7 savanyúság, amit otthon is elkészíthetsz

Képpel és recepttel

A főétkezések elmaradhatatlan kísérői a savanyúságok, amik otthon készítve a legjobbak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha neked is összefut a nyál a szádban, ahányszor elhaladsz egy savanyúságos mellett, akkor jó helyen jársz. A lédús zöldségekből egyszerűen készíthető ecetes, savanykás ételek remek kísérői a frissen sült fogásoknak, de némelyiket akár magában is fogyaszthatod, ha kedveled az ízét. 

Cékla

A szupertápláléknak is beillő vörös cékla savanyúságként is megállja a helyét, és szerencsére nem túl bonyolult megoldani, hogy akár egész évre elegendőt tégy el belőle. Kilónként öt deka cukor, egy deci ecet, egy kis só és kellemesen jóleső mennyiségű köménymag kell hozzá csupán, na meg egy lábas és sok befőttesüveg. A céklákat főzd puhára, készítsd el a többi hozzávalóból a felöntőlevet, majd fertőtlenített üvegekben tedd félre.

Csalamádé

A vegyes vágott, amibe szinte bármi kerülhet, ami csak a kertben termett, és ami ha jól sikerül, akkor gyakorlatilag bármihez szívesen fogyasztja az ember. Szedd össze a kedvenc zöldségeidet, és tedd el őket látványos és finom savanyúságként! A hozzávalók és a készítés gyakorlatilag ugyanaz, mint a céklánál, egy kis feketeborsot még tehetsz kedvenc zöldségeid mellé.

Káposzta

A lereszelt vitaminbomba pár perc munkával istenien jóleső kísérővé varázsolható, sőt, ez az a savanyúság, ami a sütőben sem mutat furcsán, hiszen rengeteg szaftos ételt készítünk vele. A káposzta szép, külső leveleit tedd egy nagyobb lábas aljába, arra a fűszereket, babérlevelet, feketeborsot, esetleg fokhagymát, köményt, majd mehet rá a lereszelt káposzta, majd újabb réteg fűszer, és ezt kell ismételni, amíg el nem fogy. 

Karfiol

A válogatásunkba bekerült a karfiol is, elsősorban azért, hogy látsszon, hogy tényleg bármilyen zöldségből készíthetsz savanyúságot, ami ráadásul nagyon finom is. A fentiekhez hasonlóan készül, egy-két szelet sárgarépa pedig nagyon jól mutat mellette.

Lilakáposzta

Káposztából sosem elég, főleg, ha a magyaros ízeket kedveli valaki. A lila változat is legalább olyan egészséges, és közel olyan finom, mint a fehér társa, és mindenhogy jólesik, nyersen, főzve, savanyúságként, bárhogy.

Paprika/pepperoni

A csípős és az édes paprikák kedvelőinek is találunk igazán finom savanyúságot, gyakorlatilag az egyszerű tv paprikából is készíthetsz zamatos savanyúságot, de a legjobb, ha a jellegzetes formájú pepperoni vagy kosszarv paprikából készíted. A receptúra nagyjából ugyanaz, mint a céklánál vagy a karfiolnál, az ízlésednek leginkább megfelelőt pedig úgyis kísérletezéssel fogod megtalálni.

Kovászos uborka

Végül, de nem utolsósorban jöjjön mindenki kedvence, a dunsztosüvegek legismertebb szereplője, a nyarak elmaradhatatlan kísérője, a kovászos uborka. A lédús, savanykás lében készre érlelt finomsággal képtelenség betelni, nyáron akár egy karéj kenyér mellé is szenzációs finomság. Itt találod a receptjét.

Grillen sült finomságok a savanyúság mellé

Egyetlen szabadtüzes sütögetésről sem hiányozhat legalább egy a fenti finomságok közül.

A 7 legjobb grillrecept

Nézegess képeket!

Elolvasom

OLVASD EL EZT IS!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük