty Images Hungary
A földimogyorónak rendkívül sok jótékony hatása van az egészségre nézve. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, de bélhurut és szájüregi gyulladások ellen is alkalmazzák. Emellett nagyon magas fehérjetartalma van, 100 gramm földimogyoró 25,8 gramm protein van. Viszont érdemes vele vigyázni, mert nagyon magas a kalóriatartalma is.
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary
A spirulina a NASA űrhajósainak étrend-kiegészítőjeként vált népszerűvé. Gazdagon tartalmaz nátriumot, vasat, magnéziumot, szelént és mangánt is, de fehérjetartalma sem elhanyagolható. 100 gramm spirulinában 57,5 gramm fehérje van.
Fotó: Rocky89 / Getty Images Hungary
A kendermag kitűnő omega-3 és 6 zsírsavforrás, illetve magnézium, vas és cink is nagy mennyiségben található benne. Fehérjetartalma miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani, ugyanis 100 grammjában körülbelül 32 gramm protein van.
Fotó: Ðððµðºñðµð¹ Ððððñð¾Ð² / Getty Images Hungary

7 ínycsiklandó smoothie cukros édességek helyett - Eltelítenek és hosszú időre biztosítják az energiát

Jót tesznek az emésztésnek, és kielégítik az édesség utáni sóvárgást.

Elolvasom

(Borítókép: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük