Büntethet a rendőr, ha másnapos a sofőr? 5 tény, amit kevesen tudnak az ittas vezetésről
Nem csak közvetlenül az alkoholfogyasztás után büntethető az ittas sofőr.

no-sofor-stressz-masnapos-fejfajas-ittas-vezetes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Céges bulik, karácsony, baráti és családi összejövetelek, szilveszter - az önmegtartóztató száraz november után az év végi ünnepi időszakban bizony számos alkalommal előkerülnek a pezsgős- és egyéb szeszes üvegek, ami sajnos a közúti baleseti statisztikákon is meglátszik.

Tavaly decemberben több mint száz alkalommal okoztak járművezetők részegen balesetet, pedig Magyarországon zéró tolerancia van érvényben az ittas vezetésre. Ezek a feltételek pedig az ünnepek idején sem enyhülnek, sőt a hatóságok jellemzően fokozott ellenőrzéseket tartanak ilyenkor az utakon - hívja fel a figyelmet dr. Lőrik József ügyvéd.

A büntetőügyekre specializálódott védőügyvéd öt tényt szedett csokorba, amikkel nem biztos, hogy mindenki képben van az ittas vezetés és annak lehetséges következményei kapcsán.

Akkor is baj lehet, ha az elfogyasztott alkohol még nem szívódott fel!

2014. január 1. óta alaposan megváltozott az ittas vezetés meghatározása, és bár ez elsőre nem tűnik lényeges változásnak a korábbi szabályozáshoz képest, az ördög a részletekben rejlik. Az új kódex ugyanis így határozza meg az ittasságot: az a személy, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkoholszint, illetve 0,25 milligramm/liter légalkoholszint feletti érték „előidézésére alkalmas” szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

szonda-szondaztat-rendor

Tehát ahhoz, hogy valakit 2019-ben ittas vezetésért megbüntessenek, már nem szükséges az, hogy az elfogyasztott alkohol a járművezető szervezetében felszívódjon, és alkoholos befolyás alá kerüljön. Már az is elegendő, ha elfogyasztotta azt a mennyiségű alkoholt - már a gyomrában van -, amely később - akár a járművezetést követően - a fenti értékeket előidézheti.

Nem sok kell ahhoz, hogy valaki bűncselekményt kövessen el!

Ha a sofőr szervezetében a fenti értékek előidézésére alkalmas mennyiségű alkohol van, akkor bűncselekményről beszélünk. Ez az érték extrém esetben, például egy apróbb termetű hölgy esetében akár már 2 deciliter bor vagy egy korsó sör elfogyasztásával is előidézhető. Ezt a „zéró tolerancia” bevezetése óta a Btk. még az eddigieknél is szigorúbban bünteti. A gyakran több százezer forintot is elérő pénzbüntetés mellett akár több évre eltilthatják az elkövetőt a járművezetéstől, sőt szélsőséges esetben akár felfüggesztett vagy letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Amennyiben a járművezető szervezetében található véralkoholszint nem éri el a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt, illetve 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, akkor szabálysértésről beszélünk. Ebben az esetben - a szervezetében lévő alkohol mennyiségétől függően - 30 ezer forint vagy 100 ezer forint bírságot kell megfizetnie az elkövetőnek.

Aki túllép egy határt, tanulhatja újra a KRESZ-t

Ha a sofőr bűncselekményt követ el, nem ritka, hogy a bíróság teljeskörűen eltiltja a járművezetéstől. Amennyiben az eltiltás hatókörét a bíróság nem korlátozza meghatározott járműfajtára vagy jármű-kategóriára, a jogosítványt csak abban az esetben kaphatja vissza, ha úgynevezett utánképzésen vesz részt, és azt sikeresen el is végzi. Ráadásul ugyan a tanfolyamot megkezdheti, vizsgát azonban nem tehet, csak a tiltási időszak lejártát követően.

A cikk az ajánló után folytatódik

A ráivás nem megoldás

Korábban közkedvelt módszer volt az ittas sofőrök körében, hogy ráivással próbáltak meg kibújni a felelősség alól. A ráivás célja általában a korábbi alkoholfogyasztás tényének eltüntetése. 

- Ilyenkor ugyanis az elkövető a rendőri ellenőrzést követően azért fogyaszt nagyobb mennyiségű alkoholt egy közeli kocsmában vagy akár a zsebben megbúvó laposüvegből, hogy kérdésessé tegye a vérben, illetve vizeletben a hatóságok által mért és kimutatható alkohol-koncentráció eredményét. Ez a trükk azonban nem javasolt, hiszen a hatóság ilyenkor visszaszámolás segítségével következtet az eredeti alkoholos állapot mértékére - hangsúlyozza Lőrik József ügyvéd. 

Másnaposan is követhető el bűncselekmény

Egy emberesen átmulatott, hajnal 4-5-ig tartó buli után sem érdemes autóba szállni már a délelőtt folyamán. Ezt a jog úgynevezett posztalkoholos állapotnak hívja. 

- Ennek lényege, hogy az elkövető a járművezetést hosszabb idővel megelőzően fogyasztott alkoholt, ez azonban még a maga teljességében nem tisztult ki a szervezetéből, és - különösen a lebomlási folyamat jellegzetességeinek figyelembevételével - a tüdő által kibocsátott levegőben még kimutatható. Ilyenkor nagy jelentőséggel bír a tényleges véralkohol-koncentráció, az ittas személy egyéni jellemzői, és persze az elfogyasztott alkohol mennyisége is. Pályám során nem egyszer találkoztam már olyan esettel, amikor 6-8 órával az alkoholfogyasztás után is 0,25 milligramm/liter légalkoholszint feletti értéket mértek a rendőrök, ami, ugye, bűncselekménynek számít - teszi hozzá az ügyvéd.

Egy szó, mint száz, ha valaki a volán mögé ül, semmiképp se a számolgatás lebegjen a szeme előtt, inkább teljes mértékben tartózkodjon az alkoholfogyasztástól! Az ünnepek nem az alkoholfogyasztás miatt különlegesek, hanem a családdal, szeretteinkkel együtt töltött idő miatt. Ebből pedig akkor lehet minél több, ha az év végi ünnepi időszakban sem ül senki ittasan a volán mögé.

KRESZ-teszt autóvezetőknek

A KRESZ-t mindenkinek ismernie kell, aki jogosítványt szerzett. Vajon most is átmennél a vizsgán, vagy ma már megizzasztanak ezek a kérdések?

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük