4 ínycsiklandó, gyors rakottas
Későn érsz haza, mégis vacsorát vár a család? A legjobb megoldás egy gyors rakottas, melyet kezdő konyhatündérként is elkészíthetsz.
- Hamar kiverik a biztosítékot, pedig sokan viselik így ezeket a darabokat: 6 részlet a nyári öltözékben, ami megosztónak számít »
- 7 nap alatt tisztább, erősebb, ragyogóbb bőr? – A megújult szépségampullák tesztje minket is meglepett »
- Gyönyörűen formálja a lábakat ez a torna, és csak 15 perc naponta: tónusosabb, keskenyebb combokat farag »

- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- Dobó Kata 25 év után felvette a zöld miniruhát: A miniszter félrelépben láttuk rajta először
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
Rakott zöldség
Hozzávalók:
- 1 kg zöldség vegyesen - zöldbab, spárga, karalábé, kelbimbó, karfiol
- 3 dkg vaj
- 3 dl tej
- 3 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- 15 dkg edami sajt
- 1 evőkanál olaj
- só
A zöldséget tisztítsd meg, darabold fel azonos méretű kockákra, és sós vízben főzd elő 10 perc alatt, majd szűrd le. A lisztből a tejjel és a vajjal főzz besamelt.
A tűzről levéve keverd el a tejföllel, és adj hozzá 10 dkg reszelt sajtot. A főtt zöldség felét fektesd kiolajozott tűzálló tálra, simítsd rá a mártás felét, erre ismét zöldség jön, majd fedd be a mártással. Hintsd meg a maradék reszelt sajttal, és a sütőben süsd meg, de ne pirítsd túl barnára, nehogy a tetején a sajt megkeseredjen.
Rakott padlizsán
Hozzávalók:
- 40 dkg padlizsán
- 20 dkg cukkini
- 20 dkg kaliforniai paprika
- csipet gyömbér
- csipet bazsalikom
- 3 dl húsleves - lehet kockából is
- 10 dkg vaj
- 20 dkg reszelt sajt
- petrezselyemzöld
A zöldségeket alaposan mosd meg, a gyömbért reszeld le, a petrezselymet tépkedd apróra. Szeleteld fel a zöldségeket körülbelül egy centi vastagra. A gyömbért és a petrezselymet keverd a meleg levesbe. Kivajazott tepsiben rétegezd egymásra a zöldségeket, és sózd meg az egészet. Öntsd rá a húslevest, szórd rá a sajtot, és sütőben süsd szép pirosra.
Rakott kelbimbó
Hozzávalók:
- 80 dkg kelbimbó
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csirkemellfilé
- 5-10 dkg füstölt tarja
- 5 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 15 dkg rizs
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 10 dkg reszelt sajt
- só, bors, borsikafű
A rizst forró vízben tedd fel főni, és főzd 15 percig. Míg puhul a rizs, a megtisztított kelbimbót sós vízben főzd meg, és csöpögtesd le. A csirkemellet és a tarját vágd egészen apró csíkokra, majd a felaprított hagymával és fokhagymával együtt vajban párold meg. Egy tűzálló tálat vajazz ki, szórd meg zsemlemorzsával, és rétegezd bele a kelbimbót, a lecsöpögtetett rizst és a húst. A rétegeket sóval, borssal, borsikafűvel fűszerezd ízlés szerint. A tejszínt keverd el a habosra vert tojásokkal, és öntsd a kelbimbóra. A tetejét szórd meg a sajttal. A sütőben 15-20 perc alatt süsd aranybarnára.
Belga rakott paradicsom
Hozzávalók:
- 50 dkg uborka
- 50 dkg padlizsán
- 50 dkg paradicsom
- 20 dkg szeletelt bacon
- 25-30 dkg füstölt sonka
- petrezselyemzöld
- 1 húsleveskocka
- 2 gerezd fokhagyma
Hámozd meg az uborkát és a padlizsánt, majd szeleteld fel. A padlizsánt tedd tésztaszűrőbe, helyezd két percre forrásban lévő sós vízbe, majd csepegtesd le. Bélelj ki a szalonnaszeletekkel egy mély tűzálló tálat, fektess bele egy sor uborkát, takard le a padlizsánszeletekkel, rakj rá egy sor karikára vágott paradicsomot, és borítsd be vékony hússzeletekkel. Erre ismét jöhet az uborka, a padlizsán, végül a paradicsom. A tetejét hintsd meg egy csokor finomra vágott petrezselyemzölddel. Néhány evőkanál vízben oldd fel a húsleveskockát, tegyél bele két gerezd átnyomott fokhagymát, forrald néhány percig, majd ezzel locsold meg a lerakott zöldséget. A tetejére boríts szalonnaszeleteket, és a forró sütőben süsd meg 20 perc alatt.
OLVASD EL EZT IS!

- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje

- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept

- egytálétel
- rakott zöldség