18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Minden harmadik nőt érint: az orgazmushiány leggyakoribb okai

Magad és a kapcsolatod miatt is fontos, hogy megoldást találj a problémára.

nagykep?cikkid=162255&kep=par-agyban1-lead

Az orgazmus elmaradása, illetve a nehezen elért orgazmus nagyon sok nőt érintő téma. Azonban nem rejtélyes és gyógyíthatatlan probléma, számos köznapi okra visszavezethető.

Az orgazmus látszólagos elérhetetlenségét akár különböző lelki gondok vagy a mindennapos frusztráció is előidézheti, amikor úgy érezheted, hogy képtelen vagy fejben ott lenni a partnereddel. A folyamatos, sikertelen próbák ördögi köre is okozhatja, de akár egy apró technikai baki is, azonban mihamarabb szükséges megoldást találnotok rá. Ez nem csupán a te érdekedben fontos, hiszen egy jól működő kapcsolathoz is elengedhetetlen lépés.

Hiba az önértékelésben

Ahogy a mindennapok során, úgy a szexben is a leggyakoribb akadályozó tényezők közé tartozik a testképzavar, amely a nők többségét érinti. Ez azonban nem csupán a közérzetre van rossz hatással, a testtel való elégedetlenség ugyanis szinte lehetetlenné teszi, hogy elengedd magad az ágyban, és eljuss a csúcsra. Bár a partner szerepe is meghatározó, a megfelelés és a bizonygatás túlzott kényszere valójában csak nagyon kemény és tudatos munkával küzdhető le.

A szex mint a szorongás forrása

Az előbbi lelki tényezőn túl rendszeres orgazmushiányt okozhatnak a szexszel kapcsolatos aggodalmak, amelyeket előidézhet például a kellő intimitás hiánya. Ebben akár önkéntelenül is szerepet játszhat a szomszédos szoba lakója, egy lakótárs, egy szülő vagy egy gyermek, aki meghallhatja a szerelmeseket, benyithat vagy csak bekiabálhat. Egy rossz élmény szintén a szorongás okozója lehet, sőt, gyakran a teherbeeséstől való félelem is okozhatja. Sajnálatos módon a gátlásosság és a gátlásosságtól való félelem akár egy ördögi kört is eredményezhet, ami mindkét fél számára megterhelő lehet.

Meghatározó a gyerekkor

Függetlenül attól, hogy mikor kezdődik a nő szexuális élete, a gyerekkorban elkövetett nevelési hibák kiütközhetnek később. Ha olyan család vette körül a nőt, ahol a szexualitás tabu volt, netán bűntudattal is járt, az később is nagyon megnehezítheti az örömök elérését. A szex ugyanis egy tanulási folyamat révén válik élvezhetővé, ha azonban ez kimarad, a nő nem ismeri meg a testét, vagy úgy érzi, mindezt nem mondhatja el a férfinak, az orgazmus akár elérhetetlenné is válhat.

A biológia is kijátszható

A lelki tényezők mellett az orgazmushiány olykor kapcsolatba hozható bizonyos testi okokkal is. A nők nagy része például képtelen kizárólag hüvelyi behatolással elérni az orgazmust, hiszen a hüvely fala biológiai okokból kifolyólag nem elég érzékeny. Mások csak egyféle pózban vagy tempóban tudnak elélvezni, a többi semleges, vagy akár rossz élményt is jelenthet számukra. Ha a hüvelyi orgazmus nem elég, a csikló megfelelő kényeztetése is szükséges lehet a maradéktalan élvezet eléréséhez.

Mit tehetsz?

Az orgazmuszavar a fent felsoroltakon túl számos egyéb problémára is visszavezethető, ezért a legfontosabb lépés, amit megtehetsz magadért, hogy felismered az okokat. Ettől függ ugyanis a megoldási lehetőség. Miután végiggondoltad, feltétlenül beszéld meg ezt őszintén, vádaskodás nélkül a partnereddel is, hiszen így a legkönnyebb megbirkóznod a szorongással, vagy megtennetek a szükséges lépéseket.

Ha például az intimitás hiánya miatt vagytok képtelenek egymásra koncentrálni, egy közös kikapcsolódás, egy átmeneti környezetváltozás vagy akár egy költözés tehet jót, testi probléma esetén azonban egy nőgyógyász segítségét kérheted. Ha lelki gátlásokkal küzdesz, nagy segítségedre lehet egy pszichológus vagy egy párterapeuta, de az is előfordulhat, hogy ha szóba hozod párod előtt, mit szeretnél és mitől tartasz, már sokat oldódik benned a feszültség.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük