A hüvelyesek, köztük az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő csicseriborsó tele van a szervezet számára hasznos vitaminnal és ásványi anyaggal, ezért gyakran javasolt az étrendbe illeszteni a belőle készült fogásokat.
A vegetáriánusok körében is méltán kedvelt csicseriborsó tartalmaz többek között szíverősítő hatású káliumot és magnéziumot, de sejtvédő hatású szelént is.
Remek növényi eredetű fehérjeforrás, ezért hosszú távon telítettséget okoz, segít kordában tartani az étvágyat, és gazdag rostban is, melynek révén segíti az emésztőrendszer működését, támogatja a bélflórát, a benne levő butirát a vastagbélrák kockázatát is csökkenti.
Csicseriborsós ételek az egészségért
A csicseriborsó lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, alacsony glikémiás indexűnek számít, ezért fogyasztása után bizonyítottan nem ugrik meg a vércukorszint. Egy 3 hónapos vizsgálatban az éhgyomri inzulinszintre gyakorolt előnyös hatását is kimutatták. Inzulinrezisztenseknél is segíthet a vércukorszintjük stabilan tartásában. A hüvelyes ráadásul változatosan elkészíthető.

Tócsni a burgonyán túl mindenféle zöldségből készülhet,
csicseriből kellemesen puha lesz. A tojás még gazdagabbá, a fokhagyma szívbaráttá teszi. Tepsiben is kisüthető, így elkerülhető az olajos végeredmény.
Fotó: karamba70 / Getty Images Hungary

A
csicseriborsó curry fűszeres indiai egytálétel, mely gyulladáscsökkentő kurkumát, kapszaintartalmú chilit és sok paradicsomot tartalmaz.
Fotó: Ravsky / Getty Images Hungary

A humusz egyre népszerűbb fogás, hiszen nagyon egészséges, és számtalan módon variálható: vitaminban gazdag
céklával is isteni, de az
ízesítésének tényleg csak a fantázia szab határt.
Fotó: Arx0nt / Getty Images Hungary

A humusz mellett a
falafel is sokak nagy kedvence: a csicseriborsóból készült pogácsák karotinban gazdag répával és tojással még értékesebbé tehetők.
Ajvárral vagy joghurtos szósszal egyenesen isteni!
Fotó: Rocky89 / Getty Images Hungary

A sólet alapja eredetileg a többféle hús és a bab, de hosszan főzve
csicseriborsóval is érdemes kipróbálni. Immunerősítő gyömbér, fokhagyma és olívabogyó teszi még izgalmasabbá.
Fotó: Ács Bori / Sóbors

A csicseri
laktató saláták alapja is lehet, likopint tartalmazó paradicsommal, K-vitaminban gazdag uborkával a szívbarát diétába is beilleszthető, fogyókúrás fogás.
Fotó: fired1991 / Getty Images Hungary

Akár sós nassolnivaló is készülhet a hüvelyesből: a sütőben sült,
chilis-lime-os ízesítésű csicseri sokkal egészségesebb a bolti chipseknél.
Fotó: ClarkandCompany / Getty Images Hungary

Az isteni babos egytálétel, a
chili con carne még laktatóbbá, fehérje- és rostdúsabbá tehető, ha többféle hüvelyesből készül el: lencséből, csicseriből, vörös, fehér és tarkababból.
Fotó: vertmedia / Getty Images Hungary

A
chana masala egy csicseriborsóból készült indiai étel, mely leginkább a pörkölthöz hasonlít. A friss, reszelt gyömbér hasznos a betegségek megelőzésében, a koriander az emésztést segíti.
Fotó: vertmedia / Getty Images Hungary

Jamie Oliver
egytepsis receptjéből sem hiányozhat a csicseriborsó. Az egytálételt a magas karotintartalmú édesburgonya és a sárgarépa, a spenót, a szárzeller, valamint a feta teszi igazán finommá és táplálóvá.
Fotó: Ács Bori / Sóbors
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)