A 4 legjobb étrend, ami bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet: nem az önsanyargatásról szólnak
A következő négy étrend különösen hasznosnak bizonyult a koleszterinszint csökkentésében, a szív- és érrendszer védelmében.

mediterrán diéta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan egy rutin-laborvizsgálat eredményét kézhez kapva szembesülnek vele, hogy magas a koleszterinszintjük, változtatniuk kell az életmódjukon, diétához kell folyamodniuk, ha normalizálni szeretnék az értékeiket.

A koleszterinre szüksége van ugyan a szervezetnek, ám a tartósan emelkedett szint idővel az erek károsodásához vezet, a stroke és a szívroham kockázatát is növeli. A kezelés olykor gyógyszerrel történik, ám hosszú távon mindenképp szükséges a rendszeres testmozgás bevezetése és a táplálkozás átalakítása.

Koleszterincsökkentő diéták

A koleszterin részben az étkezés útján jut be a szervezetbe, részben pedig a máj állítja elő, ez utóbbi jóval jelentősebb. A köznyelv megkülönbözteti a „jó”, vagyis a hasznos HDL-koleszterint, valamint a „rossz”, káros LDL-koleszterint. Utóbbi, az alacsony sűrűségű lipoprotein, ami felhalmozódva plakkok képződését idézi elő az erek falán, szűkíti a keresztmetszetüket, és rontja a vérkeringést. A normál koleszterinértékek így alakulnak: az LDL 3 mmol/l alatti, az összkoleszterin 5 mmol/l alatt marad. Az optimális értékek beállításában a vizsgálatok szerint a rendszeres testmozgás és a kellő odafigyeléssel összeállított étrend is segíthet. Egyes diéták különösen hasznosnak bizonyultak.

TLC-diéta

A TLC-diétát kifejezetten a koleszterinszint kordában tartása érdekében fejlesztették ki. Neve a Therapeutic Lifestyle Changes rövidítéséből származik, ami nagyjából annyit tesz, hogy terápiás célú életmódváltás. Az étrend a zöldségek, gyümölcsök teljes kiőrlésű gabonák, sovány tejtermékek, halak és szárnyasok fogyasztását helyezi előtérbe, más sovány húsokat is engedélyez, de csak mértékkel. Szigorú, de tartható szabályrendszerrel dolgozik, amely előírja a követőinek, hogy milyen táplálékból napi hány egységet vehetnek magukhoz. Így például a teljes kiőrlésű gabonákból 6, a zöldségekből, hüvelyesekből 3-5, a gyümölcsökből 2-4 adagot, a húsból és halból pedig maximum 150 gramm körüli mennyiséget. Korlátozza a só- és az alkoholfogyasztást, az étkezéssel bejuttatott koleszterin, illetve a telített zsírsavak mennyiségét, valamint a kalóriabevitelt is.

A TLC-diéta csökkentheti a koleszterinszintet, a testsúlyt és az éhomi vércukorszintet, javíthatja az inzulinrezisztenciát. A diéta mellett a stresszkezelés, a testmozgás és a pihentető alvás is fontos a kívánt eredmények elérésében. A TLC-diéta hátulütője a szigorúság és a számolgatás.

Mediterrán diéta

A mediterrán diéta az egyik legkönnyebben tartható, egyben legnépszerűbb étrend. Telített zsírsavakban szegény, szívvédő, jótékony zsírokban, teljes értékű táplálékokban, friss zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban viszont gazdag. A húsok és a tejtermékek, illetve általánosságban véve a feldolgozott élelmiszerek nem töltenek be hangsúlyos szerepet benne.

Az étrend számos krónikus kórkép, így a szív- és érrendszeri megbetegedések kivédésében is segíthet. Az LDL-koleszterin szintjét csökkentheti, a HDL-ét növelheti, gyulladáscsökkentő hatása révén pedig szintén óvja a szívet és az ereket.

Zöld mediterrán diéta

Az utóbbi időben a mediterrán étrend zöld változata is egyre kedveltebb, ráadásul a vizsgálatok szerint még egészségesebb lehet, a hagyományos mediterrán diétánál hatékonyabban csökkentheti például az LDL-koleszterin szintjét. Emellett javíthatja a diasztolés vérnyomást, és csökkentheti a gyulladásos markerek szintjét. Még jobban háttérbe szorítja a feldolgozott húskészítményeket és a húsokat, a növényi fehérjékre helyezi a hangsúlyt. A zöld mediterrán diétáról itt írtunk bővebben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vegetáriánus étrend

A jól összeállított vegetáriánus étrend a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra, olajos magvakra fókuszál, a vegán táplálkozással szemben nem iktatja ki a tojást és a tejtermékeket. Hosszú távon számos előnnyel járhat, ezek közé tartozik az alacsonyabb testsúly, vérnyomás és koleszterinszint is. Egy 2017-es tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a vizsgált alanyoknál a húsevőkkel szemben a vegetáriánus, valamint vegán étrendet folytatók BMI-je, glükózértékei, LDL- és összkoleszterinszintje jelentősen alacsonyabb volt. A szerzők arra következtettek, hogy az étrend jelentősen csökkentheti az iszkémiás szívbetegség miatt bekövetkező halálozás kockázatát. A kórkép jellemzője, hogy a szívizom adott területének vérellátása elégtelen, hirtelen fellépő formája lehet a szívinfarktus.

Fontos megjegyezni, hogy vegetáriánus változatban is léteznek kevésbé egészséges, feldolgozott élelmiszerek, amelyek fogyasztása szintén kerülendő.

A koleszterinértékeket a nem megfelelő táplálkozáson túl a mozgásszegény életmód, az elhízás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is emelheti, a helyreállítás tehát egy összetett folyamat, amely ezen területek javítását célozza, kiegészítve az elegendő pihenéssel és a hatékony stresszkezeléssel, amennyiben pedig szükséges, gyógyszeres terápiával.

A 8 legjobb koleszterincsökkentő étel

A magas értékek mérséklésében az egészséges és finom ételek különböző módokon segíthetnek. A következő táplálékokat érdemes beépíteni az étrendbe, ha emelkedett a koleszterinszinted.

 (Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük