Változás jöhet az autók rendszámainál: szigorodnak a környezetvédelmi szabályozások
Módosulnak a gépjárművekre vonatkozó jogszabályok, egyes hibridautóktól elvehetik a zöld rendszámot.

auto-kozlekedes-dugo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A napokban több helyen megjelent a hír, miszerint szigorodhat a zöld rendszámokra vonatkozó jogszabály, így szűkülhet azok köre, akik a vele járó kedvezményeket a jövőben igénybe vehetik.

A zöld rendszám egyetlen feltétele ez idáig az volt, hogy az autó legalább 25 kilométert képes legyen menni kizárólag elektromos meghajtással. Így megkaphatták azt a hálózatról tölthető villanymotorral és robbanómotorral egyaránt működtethető, hibrid járművek is. 

Zöld autó magas károsanyag-kibocsátással

A szabályozás régóta látható problémája az, hogy úgy jár a támogatás minden, zöld rendszámot kapott autóra, hogy nem mérik azok tényleges károsanyag-kibocsátását. Ami így jóval több is lehet a hagyományos autókénál, mivel a hibridautók a villanymotor mellett akár 300-400 lóerős benzin- vagy dízelmotorral felszereltek is lehetnek.

Kevesebb zöld rendszám jöhet?

A Magyar Elektromobilitás Szövetség által javasolt jogszabály-módosítás pontosítana a feltételeken, így szűkülne a zöld rendszámot és a vele járó támogatást megkapók köre. Innentől csak olyan autókhoz járna, melyek egy úgynevezett WLTP-módszerrel meghatározott mértéknél kevésbé környezetszennyezők.

Bár a pontos adatokat, így a környezetszennyezés maximálisan megengedett mértékét még nem számszerűsítették, a Magyar Elektromobilitás Szövetség szerint a módosítás értelmében nem automatikusan vennék el a zöld számot az összes hibridautótól, csak a tényleges használat közben magas károsanyag-kibocsátású járművek esnének ki a támogatást igénybe vevők köréből.

A cikk az ajánló után folytatódik

A WLTP - Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure - lényege egyébként az, hogy egy, a személygépkocsikra és a kishaszongépjárművekre kiterjedő nemzetközi szintű, laboratóriumi pontosságú vizsgálatban meghatározzák az autók tényleges fogyasztási és károsanyag-kibocsátási adatait. 

Figyelembe veszik a menetkörülményeket, a sebességtartományokat, a felszereltséget és a tömeget is. 2017. szeptember 1-je óta Európában és néhány további országban kötelezően ezeket a WLTP-adatokat kell megadni az új személygépkocsiknál. A módszer pontos eredményei hatékonyak lehetnek a tervezett jogszabály-módosításnál.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük