5 isteni rakottkrumpli-variáció
A nagy családi kedvenc, a rakott krumpli is megújulhat. Adj hozzá zöldséget, csirkét, gombát, fűszerezd különlegesen.
A rakott krumplit szinte mindenki szereti, nem túl drága, ráadásul, bár kissé időigényes, könnyen elkészíthető. A hagyományos változatban krumpli, tejföl, kolbász és tojás szerepel, némelyik háztartásban a tetején sajttal.
Mielőtt a gyerekek unni kezdenék az egyszerű változatot, csavarj rajta egyet, és adj hozzá más zöldségeket, gombát, esetleg húst. Ha nincs ötleted, akkor íme, öt csodálatos variáció.
Mexikói rakott krumpli
Hozzávalók:
- 1,5 kg krumpli
- 1 kg mexikói vegyes zöldség
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 nagy hagyma
- 2 sűrített paradicsom
- fűszerek
- 2 doboz tejföl
- 30 dkg sajt
- kakukkfű, bazsalikom, rozmaring
- kevés cukor
A krumplit akár héjában, akár pucolva főzd meg, majd vágd azonos vastagságú szeletekre. Közben a zöldséget is tedd fel főni enyhén sós vízben. Kevés olajon pirítsd meg a darált húst, aztán add hozzá az apró kockára vágott hagymát.
Ha már a hagyma is kezd üvegessé válni, öntsd fel egy kevés vízzel. Fűszerezd ízlés szerint sóval, 2-3 kiskanál cukorral és fűszerekkel, majd add hozzá a sűrített paradicsomot. Ezután rétegezd egymásra a krumplit, a zöldséget és a paradicsomos húst egy kivajazott, kimorzsázott jénai tálban. A tetejére öntsd a tejfölben elkevert reszelt sajtot. Told sütőbe, és süsd körülbelül 30 percig, amíg a sajt meg nem olvad.
Csirkés rakott krumpli
Hozzávalók:
- 3 csirkemell
- 1 dl étolaj
- 2 pohár tejföl
- 1 kg krumpli
- 1 húsleveskocka
- 20 dkg kolbász
- 4 tojás
A krumplit hámozd meg, vágd vékony karikákra, majd sózd meg. A csirkét vágd falatnyi darabokra, és a forró olajon süsd át. Tegyél egy réteg krumplit egy kivajazott tűzálló tál aljára, és locsold meg 2-3 kanál tejföllel. Erre tedd a csirkedarabokat, a felszeletelt kolbászt és a főtt tojást, majd locsold meg tejföllel. Terítsd rá a maradék krumplit. A húsleveskockát 2 dl vízben oldd fel, majd keverd össze a maradék tejföllel, és locsold meg vele a krumplit. Fedd le, és sütőben erős lángon süsd meg. Akkor kész, ha a krumpli megpuhult, és picit megpirult.
Sült zöldséges rakott krumpli
Hozzávalók:
- 4-6 közepes krumpli
- 2 cukkini
- 3-4 paprika
- 3-4 hámozott paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- bors
- pirospaprika
- oregánó
- fokhagyma
- 20 dkg sajt
A krumplit hámozd meg, és felkarikázva tedd fel főni, majd, ha megfőtt, borítsd egy kivajazott, kimorzsázott tepsibe. Eközben egy serpenyőben süsd meg a felkarikázott cukkinit, ha kész, préselj rá fokhagymát, szórj rá oregánót, és borítsd rá a már tepsiben lévő burgonyára. Utána süsd meg a szintén karikára vágott paprikát, és ezt is öntsd a tepsibe. Dinszteld meg a felkockázott hagymát a serpenyőben maradt olajon, préselj rá még egy kis fokhagymát, szórj rá pirospaprikát, és öntsd fel egy kis vízzel. Ebbe tedd bele a felezett paradicsomokat. Fűszerezd sóval, borssal, oregánóval, és főzd addig, míg szósz sűrűségű lesz. Ezt a szószt öntsd a zöldségekre. A tetejére reszelj sajtot, majd a sütőben süsd át, amíg a sajt meg nem pirul.
Csirkés-lecsós rakott krumpli
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 1 üveg lecsó
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- 2-3 csirkemell
- bors
- pirospaprika
- kakukkfű vagy rozmaring
Hámozd meg a krumplit, vékonyan karikázd fel, és főzd meg. A csirkemelleket fűszerezd ízlés szerint, és süsd elő egy kicsit. A lecsóba keverd bele az átnyomott fokhagymát, főzd össze, végül add hozzá a pirospaprikát. Egy közepes jénai aljára tegyél két sor krumplit, fektesd rá a húsokat, erre terítsd rá a vékonyra szeletelt hagymát, fedd be a maradék krumplival, végül a lecsóval öntsd le az egészet. Előmelegített sütőben, lefedve párold körülbelül 20-25 percig, majd a fóliát levéve pirítsd még 15-20 percig 200 fokon.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Gombás rakott krumpli
Hozzávalók:
- 1,5 kg krumpli
- 30 dkg gomba
- 30-40 dkg füstölt, főtt tarja
- 2 pohár tejföl
- kevés só
- 2 dl tejszín
- 20 dkg sajt
A krumplit pucold meg, és felkarikázva tedd fel főni annyi sós vízben, hogy ellepje. Ha megfőtt, szűrd le. Közben a gombát tisztítsd meg, majd karikázd fel. A húst is vágd vékony csíkokra. A tejfölt keverd össze a tejszínnel. Kenj ki vajjal egy nagy jénai tálat, és rétegezd bele a hozzávalókat. Alulra tedd a krumplit, rá a gombát és a húst, majd öntsd rá a tejszínes tejfölt. Addig folytasd a rétegezést, amíg elfogynak a hozzávalók. A tetejére krumpli kerüljön. Szórd meg reszelt sajttal. 150-200 fokon, alufóliával letakarva süsd 30 percet, majd a fóliát levéve pirítsd meg a tetejét.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept
- egytálétel
- rakott zöldség