Több százezerre bírságolhatnak, ha így indulsz útnak az autóval - Fontos szabályok, ha külföldre utazol

Ismerni kell a szabályokat, hiszen a tudatlanság nem mentesít a felelősség alól.

holanc
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A két ünnep között, amíg tart a téli szünet, sokan felkerekednek, hogy meglátogassák külföldön élő rokonaikat, de a téli leárazások miatt is sokan útnak indulnak. És természetesen vannak, akik az élmény miatt pattannak autóba, hogy kipipáljanak egy európai úti célt. 

A legkényelmesebb megoldást szinte kivétel nélkül a gépkocsi jelenti: akkor és ott állsz meg, ahol kedved tartja, a saját időbeosztásod és tempód szerint közlekedhetsz, nem beszélve arról, hogy megúszod a cipekedést is. A KRESZ szabályai a környező országokban is érvényesek, a stoptábla mindenhol megálljt jelez. Vannak viszont olyan rendeletek, melyek Magyarországon nem, máshol viszont fokozott ellenőrzés alá esnek. 

Autóval külföldön

A legnagyobb hiba, amit egy külföldi autós út előtt elkövethetsz, az, ha nem nézel utána a kint érvényes általános korlátozásoknak, melyek egyrészt a sebességet, a véralkoholszintet és a fiatal vezetőkre vonatkozó kritériumokat is magukban foglalják. Minden autósnak meg kell felelnie az adott ország kötelezettségeinek ezen felül is.

autó tél utazás hegyek (1)

Ausztriában november elsejétől április közepéig havas, jeges útviszonyok esetén kötelező a téli abroncs. Miután a hőmérséklet és a csapadék ebben az időszakban szinte kivétel nélkül télies, enélkül ne indulj útnak. Az országba utazóknak, de az átutazóknak is rendelkezniük kell hólánccal, ennek hiányában egy határellenőrzés során vissza is fordíthatnak. A használat hiányából eredő bírság 35 eurótól indul, és az 5000 eurót is elérheti, ha akadályozod a forgalmat, netalán balesetet okozol, ráadásul ezen felül ki is tilthatnak a forgalomból - ez 10 ezer forinttól másfél millió forintig terjedő büntetést jelent. A kiruccanást megkeserítheti, ha valaki vezetés közben telefonál, és elkapja egy rendőr: a nyolcezer forint helyszíni bírságot nem lehet kikerülni.

Szlovákiában nem dátum-, hanem időjárásfüggő a téli gumi: a havas, jeges utakon csak ezzel szabad közlekedni. Elfogadják még a megfelelő, négy évszakos abroncsot is: nyári gumival közlekedőknek viszont 60 eurós, azaz 20 ezer forintos büntetéssel kell számolniuk. A hólánc használata nem megengedett, és a gyorshajtást is szigorúan büntetik: akár 830 eurós, 265 ezres bírságra is számíthatsz, ha nem tartod be a sebességhatárt. Az alkoholfogyasztást illetően Szlovákiában is zéró tolerancia uralkodik. Vezetés közbeni mobilozásért közel 20 ezer forintos bírság várható, a 70 méteres követési távolságot pedig szintén komolyan veszik.

utazás autó tél havas utak (2)

Szerbiában a téli gumi használata kötelező, éppúgy, mint a hólánc megléte. Kisgyereket ölben az első ülésen szállítani végtelenül veszélyes: a szerb hatóságok ezért a komoly bírságon kívül akár harminc nap börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Romániában a jogszabályok november 15-től március 31-ig követelik meg a nyári abroncs cseréjét. Fontos tudni, hogy, amennyiben bizonyítható, hogy valaki a gumiból kifolyólag jobb esetben csak torlódást, súlyosabb esetben balesetet okoz, a biztosító nem fog fizetni, sőt, a kártérítésen felül hatósági büntetést szabhatnak ki, ennek összege pedig elérheti a 150 ezer forintot is. Bár itt a hólánc nem kötelező, érdemes magadnál tartani: az utakon előfordulhatnak hóval fedett részek, ahol előírás, az alkoholfogyasztás pedig szigorúan tilos vezetés előtt és közben. 

A lengyeleknél nem általánosságban kötelező, azonban bizonyos útszakaszokon betartandó lehet a téli gumi használata, így érdemes alapból azzal elindulni. A hóláncot se hagyd otthon, hiszen kötelező téli tartozék, mind az odautazóknak, mind az áthaladóknak rendelkezniük kell vele, enélkül megtagadhatják az országba való belépést a határnál. A zéró tolerancia az alkoholra vonatkozóan nemcsak az utakon, hanem az ország teljes területén érvényes: tilos felpattintani egy doboz sört a parkolóban, akkor is, ha nem te vagy a sofőr. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Büntetés befizetése

Régen sokan legyintettek, ha külföldön lefotózták őket gyorshajtás vagy más szabálysértés miatt. Ma azonban nem ússza meg a csekket, aki megszegi a sebességkorlátozást, mellőzi a biztonsági övet vagy bukósisakot, figyelmen kívül hagyja a piros lámpát, ittasan vagy kábítószer hatása alatt vezet, tiltott sávot használ, vagy mobilozik vezetés közben. Természetesen lehet fellebbezni, azonban a kiszabott bírságok növekedhetnek is, ha késlekedik a befizetés. 

Tömegközlekedés világszerte

Az alábbi országokban egészen különleges módokon is utazhatsz, ha leteszed az autót: nem mindenhol kék buszok szállítják az utasokat a városban.

Ezt is szeretjük