Így készül a tökéletes ajvár: bevált szerb recept szerint
Ajvárral még finomabbak lesznek a grillételek, de a padlizsános, paprikás szósz kenyérre is kitűnő.

Így készül a tökéletes ajvár: bevált szerb recept szerint
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pikáns, sokoldalúan felhasználató, sült zöldséges szósz az egész Balkánon népszerű. Ha egyszer kóstoltad, még mindig biztosan szádban érzed az ízét. Bár a hazai boltokban is kapható, sokkal finomabb lesz, ha saját magad készíted el. Így abban is biztos lehetsz, hogy nem tartalmaz semmilyen mesterséges ízfokozót. Még zamatosabb lesz az ajvár, ha a zöldségeket nem a sütőben, hanem grillen sütöd meg. Ha szereted a csípőset, mindenképpen rakj hozzá chilit.

Ajvár

Hozzávalók 9 decihez:

  • 2 kg paprika
  • 1 db padlizsán
  • 1 fej fokhagyma
  • 0.5 dl olívaolaj
  • 2 teáskanál
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 ág rozmaring
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket alaposan mosd meg, majd csepegtesd le. Lehetőleg a piros húsú paprika legyen többségben. A padlizsánt vagdosd be, rakd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 200 fokon 20 percig. Tedd hozzá a paprikákat, és süsd együtt 40 percig. Amikor már megfeketedik és ráncos lesz a zöldségek héja, vedd ki a sütőből, és pihentesd tíz percig.

Ezt követően húzd le a paprika héját, csumázd ki, a padlizsán belsejét kapard ki, majd rakd egy turmixgépbe. Tedd hozzá a fokhagymát, a rozmaringot, és dolgozd pépesre. Öntsd át a szószt egy lábosba, és kis lángon, gyakran megkeverve főzd 20 percig. Közben öntsd hozzá az olajat, a citromlevet, ízesítsd sóval, borssal, majd kanalazd alaposan elmosott, felforrósított üvegekbe. Jól zárd le a tetejét, és ha kihűl, tedd száraz, hűvös helyre.

Ezt is szeretjük