15 perces zsírégető torna, ami nagy túlsúllyal különösen hatékony: teljesen átalakítja a testet

Nagy túlsúllyal is meg lehet találni azokat a mozgásformákat, amikkel ízületkímélően lehet égetni a kalóriákat.

GettyImages-1320490716
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Több tíz kilós túlsúllyal is bele lehet vágni a fogyókúrába, amit megannyi korábban megjelentett fogyókúrás történet is igazol. A fokozatosság elvét érdemes követni, nem szabad már az elején nagyon leterhelni a testet.

A sikeres fogyás kulcsa a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott étkezés. Akik pluszkilókat cipelnek magukon, azok tapasztalhatják a kezdeti időszakban, hogy viszonylag gyorsan leolvad a felesleg, majd hirtelen stagnálni kezd a testtömeg - ilyenkor sem szabad feladni. A türelem és a kemény munka meghozza az eredményét.

Zsírégető tornák nagy túlsúllyal

Az egészséges étkezést nem fogyókúrának kell tekinteni, hanem a helyes életmód-változtatás egyik kulcsfontosságú elemének. Az egyik alapszabálya, hogy a tányér felét mindig zöldségek töltsék ki, redukálandó az előre csomagolt készételek és cukrozott italok fogyasztása. A megfelelő, pihentető alvás, és a rendszeres vízivás szintén elengedhetetlen része. Ha ezekre odafigyelsz, és egy héten 2-3 napi rendszerességgel beiktatod az alább látható gyakorlatot, garantáltan beindul a fogyás anélkül, hogy az ízületek sérülnének.

GettyImages-932357468

Első gyakorlat: bemelegítés

Az edzések elején a legfontosabb a bemelegítés. Végezz boka-, térd- és csípőkörzéseket, majd hajolj előre, próbáld megérinteni a talajt. Ebből a pózból lassan egyenesedj fel, ezután csinálj vállkörzéseket, majd amennyire csak tudsz, nézz jobbra és balra. Hogyha valamelyik testrészed fájni szokott, azt jobban, hosszabb időn keresztül melegítsd be. Ez hozzávetőlegesen 3-4 percet vesz igénybe.

Második gyakorlat: súlyemelés 

Nagy tévedés, hogy csak a kardiózással lehetne fogyni, a súlyzós gyakorlatok is hatékonyan égetik a zsírt. Felpörgetik az anyagcserét, és az utóégetés hatására még napokkal később is megnő a nyugalmi kalóriaégetés. 

GettyImages-1329485335

Ehhez a gyakorlathoz vegyél mindkét kezedbe egy-egy kétkilós súlyzót, majd oldalirányba emeld fel a karjaidat. 10 x 4-es sorozatban végezz kartárogatós gyakorlatot, pár másodperc szünetet tartva a sorozatok között. Utána a súlyzókat engedd magad mellé, és emeld fel a karjaidat váltva előre. Figyelj arra, hogy ne lendítsd a karokat, és ne dőlj előre vagy hátra. Ezt is 10 x 4 -es sorozatban végezd, majd az egész után tarts fél perc pihenőt. A gyakorlatok nagyjából 1-1 percet vesznek igénybe.

Harmadik gyakorlat: helyben lépkedés vagy futás

A helyben futás, vagy ha eleinte nem megy, helyben lépegetés is remekül égeti a kalóriákat. Állj egyenesen, majd mintha csak sétálnál, egy helyben maradva emelgesd ütemesen a lábaidat. Ha jól megy, akár kocoghatsz is, vagy végezhetsz térdemelést, sarokemelést közben.

GettyImages-1295339644

Figyelj az időre, egy percig lépkedj, majd utána a helyben járást váltsd át oldalirányú lépegetésre - egyszer a jobb lábaddal lépsz jobbra, majd vissza alapállásba, utána a bal lábaddal balra, és vissza, ezt is egy percen keresztül. Próbáld dinamikusan, minél gyorsabban végezni.

Negyedik gyakorlat: hasizmozás

Feküdj a hátadra, és 45 fokos szögben húzd fel a lábaidat úgy, hogy a talpaid a talajon legyenek. Egy percen keresztül végezz gyors ütemű hasprést, ekkor csak a lapockádig emelkedik fel a törzs a talajról, majd vissza.

GettyImages-1297648125

Ha elég gyorsan megy, akár 50-60-at is végre tudsz belőle hajtani. Közben a karokat tedd keresztbe a mellkasodon. Tarts utána egy perc pihenőt, közben fordulj a hasadra, és told ki karjaiddal a mellkasodat úgy, hogy kinyújtsd a hasizmodat, közben nézz a plafon felé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ötödik gyakorlat: plank

Az izometrikus gyakorlatoknak, mint a planknek a lényege, hogy egy bizonyos pozícióban kell megtartani magadat úgy, hogy befeszíted a hasizmodat és lábizmaidat. Fél percen keresztül tarts ki alkartámaszos planket, majd pihenj fél percet, és újból tartsd ki.

GettyImages-932358928

Fontos, hogy a hátad egyenes maradjon, és ne engedd le a csípődet, különben meg fog fájdulni a derekad. Ha nem tudod szabályosan megtartani, akkor női fekvőtámaszpózban leteheted a térdeidet.

Hatodik gyakorlat: nyújtás

A nyújtás sem maradhat le a gyakorlatok végén. Ülj le a földre, és nyújtsd ki a lábaidat. Jobb kezeddel fogd meg az azonos oldalon lévő lábadat vagy lábfejedet, és dőlj rá, majd ugyanezt végezd el a másik oldallal is. Ezután állj fel, hajolj előre, és próbáld megérinteni a talajt. A lényeg, hogy a lábaid nyújtva legyenek.

GettyImages-508248050
Fotó: skynesher / Getty Images Hungary

Lassan emelkedj fel, majd végezz jobbra és balra törzsdöntéseket csípőre tett kézzel, de a fejed felett is kinyújthatod őket. Maradj úgy fél-fél percig. Nagy túlsúllyal is remek nyújtógyakorlatok közül lehet válogatni. Aki nem hagyja ki ezt a 3 perces záróakkordot, az elkerülheti, vagy legalábbis jelentősen csökkentheti a fájdalmas izomlázat.

8 alakformáló miniszalag-gyakorlat, ami nagy túlsúllyal is elvégezhető

A miniszalagok helyes használatával az egész testet átmozgató, mégis kíméletes gyakorlatsort lehet megalkotni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük