A tökéletes pizza receptje
Az olasz opera és a pizza akár kéz a kézben is járhatnak. Tedd fel a kedvenc áriáidat, izzítsd be a sütőt, és rendezz egy mediterrán estét.
Olaszország a pizza és az opera hazája. Ha az operák szerelmese vagy, csapj egy bohém estét minden héten - mi szállítjuk az étel-librettót, neked csak fel kell tenned egy CD-t, felbontani egy üveg jó bort, majd meggyúrni a tésztát.
Amíg várod, hogy megkeljen, készítsd el a rávalót, vagy kortyolgassátok a bort azzal, akivel készíted.
Egy kis friss bazsalikom a végén csak jót tesz a szonátának. Az alábbi finomságok mind az opera híres alakjairól kapták nevüket.
A prózai alap - pizzatészta
Hozzávalók két 30 centis pizzához:
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 25 dkg liszt
- csapott teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
Az élesztőt morzsold szét, és szórd rá a cukrot. Fél pohár langyos vízzel addig keverd, amíg folyékony masszát nem kapsz. A lisztet szitáld egy tálba, a közepébe vájj egy mélyedést.
Öntsd a mélyedésbe az élesztőt, és hints rá egy kis lisztet, takard le, és pihentesd 15 percig. Add hozzá a sót és az olajat, majd dagaszd addig a tésztát, amíg rugalmas nem lesz, és el nem válik a kezedtől. Közben önts hozzá fél pohár vizet. A tésztát tedd egy tálba, hintsd meg liszttel, és hagyd kelni körülbelül 45 percig. Ezután ismét gyúrd át, nyújtsd ki, formázz belőle kört, és jöhetnek a feltétek.
Pizza alla Caruso
Hozzávalók a feltéthez:
- 20 dkg hámozott paradicsom
- 10 dkg gomba
- 10 dkg articsókaszív
- 5 dkg apró rák
- 10 szem magozott olajbogyó
- 20 dkg mozzarella
- 10 dkg fokhagymás szalámi
- olívaolaj
Ha a paradicsomot magad akarod hámozni, szúrd fel egy villára, mártsd forró vízbe, és úgy rántsd le róla a héját. Az articsókával viszont csak hosszú hétvégeken állj neki babrálni. A tésztát nyújtsd ki úgy, hogy legyen pereme, és fektesd a tepsire. Kend meg olívaolajjal, rakd rá a csíkokra vágott paradicsomot, a szeletelt gombát, a negyedelt articsókákat, erre szórd a karikákra vágott olívabogyót, a szalámit, majd végül a vékony sajtréteget, ami mindenhol beteríti. 220 fokon 20 percig süsd.
Pizza alla Norma
Hozzávalók a feltéthez:
- 20 dkg hámozott paradicsom
- 10 dkg juhsajt
- 1 közepes padlizsán
- fokhagymás olívaolaj
- só, bors, bazsalikom
A padlizsánt mosd meg, vágd vékony szeletekre, sózd be, hagyd, hogy levet eresszen, majd jól nyomkodd ki belőle a maradékot is. Itass le róla minden nedvességet, és süsd ki 3 evőkanál fokhagymás olívaolajban. A tésztát terítsd a tepsire, hagyj neki karimát, locsold meg a 2 evőkanál olívaolajjal, tedd rá a felszeletelt, hámozott paradicsomot, a padlizsánszeleteket, morzsold rá a juhsajtot, végül szórd meg egy kis bazsalikommal. 220 fokon addig süsd, amíg a juhsajt pirulni nem kezd.
Pillangókisasszony pizzája
Hozzávalók a feltéthez:
- 1 piros és 1 sárga kaliforniai paprika
- 1 zöld pepperoni
- 10 szem fekete olajbogyó
- 10 szem zöld olajbogyó
- 20 dkg füstölt mozzarella
- olívaolaj
Ez a pizza annyiban tér el az előzőektől, hogy alulra kerül a sajt, ezért elő kell sütni. A paprikákat karikázd fel, ahogy az olajbogyókat és a mozzarellát is. A tésztát nyújtsd ki, helyezd a tepsire, alakítsd ki a karimáját, kend meg olívaolajjal, és helyezd rá a mozzarellakarikákat, hogy nagyjából beborítsák. Süsd 10 percig 220 fokon, majd óvatosan emeld ki, és helyezd a folyékony sajtba a kétszínű paprikakarikákat, mintha egy lepke két szárnyát rajzolnád, középre pedig helyezd a pepperonit. Ha a pillangó kész, szórd az üres részekre az olajbogyó-karikákat, és mehet vissza a sütőbe még 10 percre, illetve, amíg a paprikák meg nem sültek.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Pizza alla Aida
Hozzávalók a feltéthez:
- 1 fél filézett csirkemell
- 20 dkg füstölt mozzarella
- 1 nagyobb paradicsom
- 1 dl tejföl
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- só, bors, bazsalikom
A fokhagymákat törd össze, és keverd a tejfölbe, ez lesz az alap. A paradicsomot és a mozzarellát karikázd föl. A hagymát aprítsd fel, és futtasd meg olajon. Add hozzá a kockára vágott csirkemellet. Kifehéredésig folyamatosan forgasd, majd önts alá 1-2 evőkanál vizet, vagy, ha épp kéznél van, egy kevés fehérbort, és fedő alatt párold puhára. A végén sózd, borsozd, szórd meg egy csipet bazsalikommal. A tésztát nyújtsd ki, tedd rá a tepsire, kend meg a fokhagymás tejföllel, szórd rá a csirkét, a felkarikázott paradicsomot, és a végén borítsd be a füstölt mozzarellakarikákkal. 220 fokon 20 percig süsd.
OLVASD EL EZT IS!
- olasz
- pizza
Isteni olaszos pizzák Jamie Olivertől
- olasz
- pizza
Az olasz pizzatészta receptje
- olasz
- pizza