A rendőrséget kérdeztük meg: mikor tilos ködlámpát használni, és mennyi bírság jár érte?

Sok tévhit él a ködlámpa használatával kapcsolatban, a rendőrség tájékoztatott a szabályokról.

Ködlámpa használata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A ködlámpa vagy más néven ködfényszóró használatáról a KRESZ úgy fogalmaz: akkor használható, ha a látási viszonyok ezt indokolják. Ám végső soron a sofőrnek kell mérlegelnie, hogy mikor kapcsolja be. A helytelen használatot azonban akár közlekedési bírsággal is szankcionálhatja a rendőrség.

Az utakon nagyon vegyes a megítélése a ködlámpának: noha nagy segítség a szélsőséges időjárási körülményekben, az indokolatlan használat miatt sokan egyenesen falra másznak a vakító fényszóróktól. A ködlámpa fényereje ugyanis nagyobb a tompított fényszórókénál. Azonban nemcsak a közlekedő utasok miatt nem lehet ész nélkül, például a tompított lámpa kiváltására használni, hiszen akár bírság is járhat érte.

Mik azok a korlátozott látási viszonyok?

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy a KRESZ - A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet - úgy fogalmaz: a korlátozott látási viszonyok az átlagos látási viszonyoknak felhősödés, köd, eső, hóesés, porfelhő vagy más ok miatt előállt jelentősebb korlátozottsága.

Míg az első ködfényszóró funkciója, hogy a rossz látási viszonyok esetén javítsa az úttest megvilágítását, a hátsó ködláma feladata az, hogy a köd esetén feltűnőbben jelezze hátrafelé a jármű jelenlétét.

hatso-kodlampa
Fotó: diephosi / Getty Images Hungary

Ennélfogva nem csupán sűrű ködben, de akár por vagy hóesés esetén is indokolt lehet a ködfényszóró használata. Azonban csakis akkor szabad, ha indokolt, más esetben a tompított fényszóró használata nem váltható ki vele. Noha általában ezek a korlátozott látási viszonyok lakott területen kívül fordulnak elő, a KRESZ szabályozása nem tér ki erre.

Tilos-e lakott területen és álló autóval?

- A KRESZ az adott kérdésben nem ír elő külön magatartást lakott területen, illetve azon kívül történő közlekedés esetére - válaszolta kérdésünkre az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

A rendőrség hozzátette azt is, hogy álló járművön - a forgalmi okból megálló járművet kivéve - tompított fényszórót csak erős ködben vagy sűrű hóesésben szabad használni, távolsági fényszórót, ködfényszórót használni azonban tilos.

Bírság is járhat a szabálytalan használatért

- A ködlámpa szabálytalan használata az elkövetett cselekménytől függően a KRESZ 44. § (4) vagy a 45.§ (2) bekezdésébe ütközik, és a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 224.§-a szerinti közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének minősül - foglalta össze az ORFK, majd elmondták a lehetséges szankciókat is.

- A jogsértés észlelése esetén munkatársainknak lehetőségük van a figyelmeztetésre, helyszíni bírságolásra - melynek mértéke 5000-től 50 000 forintig terjedhet -, valamint szabálysértési eljárás kezdeményezésére. Tapasztalataink alapján az említett jogsértés miatt - az eset súlyától függően - a rendőrség helyszínen eljáró tagjai elsősorban figyelmeztetést alkalmaznak.

Ezért nem húzódnak le sokan a külső sávba a közlekedéspszichológus szerint

Miben rejlik a középső sáv vonzereje, és melyik korosztály használja legszívesebben?

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük