Ezektől az ételektől vizesedik a test: 8 fogás, amit érdemes elkerülni

Ezekkel az ételekkel érdemes vigyázni, mert vízvisszatartást okozhatnak.

Vízvisszatartó ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Puffadó láb, megbillenő mérlegmutató - ezek mind jelei annak, hogy valakinek túl sok vizet raktároz a szervezete. A vízvisszatartás nem ritka jelenség, és egészen egyszerű okai vannak, sokszor ételek állnak a háttérben. Mutatjuk, mit ne egyél, ha szeretnél megszabadulni a felgyűlt víztől.

A vízvisszatartás ijesztő tud lenni, az ember látja, hogy bedagad a lába, érzi, hogy a nadrág egy kicsit jobban bevág, mint szokott, és nem érti az okát. A felelős ilyen esetben a pangó víz a szövetek között.

Mi okozza a vízvisszatartást?

A vízvisszatartást számtalan dolog okozhatja, lehet hormonális eredetű is, például kötődhet a menstruációs ciklushoz, de eredményezheti egy komoly, nyári leégés vagy egyes gyógyszerek hatása is. Mégis a fő bűnös általában a só, amely túlfogyasztás esetén akár másfél liter vizet is vissza tud tartani a szervezetben. Ebből az ajánlott mennyiség 1500-2000 mg naponta (ez nagyjából egy kiskanál egyharmada). Azonban azt, hogy miben van túl sok só, gyakran nehéz megállapítani. Az alábbi ételek lehetnek az okai annak, ha úgy gondolod, egészségesen étkezel, és mégis sok vizet tárol a tested.

Az instant zabkása meglepően sok, 200 mg sót tartalmaz, így jobb, ha magadnak készíted el otthon. Ha szoktál bele tenni egy csipet sót, próbáld meg citromlével helyettesíteni, így is finom lesz az íze.
A sportitalokról senki nem gondolná, hogy tele vannak sóval, pedig ezek kifejezetten atlétáknak készülnek, akik rengeteget izzadnak edzés során, és eközben bizony sok sót is veszítenek. Ennek köszönhető a magas sótartalom az italokban, 150-200 mg is lehet.
Fotó: Emir Memedovski / Getty Images Hungary
Nem egészen túró, nem is sajt - a cottage cheese egyre népszerűbb fogyókúrás alapanyag, de érdemes odafigyelni a sótartalomra, mert egy csészényi mennyiségben akár 800 mg só is lehet, ami a fele a napi ajánlott bevitelnek.
Hiába édes, a reggeli gabonapelyhek némelyike elképesztően sok sót tartalmaz. Mindig érdemes ellenőrizni a címkét, mert akadnak 0 és 500 mg sótartalmú reggelizőpelyhek is. Az ehhez hasonló feldolgozott és ultafeldolgozott élelmiszerek teszik a legtöbb kárt a szervezetben.
A konzervzöldségek is kifejezetten sok sót tartalmaznak, pedig nem lenne törvényszerű. Többségüket sós, tartósítószeres vízbe áztatva árulják. 300-400 mg só is lehet egy konzervben.
A legtöbb pékáruban több a só, mint az ember elsőre feltételezné, hiszen például a tortilla sem kifejezetten sós. Érdemes ellenőrizni a címkét, főleg, ha egészségesebb opciót keresel kenyér helyett. Ha tortillát veszel, válassz teljes kiőrlésűt.
Fotó: Kvladimirv / Getty Images Hungary
A felvágottak a fő bűnösök, ha rejtett sókról vagy szó. Ezekben a húskészítményekben - részben, hogy tartósabbak legyenek, részben az ízük miatt - elképesztő mennyiségű só van. A pulykamellsonka 100 grammjában például 620-670 mg is lehet.

A képek forrása: Getty Images

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük