Egy ásványi anyag, ami nélkül nem fogysz le

Képeken a legjobb foszforforrások

A mandula vagy a probiotikus tejtermékek segítik a diétát.

A foszfor legfontosabb feladata a csontok és a fogak erősítése, de gyakorlatilag minden sejtnek szüksége van rá. Főszerepet játszik a szénhidrátok lebontásában, a fehérjeszintézisben, valamint a zsírok szállításában a szövetek és szervek között - így nélkülözhetetlen a fogyáshoz.

Bár a legtöbb élelmiszerben megtalálható, így hiánya ritkán alakul ki a szervezetben, azért nem árt odafigyelned. Lapozd át az alábbi galériát, és ismerd meg a legbiztosabb foszforforrásokat!

A mandula amellett, hogy az E-vitamin egyik biztos természetes forrása, foszforban is bővelkedik: 100 g mandula körülbelül 450 mg-ot tartalmaz a létfontosságú ásványi anyagból.

A tonhal és a szardínia is kiváló foszforforrás: előbbi körülbelül 200, utóbbi 300 mg-ot tartalmaz a létfontosságú vegyületből. A halhús emellett értékes, zsírszegény fehérjeforrás, ráadásul a tengeri halak omega-3 zsírsavban is bővelkednek.

Amellett, hogy a lencse rosttartalma meggátolja a magas koleszterinszintet kialakító anyagok felszívódását, stabilan tartja a vércukorszintet is. 100 g lencse pedig csaknem 400 mg foszfort tartalmaz.

Popeye kedvence biztos forrása az antioxidáns béta-karotinoknak, a folsavnak, a K-, illetve C-vitaminnak.100 g spenót körülbelül 80 mg foszfort is tartalmaz. Próbáld ki a spenótdiétát!

A tejtermékek ugyancsak bővelkednek foszforban, épp ezért fogyókúra alatt sem érdemes lemondanod az emésztési folyamatokat támogató élőflórás ételféleségekről. Egy kis pohár probiotikus joghurt vagy kefir körülbelül 60 mg foszfort tartalmaz.

Nemcsak a hal, hanem a szárnyashús is bővelkedik foszforban: 100 g csirkehús 150 mg-ot tartalmaz. Habár a fogyókúra alatt a növényi eredetű, rostban gazdag táplálékok fogyasztását érdemes előtérbe helyezni, a szárnyashús vas-, illetve fehérjetartalma támogathatja a diéta sikerét.

A sajtok - hasonlóan más tejtermékekhez - biztos foszforforrások: 100 g trappista 400 mg-ot tartalmaz a fontos ásványi anyagból. Épp ezért nem ajánlott teljesen kiiktatnod a diétás étrendből a sajtokat, ám a zsírosabb fajták fogyasztását érdemes korlátoznod.

A sikertelen fogyókúra oka: magnéziumhiány

Magnéziumpótlás nélkül nem érdemes belefognod a diétába. Lapozd végig az alábbi galériát, és ismerd meg a legbiztosabb magnéziumforrásokat!

A sikertelen fogyókúra oka: magnéziumhiány

Nézegess képeket!

Elolvasom

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük