Ezt edd rák ellen!
Tudni szeretnéd, hogyan károsítják szervezetedet a szabadgyökök, és mit tehetsz ellenük? Figyelmedbe ajánlunk 3 rendkívül fontos vitamint.
Bár az egyes vitaminok ajánlott napi mennyiségével ma már a legtöbben tisztában vannak, előfordulhat, hogy szervezeted valamelyikből túl kevéshez jut. A vitaminok közül különösen azok fontosak, melyek antioxidáns tulajdonságokkal bírnak, ezek ugyanis képesek a szabadgyökök semlegesítésére.
Mik is azok a szabadgyökök?
Az emberi anyagcseréhez a levegővel belélegzett oxigénre van szükség. Ennek felhasználása révén jut a szervezet minden egyes sejtje elegendő energiához. Ám az oxigénnek sajnos káros tulajdonságai is vannak.
A belőle képződő szabadgyökök lassan, de biztosan elöregítik a szervezet energiaszolgáltató motorját, elrozsdásítják a sejteket és a szöveteket. Ha az immunrendszer védekezőképessége legyengül, ezek a molekulák kifejtik káros hatásukat. Eközben veszítenek agresszivitásukból, de a sejtekben és a szövetekben súlyos károkat okoznak.
A test sejtjei állandóak ki vannak téve az oxidáció veszélyeinek. Mindez káros, ám elkerülhetetlen következménye az anyagcsere-folyamatoknak. Ráadásul a szabadgyökök nemcsak belülről támadnak: az UV-sugárzás, a légszennyezés és bizonyos gyógyszerek is fokozzák a képződésüket.
A legbiztosabb vitaminforrások
Ha szeretnéd elkerülni az oxidáció egészségkárosító hatásait, azt legegyszerűbben a vitaminok segítségével teheted meg.
A három antioxidáns, a C-, az E-vitamin, valamint a béta-karotin azáltal fejti ki védőhatását, hogy az oxigénhez kötődve megakadályozza a káros anyagok képződését, így gyökfogóként vesz részt a szervezet védelmi mechanizmusában. Ha tehát ezeket a vitaminokat fogyasztod, olyan védelmet építesz ki, amely átsegít a nagyobb megterheléssel járó időszakokon is.
Azonban nem elegendő csupán egyetlen vitaminnal feltölteni a szervezetedet, hiszen mindhárom más-más típusú szabad oxigéntartalmat semlegesít, ezért csak együtt alkothatnak igazán ütőképes védelmet. Bár a végső bizonyítékok még nem állnak teljes egészében a kutatók rendelkezésére, a vitaminkutatás eredményei egyre határozottabban arra engednek követeztetni, hogy a szervezet antioxidánsokkal való ellátása védelmet jelenthet a rák, az érelmeszesedés és a szívinfarktus ellen.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Béta-karotinok
Klinikai kutatások szerint a béta-karotin mindenekelőtt a tüdő-, a gyomor- és a méhtestrák kialakulásának esélyeit csökkenti. Különösen akkor kell ügyelned a megfelelő béta-karotin-ellátásra, ha dohányzol. Fogyassz sok sárgabarackot, sütőtököt és sárgarépát, ezek segítségével megelőzhető a betegség kialakulása.
C- és E-vitamin
Feltehetően hasonló védőhatást fejt ki a gyomor-bél rendszer rákos megbetegedéseivel szemben a C- és az E-vitamin. Gyökfogó hatásukat azonban csökkentik a gyomorban képződő, erősen rákkeltő hatású nitrózamin-vegyületek. Ezek keletkezhetnek a grillezett és sült ételek pörzsanyagaiból, valamint a húsok tartósításához használt nitrittartalmú vegyületekből. A C-vitamin legbiztosabb forrása a csipkebogyó, a zöldpaprika, a citrom és a kivi. Az E-vitaminban gazdag táplálékok közé pedig a növényi olajok, valamint a diófélék tartoznak, illetve az avokádó és a cukorborsó.
Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha érdekel az egészséges életmód, ha szeretnéd megőrizni jó közérzetedet, ha kíváncsi vagy, hogyan hatnak rád a vitaminok, és mennyit igényel belőlük a szervezeted. A kötet számos hasznos tanácsot ad az élelmiszerek vásárlásához, tárolásához és elkészítéséhez. Rendkívül hasznos ötletekkel szolgálhat számodra a könyv, hiszen a vitaminban gazdag táplálkozás elsődleges egészséged megőrzése szempontjából.
Kiadja a Holló és Társa Kiadó.
Ára 1790 Forint.
A könyvről itt olvashatsz bővebben »
OLVASD EL EZT IS!
- gyógynövény
- grépfrút
A 4 legjobb természetes immunerősítő az influenzaszezonra
- tanulás
- táplálkozás