Van közös a pornófilmben és a romantikus vígjátékban?
Több mint gondolnád
Nem tévedés, van bennük közös vonás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden párkapcsolatban, így bizonyára pároddal - esetleg expároddal - és veled is előfordulhatott, hogy nem értettetek egyet, milyen filmet nézzetek meg a tévében, vagy mire foglaljatok jegyet a moziban. A nők és a férfiak ízlése a filmeket illetően is nagyon eltér.

Mindez a leginkább abban mutatkozik meg, hogy míg a nők imádják például a romantikus vígjátékokat, az átlagos férfi számára egy ilyet végignézni felér egy kegyetlen kínzással. Számukra az ilyen filmek nyálasak, unalmasak és túl rózsaszínek, ugyanis semmi közük nincs a valósághoz. 

Van azonban még egy típusú film, amit viszont kifejezetten a férfiak szeretnek, a nők viszont nem csípnek, és a romantikus vígjátékokhoz hasonlóan elrugaszkodik a valóságtól - a pornófilm.

Több közös vonás is van

Bármilyen különös is, a pornófilmek és a romantikus vígjátékok több ponton is mutatnak hasonlóságokat - nézzük csak sorban!

A romantikus vígjátékokban a szereplők körülbelül 90 percbe sűrítve találnak rá a szerelemre, veszítik el azt kis híján, és szerzik vissza bravúros, felülmúlhatatlanul romantikus eszközökkel, a történetek vége pedig kötelező jelleggel happy end.

A pornófilmekben is minden hasonló: adott egy férfi és egy nő, akik közt hipp-hopp, felforrósodik a levegő. A férfi bármit is csinál, a nő máris a fellegekben jár, minden előjáték nélkül, és a vége természetesen itt is mindig - úgynevezett - happy end.

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Ide kattintva nézd meg a sorozat első részét, melyben Szily Nóra Pásztor Annával beszélget a szerelem múlandóságáról és a monogámia örök kérdésérő

Promóció

A fentiek közül, akárhogy is nézi az ember, egyik sem hű a valósághoz. Hiába van ez a romantikus vígjátékokban, nem minden megismerkedés végződik szerelemmel, nem minden összeveszésből lesz kibékülés, nem mindenki bocsát meg az őt megbántó embernek, és nem minden párkapcsolat végződik házassággal. Ugyanez a helyzet a pornófilmekkel is. A férfinak nem elég ránézni egy nőre, hogy az az ájulásig tűzbe jöjjön, nem minden lehetetlen pozitúrában és módon nyújt a nőnek élvezetet a szex, és bizony nem is garantált, hogy orgazmus lesz a dolog vége.

A cél is rokon

Mégis, akármennyire is elrugaszkodik a valóságtól, a nők még mindig odavannak a romantikus vígjátékokért, a férfiak pedig rendszeresen néznek pornót. Miért lehet ez?

Az ok egyszerű. Mindkét nem azt kapja ezektől a filmektől, ami számára a fontosabb. A nők érzelmi oldalról közelítik meg a dolgokat, és a párkapcsolatban is előnyben részesítik az érzelmeket a testiséggel szemben, még ha utóbbit is nagyon fontosnak tartják. Így aztán számukra egy túlcukrozott romantikus vígjáték igazi lelki csemege, vagy ahogyan - sokan mások mellett - Cole Neshmith is nevezi a Relevant magazin egyik írásában, emocionális, vagyis érzelmi pornó.

A férfiak pedig, akiknek a szex sokkal előrébb helyezkedik el a fontossági skálán, a pornófilmekben találják meg mindazt, ami számukra érdekesebb egy férfi-nő viszonyban, még akkor is, ha ők sincsenek fából, és lehetnek ugyanúgy szerelmesek.

Fontos a józan gondolkodás

Minden sokkal bonyolultabb, mint a romantikus vígjátékok és a pornófilmek leegyszerűsített világában, és semmi nem olyan kerek, mint azt mutatják. Ezt jó, ha mindenki észben tartja, nők és férfiak egyaránt, ugyanis ezek a filmek könnyen torzíthatják az elvárásokat.

A férfiak arra számíthatnak, hogy ugyanazt kapják majd az ágyban a partnerüktől, mint amit a pornófilmekben látnak: a nő ugyanazokba a dolgokba megy bele, ugyanolyan egyszerűen el lehet juttatni a csúcsra, ugyanolyan reakciói lesznek és így tovább. Amikor pedig megtapasztalja, hogy a hálószobában mindez nem ilyen egyszerű, hiszen egy hús-vér nő van mellette, valódi, nem pedig megjátszott, eltúlzott reakciókkal, csalódhat, és elégedetlenné válhat a szexuális életükkel.

Semmi nem óvja a női szíveket sem a csalódástól, ugyanis ebből a szempontból a romantikus vígjátékok sem jobbak szemernyit sem a pornónál. Nem minden férfi hősszerelmes, egy csúnya veszekedés után nem biztos, hogy lánykérés következik, és van úgy, hogy a legösszeillőbb emberek is szakítanak. Ha a nő a filmbéli férfikarakterekhez méri a saját párját, elégedetlenség foghatja el, és boldogtalanná válhat, ahogyan erre egy, az Edinburghi Egyetemen végzett kutatás alapján készített tanulmány is rámutat. Ezeket tehát érdemes észben tartani, és nem támasztani irreális elvárásokat a partner felé holmi filmek miatt.

Ezt a problémát boncolgatja Catherine Feeney, a The Sidney Morning Herald újságírónője is cikkében. Véleménye szerint mind a pornófilmek, mind a romantikus vígjátékok a fantázia szüleményei, és mint ilyenek, irreális elképzeléseket támaszthatnak a férfiakban és a nőkben a partnerükkel szemben.

Kényes kérdések a szexről

Talán senkitől nem mered ezeket megkérdezni, most viszont a válaszokat is megkapod. Kattints a videóra!

Don Jon

A fenti örök harcot a pornófilmeket szerető férfiak és a romantikus vígjátékot kedvelő nők közt remekül bemutatja egy jelenleg a mozik műsorán szereplő film, a Don Jon, melyben a két főszereplő közt - Scarlett Johansson és Joseph Gordon-Levitt alakításában - éppen a szóban forgó probléma okoz konfliktust.

Legközelebb, amikor pároddal összekaptok a filmek kapcsán, nézzétek meg ezt, és nevessetek közösen egy jót a legendás vitatémán, amelyet a pornó és a romantikus vígjátékok jelentenek, noha, mint az fentebb kiderült, nincs is a kettő olyan távol egymástól.

Ezt is szeretjük