Fél áron utazhatsz vele a vonatokon: kiknek érdemes igényelni a MÁV START Klub kártyát?
A MÁV-START kártyája 50%-os kedvezményt biztosít a vonatokon, áttekintjük, kinek éri meg igényelni.

mav-jegyvasarlas-vonat-vasut-palyaudvar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vasút a legkényelmesebb közlekedési módok egyike, nem véletlen, hogy meglehetősen népszerű az utazók körében. Noha a gyakori utak nem kedveznek a pénztárcának, szerencsére számos utazási kedvezményt ki lehet használni, amivel jelentős összeg spórolható a végösszegből.

A MÁV-csoport kedvező ajánlatainak egyike a START Klub kártyacsalád. A kártyák birtokosai egy adott időintervallumon belül fél áron utazhatnak a vonatokon, és további kedvezmények igénybevételére is jogosultak, noha jól utána kell számolni, hogy kinek is éri meg a vásárlás.

Mi az a START Klub kártya?

A START Klub kártya egy névre szóló, fényképpel és biztonsági elemekkel is ellátott plasztikkártya, melyet a vasúttársaság azoknak ajánl, akik heti vagy kétheti rendszerességgel utaznak a vonattal. Az ára ugyan borsos, a legegyszerűbb konstrukcióval számolva 26 éven felülieknek fél évre 19 900 forint, egy évre 34 900 forint, míg 26 év alattiaknak fél évre 14 900 forint, egy évre 24 900 forint, de van, akinek ez mégis megérheti.

Mi jár a kártyához?

A tulajdonos a kártya felmutatásával a MÁV-START és a GYSEV magyarországi vonalain 50%-os kedvezménnyel vásárolhat jegyet a másodosztályra, az első osztály esetében pedig közel 50%-os üzletpolitikai kedvezmény vehető igénybe. A kedvezményt korlátlan alkalommal igénybe veheti a kártya érvényességi idején belül.

Szombatonként további akció is jár hozzá: egy útitárs is vásárolhat 50%-os áron jegyet. A kártyabirtokosnak - és szombatonként az útitársnak - ráadásul nem kell gyorsvonati pótjegyet sem váltani. 25%-kal olcsóbban vásárolható a kerékpárjegy, és 15%-os RAILPLUS-kedvezmény is jár egyes nemzetközi utazásokra. Budapest közigazgatási határán belül jegyváltás nélkül is utazhat a kártyabirtokos a menetrendben rombusszal jelölt járatokon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy kis matek

Ez azt jelenti, hogy egy Győr-Budapest távolságon például akkor éri meg a féléves START Klub kártya, ha a fél év 26 hete alatt legalább 16-szor ül az ember vonatra, tehát nyolc alkalommal ingázik fel-le a fővárosba. 

Ekkor ugyanis a 2520 forintos jegy helyett csak 1260 forintot kell fizetnie, így a 16 út alatt egészen pontosan 20 160 forintot spórol meg. A kártya ára 19 900 forint, ezért ennyi úttal megtérül, e fölött pedig már pluszban jön ki az utazó, érdemes tehát utánaszámolni és mérlegelni, különösen, ha a szombati útitársi vagy a Budapesten belüli kedvezményt is ki tudjátok használni.

A kártya igénylésére kétféle módon is lehetőség van. Rendelhető online, majd a kártya átvételekor fizetve ki annak árát, de személyesen is bármelyik pénztárban kérhető és leadható az igénylőlap. További részletekért és a letölthető igénylőlapért a MÁV oldalát érdemes felkeresni.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük