
4 ínycsiklandó, gyors rakottas
Későn érsz haza, mégis vacsorát vár a család? A legjobb megoldás egy gyors rakottas, melyet kezdő konyhatündérként is elkészíthetsz.

Rakott zöldség
Hozzávalók:
- 1 kg zöldség vegyesen - zöldbab, spárga, karalábé, kelbimbó, karfiol
- 3 dkg vaj
- 3 dl tej
- 3 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- 15 dkg edami sajt
- 1 evőkanál olaj
- só
A zöldséget tisztítsd meg, darabold fel azonos méretű kockákra, és sós vízben főzd elő 10 perc alatt, majd szűrd le. A lisztből a tejjel és a vajjal főzz besamelt.
A tűzről levéve keverd el a tejföllel, és adj hozzá 10 dkg reszelt sajtot. A főtt zöldség felét fektesd kiolajozott tűzálló tálra, simítsd rá a mártás felét, erre ismét zöldség jön, majd fedd be a mártással. Hintsd meg a maradék reszelt sajttal, és a sütőben süsd meg, de ne pirítsd túl barnára, nehogy a tetején a sajt megkeseredjen.
Rakott padlizsán
Hozzávalók:
- 40 dkg padlizsán
- 20 dkg cukkini
- 20 dkg kaliforniai paprika
- csipet gyömbér
- csipet bazsalikom
- 3 dl húsleves - lehet kockából is
- 10 dkg vaj
- 20 dkg reszelt sajt
- petrezselyemzöld
A zöldségeket alaposan mosd meg, a gyömbért reszeld le, a petrezselymet tépkedd apróra. Szeleteld fel a zöldségeket körülbelül egy centi vastagra. A gyömbért és a petrezselymet keverd a meleg levesbe. Kivajazott tepsiben rétegezd egymásra a zöldségeket, és sózd meg az egészet. Öntsd rá a húslevest, szórd rá a sajtot, és sütőben süsd szép pirosra.
Rakott kelbimbó
Hozzávalók:
- 80 dkg kelbimbó
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csirkemellfilé
- 5-10 dkg füstölt tarja
- 5 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 15 dkg rizs
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 10 dkg reszelt sajt
- só, bors, borsikafű
A rizst forró vízben tedd fel főni, és főzd 15 percig. Míg puhul a rizs, a megtisztított kelbimbót sós vízben főzd meg, és csöpögtesd le. A csirkemellet és a tarját vágd egészen apró csíkokra, majd a felaprított hagymával és fokhagymával együtt vajban párold meg. Egy tűzálló tálat vajazz ki, szórd meg zsemlemorzsával, és rétegezd bele a kelbimbót, a lecsöpögtetett rizst és a húst. A rétegeket sóval, borssal, borsikafűvel fűszerezd ízlés szerint. A tejszínt keverd el a habosra vert tojásokkal, és öntsd a kelbimbóra. A tetejét szórd meg a sajttal. A sütőben 15-20 perc alatt süsd aranybarnára.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Belga rakott paradicsom
Hozzávalók:
- 50 dkg uborka
- 50 dkg padlizsán
- 50 dkg paradicsom
- 20 dkg szeletelt bacon
- 25-30 dkg füstölt sonka
- petrezselyemzöld
- 1 húsleveskocka
- 2 gerezd fokhagyma
Hámozd meg az uborkát és a padlizsánt, majd szeleteld fel. A padlizsánt tedd tésztaszűrőbe, helyezd két percre forrásban lévő sós vízbe, majd csepegtesd le. Bélelj ki a szalonnaszeletekkel egy mély tűzálló tálat, fektess bele egy sor uborkát, takard le a padlizsánszeletekkel, rakj rá egy sor karikára vágott paradicsomot, és borítsd be vékony hússzeletekkel. Erre ismét jöhet az uborka, a padlizsán, végül a paradicsom. A tetejét hintsd meg egy csokor finomra vágott petrezselyemzölddel. Néhány evőkanál vízben oldd fel a húsleveskockát, tegyél bele két gerezd átnyomott fokhagymát, forrald néhány percig, majd ezzel locsold meg a lerakott zöldséget. A tetejére boríts szalonnaszeleteket, és a forró sütőben süsd meg 20 perc alatt.
OLVASD EL EZT IS!

- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje

- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept

- egytálétel
- rakott zöldség