Hogyan vezess a havas, jeges úton, hogy ne történjen baleset? A rendőrség tanácsai
A rendőrség tapasztalata szerint az autósok nem mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket.

havas-ut
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A havazás, a köd, a szitáló eső mindennapossá válik a fagypont körüli téli időszak miatt. Ilyenkor a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy mindenki megfelelően felkészítse járművét és természetesen saját magát is a körülményekre. A rendőrség baleset-megelőzési bizottsága tanácsainak betartásával minimálisra csökkenthető a balesetek kockázata még a kritikusabb időszakban is.

Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése és azok kifogástalan állapota. Alapvető kellék a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Hosszabb utak előtt a kocsit érdemes teljesen feltölteni üzemanyaggal, valamint pokrócot, meleg öltözetet is tenni az autóba, illetve kellő mennyiségű élelmiszerrel és itallal tanácsos megkezdeni az utazást.

Telefon nélkül sehová

Fontos, hogy a rendszeres gyógyszeres kezelést igénylő lakosok a szükséges orvosságból is vigyenek elegendőt magukkal. Mobiltelefon nélkül sem szerencsés útnak indulni, és nem árt gondoskodni arról, hogy a készülék akkumulátora fel legyen töltve. A közlekedés során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, és tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is jelentősen megnő.

Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet a hajtott tengelyen lévő kerékre kell rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes még otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Külföldön előfordulhat, hogy már az országba lépéskor ellenőrzik a hólánc meglétét.

Fő az óvatosság!

Nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata. Az autóvezetőktől különös óvatosságot és figyelmet kíván a vizes, havas és a jeges útszakaszok váltakozása. Különösen figyelni kell az erdővel szegélyezett útszakaszokon, hidakon, felüljárókon való közlekedésre, ahol a hideg miatt lefagyások alakulhatnak ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Havas és jeges úton a járműbiztonság sarkalatos pontja a téli gumiabroncs, bár teljes védelmet az sem nyújt. Ezért ilyen útviszonyok között, illetve korlátozott látási viszonyok esetén körültekintőbben, az átlagosnál lassabban, óvatosabban kell vezetni. Tervezd meg előre az útvonalat, kísérd figyelemmel az aktuális közlekedési híreket, légy nagyon türelmes, haladj a forgalom menetének megfelelően, és kerüld el a kockázatos manővereket!

Fotók: Getty Images.

Nézd meg ezt is - A rendőrök észrevettek egy autót a tilosban

Amikor besötétedett, a rendőrök megálltak, hogy büntetőcédulát tegyenek egy tilosban parkoló járműre. Ám, ahogy kiszálltak, hogy szemügyre vegyék azt, már sejtették, hogy valami nincs rendben - nézd meg képeken, mi történt ezután!

Ezt is szeretjük