A 4 legjobb étrend, ami bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet: nem az önsanyargatásról szólnak

A következő négy étrend különösen hasznosnak bizonyult a koleszterinszint csökkentésében, a szív- és érrendszer védelmében.

mediterrán diéta

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan egy rutin-laborvizsgálat eredményét kézhez kapva szembesülnek vele, hogy magas a koleszterinszintjük, változtatniuk kell az életmódjukon, diétához kell folyamodniuk, ha normalizálni szeretnék az értékeiket.

A koleszterinre szüksége van ugyan a szervezetnek, ám a tartósan emelkedett szint idővel az erek károsodásához vezet, a stroke és a szívroham kockázatát is növeli. A kezelés olykor gyógyszerrel történik, ám hosszú távon mindenképp szükséges a rendszeres testmozgás bevezetése és a táplálkozás átalakítása.

Koleszterincsökkentő diéták

A koleszterin részben az étkezés útján jut be a szervezetbe, részben pedig a máj állítja elő, ez utóbbi jóval jelentősebb. A köznyelv megkülönbözteti a „jó”, vagyis a hasznos HDL-koleszterint, valamint a „rossz”, káros LDL-koleszterint. Utóbbi, az alacsony sűrűségű lipoprotein, ami felhalmozódva plakkok képződését idézi elő az erek falán, szűkíti a keresztmetszetüket, és rontja a vérkeringést. A normál koleszterinértékek így alakulnak: az LDL 3 mmol/l alatti, az összkoleszterin 5 mmol/l alatt marad. Az optimális értékek beállításában a vizsgálatok szerint a rendszeres testmozgás és a kellő odafigyeléssel összeállított étrend is segíthet. Egyes diéták különösen hasznosnak bizonyultak.

TLC-diéta

A TLC-diétát kifejezetten a koleszterinszint kordában tartása érdekében fejlesztették ki. Neve a Therapeutic Lifestyle Changes rövidítéséből származik, ami nagyjából annyit tesz, hogy terápiás célú életmódváltás. Az étrend a zöldségek, gyümölcsök teljes kiőrlésű gabonák, sovány tejtermékek, halak és szárnyasok fogyasztását helyezi előtérbe, más sovány húsokat is engedélyez, de csak mértékkel. Szigorú, de tartható szabályrendszerrel dolgozik, amely előírja a követőinek, hogy milyen táplálékból napi hány egységet vehetnek magukhoz. Így például a teljes kiőrlésű gabonákból 6, a zöldségekből, hüvelyesekből 3-5, a gyümölcsökből 2-4 adagot, a húsból és halból pedig maximum 150 gramm körüli mennyiséget. Korlátozza a só- és az alkoholfogyasztást, az étkezéssel bejuttatott koleszterin, illetve a telített zsírsavak mennyiségét, valamint a kalóriabevitelt is.

A TLC-diéta csökkentheti a koleszterinszintet, a testsúlyt és az éhomi vércukorszintet, javíthatja az inzulinrezisztenciát. A diéta mellett a stresszkezelés, a testmozgás és a pihentető alvás is fontos a kívánt eredmények elérésében. A TLC-diéta hátulütője a szigorúság és a számolgatás.

Mediterrán diéta

A mediterrán diéta az egyik legkönnyebben tartható, egyben legnépszerűbb étrend. Telített zsírsavakban szegény, szívvédő, jótékony zsírokban, teljes értékű táplálékokban, friss zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban viszont gazdag. A húsok és a tejtermékek, illetve általánosságban véve a feldolgozott élelmiszerek nem töltenek be hangsúlyos szerepet benne.

Az étrend számos krónikus kórkép, így a szív- és érrendszeri megbetegedések kivédésében is segíthet. Az LDL-koleszterin szintjét csökkentheti, a HDL-ét növelheti, gyulladáscsökkentő hatása révén pedig szintén óvja a szívet és az ereket.

Zöld mediterrán diéta

Az utóbbi időben a mediterrán étrend zöld változata is egyre kedveltebb, ráadásul a vizsgálatok szerint még egészségesebb lehet, a hagyományos mediterrán diétánál hatékonyabban csökkentheti például az LDL-koleszterin szintjét. Emellett javíthatja a diasztolés vérnyomást, és csökkentheti a gyulladásos markerek szintjét. Még jobban háttérbe szorítja a feldolgozott húskészítményeket és a húsokat, a növényi fehérjékre helyezi a hangsúlyt. A zöld mediterrán diétáról itt írtunk bővebben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vegetáriánus étrend

A jól összeállított vegetáriánus étrend a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra, olajos magvakra fókuszál, a vegán táplálkozással szemben nem iktatja ki a tojást és a tejtermékeket. Hosszú távon számos előnnyel járhat, ezek közé tartozik az alacsonyabb testsúly, vérnyomás és koleszterinszint is. Egy 2017-es tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a vizsgált alanyoknál a húsevőkkel szemben a vegetáriánus, valamint vegán étrendet folytatók BMI-je, glükózértékei, LDL- és összkoleszterinszintje jelentősen alacsonyabb volt. A szerzők arra következtettek, hogy az étrend jelentősen csökkentheti az iszkémiás szívbetegség miatt bekövetkező halálozás kockázatát. A kórkép jellemzője, hogy a szívizom adott területének vérellátása elégtelen, hirtelen fellépő formája lehet a szívinfarktus.

Fontos megjegyezni, hogy vegetáriánus változatban is léteznek kevésbé egészséges, feldolgozott élelmiszerek, amelyek fogyasztása szintén kerülendő.

A koleszterinértékeket a nem megfelelő táplálkozáson túl a mozgásszegény életmód, az elhízás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is emelheti, a helyreállítás tehát egy összetett folyamat, amely ezen területek javítását célozza, kiegészítve az elegendő pihenéssel és a hatékony stresszkezeléssel, amennyiben pedig szükséges, gyógyszeres terápiával.

A 8 legjobb koleszterincsökkentő étel

A magas értékek mérséklésében az egészséges és finom ételek különböző módokon segíthetnek. A következő táplálékokat érdemes beépíteni az étrendbe, ha emelkedett a koleszterinszinted.

 (Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük