Helyreállítják a koleszterinszintet, gátolják az érelmeszesedést: 8 szívvédő étel, amit mindennap ehetsz

Ezek az ételek segíthetik a koleszterinszint helyreállítását, így csökkentve az érelmeszesedés rizikóját.

Koleszterinszint csökkentő ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koleszterin fontos szereppel bír a sejtek felépítésében és a D-vitamin előállításában. Minden emberi sejtben megtalálható, nagyrészt a májban termelődik, egy kisebb részét pedig állati eredetű élelmiszerekkel, a táplálkozás során vesszük magunkhoz. Magas szintje krónikus egészségügyi állapotokat idézhet elő, érelmeszesedést okozhat és a vérkeringést is rontja, így növelve a szívbetegségek kockázatát. 

Koleszterinszint-csökkentő ételek

Az alacsony sűrűségű lipoprotein, vagyis az LDL-koleszterin magas szintje vezethet problémához, megfelelő életmóddal, tehát rendszeres testmozgással és kiegyensúlyozott étrenddel azonban kordában tartható, normalizálható a vérzsírszint. Bizonyos esetekben akár gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, ám gyakran egészséges táplálkozással szabályozható a koleszterinszint. Érdemes kerülni az ultrafeldolgozott, telített zsírokban bővelkedő élelmiszereket, és inkább az alábbi képnézegetőben látható fogásokat beiktatni a mindennapokba a szív-érrendszer egészsége érdekében. Lássunk tehát 8 szívvédő ételt, amit mindennap ehetsz!

A bogyós gyümölcsök, mint az áfonya vagy a szeder, nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, különösen flavonoidokat, amelyek összefüggésbe hozhatók a szív egészségének a javulásával, az oxidatív stressz és a gyulladás csökkentésével, amik máskülönben hozzájárulnának az artériák károsodásához. Reggeli gyanánt iktass be időnként ízletes áfonyás-szedres chiapudingot!
A gombaleves árpával szívmelengető fogás a borús őszi napokon, ráadásul szuperegészséges. A teljes kiőrlésű gabonák, mint az árpagyöngye, kiváló rostforrások, amelyek segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében és a szív egészségének javításában. A rostok a súlyszabályozást is támogatják, ami tovább javíthatja a szív- és érrendszer egészségét.
A zsíros halak omega-3 zsírsavakban gazdagok, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a szervezetben lévő gyulladásokat, a trigliceridszintet és javítják a vérerek működését. Ezen egészséges zsírok rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a plakkok felhalmozódását az artériákban - próbáld ki a zöld teával párolt halfilét salátával!
Az avokádó az egyszeresen telítetlen zsírok kiváló forrása, amely hozzájárulhat az LDL-koleszterin csökkentéséhez és a HDL-koleszterin növeléséhez. A két vegyület egyensúlya támogathatja a szív egészségét. Az avokádó változatosan beépíthető a mindennapok étrendjébe, ebéd gyanánt jó választás a avokádósalátával tálalt csirkemell.
A kelkáposzta rengeteg vitamint tartalmaz, de nagy mennyiségben található benne lutein is, ami egy xantofill, és ismert tulajdonsága, hogy segít csökkenteni a koleszterinszintet azáltal, hogy megakadályozza annak felhalmozódását a szervezetben. A sokoldalú zöldség számos formában beépíthető az étrende, jó ötlet időnként zöldséges quinoasalátát fogyasztani.
A spenót vitaminban bővelkedő zöld leveles zöldség, kimagasló ásványianyag- és antioxidáns-tartalommal is bír. Ezek a tápanyagok támogathatják a szív általános egészségét azáltal, hogy elősegítik az erek működését és csökkentik a gyulladást. A spenóttal készült krumplicurry laktató, rostban gazdag fogás, ami önmagában vagy egy teljes kiőrlésű tortillával együtt fogyasztva kiváló ebédre vagy vacsorára.
A nyers len- és napraforgómag-kenyér tele van értékes rostokkal és esszenciális zsírokkal is, a lassú felszívódású szénhidrátokat biztosító zöldségkenyér passzol akár saláták, levesek mellé, de szendvicseket is lehet belőle készíteni. Kiváló omega-3 és omega-6 zsírforrás, amiknek ismert érvédő hatása.
Az olívaolaj az egyszeresen telítetlen zsírsavak kiváló forrása, amelyek csökkentik a gyulladásokat és javítják a koleszterinszintet, segítve ezzel az artériák egészségének a megőrzését. Sokoldalúan felhasználható ez az alapanyag a konyhában, akár sajtot is lehet benne pácolni!

Ez is érdekes: 8 élelmiszer, ami kórosan magas koleszterinszinthez vezethet

Míg a magas koleszterintartalmú élelmiszerek nem feltétlenül emelik meg az LDL-koleszterin szintjét, a telített zsírsavakban gazdagokkal jobb vigyázni.

8 élelmiszer, ami kórosan magas koleszterinszinthez vezethet: oda kell figyelni rájuk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük