4 masszív, pasis sült
Ha egy finom vacsorával lepnéd meg a párodat, akkor ne csirkehúsban gondolkodj, sokkal inkább egy szaftos sertéssültben vagy angolos marhában.
Zelleres sertésszelet
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertéscomb vagy -lapocka
- 15 dkg vaj
- 1 közepes fej hagyma, finomra vágva
- 2 kis sárgarépa, szeletelve
- 1 nagy köteg zeller
- 2 evőkanál liszt
- 2 tojássárgája
- 1-2 citrom
- vágott petrezselyem
- só
- bors
Vágd a húst 5-6 adagra, és tedd egy fazékba 10 dkg vajjal, a hagymával, a répával, a sóval, a borssal, adj hozzá 8 dl forrásban lévő vizet, és fedő alatt 1 órát főzd.
Hámozd meg a zellereket egy zöldséghámozóval, vágd hosszában félbe, majd szeleteld körülbelül 5 cm vastagságú darabokra. Forró vízzel öntsd le, és forrald 3 percig, csöpögtesd le, add a húshoz, és fedő alatt további 30 percig főzd. A végén nagyon kevés forró vajon forgasd át a hússzeleteket.
A mártás elkészítése
Egy kis lábosban forrósítsd fel a maradék vajat, keverd bele a lisztet és a tojássárgákat. Keverd simára, majd nagyon lassan add hozzá a 2 decinyi forró húslét a fazékból. Lassú tűzön kevergesd néhány percig, majd a citromlével együtt állandó keverés mellett add a húshoz és a zellerhez. Szórd meg petrezselyemmel, és azonnal, forrón tálald.
Mézes sertéscomb
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg sertéscomb
- 1,5 dl méz
- 15 dkg vöröshagyma
- 1 húsos zöldpaprika
- 1 közepes paradicsom
- 1 evőkanál burgonyakeményítő
- só
- olaj
A sertéscombot alaposan mosd le, csöpögtesd le, és vágd szeletekre. Mély serpenyőben hevíts olajat, pirítsd le benne a hússzeleteket, majd szedd ki, és tartsd melegen. A vöröshagymát és a paradicsomot hámozd meg, aprítsd fel, és a visszamaradt zsiradékba téve öt percen át párold. A burgonyakeményítőt kevés vízben oldd fel, öntsd bele a mézet, és jól keverd össze. A félretett húst add a zöldségekhez, majd lefedve, takaréklángon párold puhára. Locsold meg a mézes keményítővel, és forrald össze. Párolt rizzsel és édes fehérborral tálald.
Pácolt marhafelsál
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg marhafelsál
- 4 evőkanál méz
- 0,5 dl borecet
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg zöldhagyma
- olaj
- só
Készítsd el a páclevet: a mézet és az ecetet keverd össze, add hozzá a megtisztított, zúzott fokhagymát, a vékonyan felkarikázott zöldhagymát, és ismét jól keverd össze, majd hagyd állni. A marhafelsálat mosd meg, hártyázd le, majd jól csöpögtesd le. Tetejét néhány helyen vékonyan vágd be, majd tedd kisebb edénybe. Öntsd rá a páclevet, és a hűtőbe téve pácold nyolc órán át. Vedd ki hűtőből, és a páclében hagyva tedd fel főni. Amikor megfőtt, emeld ki a léből, és csöpögtesd le. Serpenyőben forrósíts olajat, és a hús minden oldalát süsd 6 percen át.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Saltimbocca
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 vékony borjúszelet
- 8 szelet pármai sonka
- 16 zsályalevél
- 20 dkg vaj
- só
- bors
- 2 dl száraz fehérbor
A borjúhúst óvatosan veregesd ki mindkét oldalán, fektesd rá a sonkaszeleteket, majd arra a zsályaleveleket. Hajtsd félbe a hússzeleteket, és fogvájóval rögzítsd. A vaj felét hevítsd fel egy serpenyőben, majd erős tűzön süsd át a húsok mindkét oldalát. Sózd meg, enyhén borsozd meg, majd öntsd fel a borral. A lángot vedd kisebbre, add hozzá a maradék vajat a pecsenyeléhez, és még három percig együtt párold. Előmelegített tányérokra szedd, és száraz fehérborral kínáld.
OLVASD EL EZT IS!
- csirkemell
- húsételek
4 omlós töltött hús
- húsételek
- sült
Hirtelen sült húsok receptjei
- csirke
- pulyka