8 élelmiszer, ami kórosan magas koleszterinszinthez vezethet: oda kell figyelni rájuk
Míg a magas koleszterintartalmú élelmiszerek nem feltétlenül emelik meg az LDL-koleszterin szintjét, a telített zsírsavakban gazdagokkal jobb vigyázni.

GettyImages-1143086105
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magas koleszterinszint évente mintegy 2,6 millió halálesetért tehető felelőssé. A hosszú távon súlyos szövődményekkel járó állapot, különösen eleinte tünetmentes, így jellemzően egy rutinvizsgálat során derül rá fény. 

Egyes élelmiszerek jócskán emelhetik az értékeket, így aztán jobb velük vigyázni, különösen már diagnosztizált eltérés esetén. A telített zsírsavakban gazdag táplálékokat például érdemes mértékkel fogyasztani.

Telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek

A zsírok a szervezet fontos tápanyagai, számos kutatás foglalkozik a hatásaikkal. Igencsak leegyszerűsítve kijelenthető, hogy míg a szakemberek között egyetértés van azt illetően, hogy a mesterségesen előállított transzzsírok kerülendők, a telített zsírsavak kérdésében már megosztottak. Ugyanakkor nemzetközi ajánlások szerint a telített zsírok ideális esetben a napi kalóriabevitel 7 százaléka alatt maradnak a táplálkozásban. A vizsgálatok szerint ezek a szobahőmérsékleten szilárd zsírok emelik az alacsony sűrűségű lipoprotein, vagyis a köznyelvben "rossz koleszterinnek" nevezett LDL-koleszterin szintjét a vérben. Ez pedig idővel szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, növeli a szívroham és a stroke kockázatát is. Normális esetben az összkoleszterinszint 5,2 mmol/l alatt van, az LDL szintje 3 mmol/l alatt marad. Azoknak, akik magas koleszterinszinttel küzdenek, a következő élelmiszerekkel érdemes vigyázniuk.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük