A bélrendszerben található baktériumflóra feladata nemcsak a tápanyagok lebontása, de az immunitásban is fontos szerepe van: a kórokozó baktériumok visszaszorítása, a vitaminképzés és a T-limfocita immunsejtek támogatása mind-mind a jótékony baktériumtörzsek által történik.
Az egyes baktériumtörzsek védik a bélnyálkahártyát is, így megóvnak az irritábilis vagy áteresztő bél szindrómától. A nem szervi eredetű bélprobléma egyre többeket érint, és olyan gyakran tapasztalt tünetekkel jár, mint a puffadás, a hasi diszkomfortérzés, a székrekedés, esetleg a hasmenés.
Bélgyógyító, kímélő ételek
A bélkímélő diéta nemcsak a puffadás csökkentésére szolgál, de az emésztési folyamatot is segíti, és növeli a bélflóra változatosságát is. Beletartoznak a pre- és probiotikumok, az étkezésekben hangsúlyos a rostbevitel, a zöldségfogyasztás, valamint az egyszerű szénhidrátok arányának csökkentése, a laktóz vagy a glutén fogyasztása pedig egyéni toleranciától függ.

A zab értékes rostforrás, és sokoldalú bélkímélő élelmiszer. Emésztetlen keményítőt tartalmaz, így táplálja a vastagbél baktériumait. A zabkása ideális választás reggelire, a legjobb fehérjével vagy a vastartalom hasznosulásához C-vitaminnal
párosítani.
Fotó: wmaster890 / Getty Images Hungary

A
probiotikus hatású kefir segít helyreállítani a bélflórát, ami az erős immunrendszer alapfeltétele. Laktóztartalma az arra érzékenyeknek gondot okozhat, bár már lehet kapni laktózmentes változatot is.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary

A dió erős
prebiotikum, serkenti a Lactobacillusok növekedését, felveszi a harcot a kórokozó baktériumtörzsekkel, és rosttartalma serkenti a beleket is, ezért a legjobb nassok közé tartozik.
Fotó: Aksenovko / Getty Images Hungary

A sárgarépa rosttartalma úgy serkenti a bélműködést, hogy közben nem okoz panaszokat. A-, K- és B-vitaminok is vannak benne bőven,
tepsiben sütve rendkívül kímélő köret.
Fotó: Tatiana Volgutova / Getty Images Hungary

Egy másik gyökérzöldséget, a pasztinákot is érdemes bevenned az étkezésekbe: kálium- és K-vitamin-forrás, emellett rosttartalma kímélően támogatja a bélműködést. Édeskés ízével remek krémleves-alapanyag.
Fotó: Qwart / Getty Images Hungary

A tojásban rengeteg szükséges vitamin és ásványi anyag megvan, remek forrása a fehérjének, a szelénnek, az A- vagy a
D-vitaminnak. A belek számára az a legkímélőbb, ha lágy vagy főtt tojásként fogyasztod.
Fotó: Derkien / Getty Images Hungary

A papajában egy
papain nevű enzim található, mely a fehérjelebontást segíti elő, így csökkenti a vastagbélbe jutó emésztetlen táplálék miatti gázképződést, és hasznos a krónikus emésztőrendszeri betegségek kezelésében is.
Fotó: PauloVilela / Getty Images Hungary

A papajához hasonlóan az ananászban is van egy fontos emésztőenzim, mégpedig a
bromelin, ami ugyancsak a fehérjelebontás révén könnyíti meg az emésztési folyamatot, enyhítve a puffadást. Az enzim gyulladáscsökkentő hatással is bír.
Fotó: Anusorn Sutapan / Getty Images Hungary

A sóska csökkenti a puffadást, és vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik. Tartalmaz káliumot, A-, C- és B-vitaminokat is. A főzeléket
gluténmentes liszttel is sűrítheted, görögszénával és eritrittel ízesítve még izgalmasabb!
Fotó: Chantal2821 / Getty Images Hungary

A húsok között a natúr, sült csirkemell a legjobb kímélő fogás, fehérjében gazdag, de tartalmaz A- és B-vitaminokat, káliumot, szelént is. De érdemes bővíteni a
csirkés ételek repertoárját.
Fotó: samael334 / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)