Ezt edd rák ellen!

Ütős vitaminforrások

Tudni szeretnéd, hogyan károsítják szervezetedet a szabadgyökök, és mit tehetsz ellenük? Figyelmedbe ajánlunk 3 rendkívül fontos vitamint.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az egyes vitaminok ajánlott napi mennyiségével ma már a legtöbben tisztában vannak, előfordulhat, hogy szervezeted valamelyikből túl kevéshez jut. A vitaminok közül különösen azok fontosak, melyek antioxidáns tulajdonságokkal bírnak, ezek ugyanis képesek a szabadgyökök semlegesítésére.

Mik is azok a szabadgyökök?

Az emberi anyagcseréhez a levegővel belélegzett oxigénre van szükség. Ennek felhasználása révén jut a szervezet minden egyes sejtje elegendő energiához. Ám az oxigénnek sajnos káros tulajdonságai is vannak.

A belőle képződő szabadgyökök lassan, de biztosan elöregítik a szervezet energiaszolgáltató motorját, elrozsdásítják a sejteket és a szöveteket. Ha az immunrendszer védekezőképessége legyengül, ezek a molekulák kifejtik káros hatásukat. Eközben veszítenek agresszivitásukból, de a sejtekben és a szövetekben súlyos károkat okoznak.

A test sejtjei állandóak ki vannak téve az oxidáció veszélyeinek. Mindez káros, ám elkerülhetetlen következménye az anyagcsere-folyamatoknak. Ráadásul a szabadgyökök nemcsak belülről támadnak: az UV-sugárzás, a légszennyezés és bizonyos gyógyszerek is fokozzák a képződésüket.

A legbiztosabb vitaminforrások

Ha szeretnéd elkerülni az oxidáció egészségkárosító hatásait, azt legegyszerűbben a vitaminok segítségével teheted meg.

A három antioxidáns, a C-, az E-vitamin, valamint a béta-karotin azáltal fejti ki védőhatását, hogy az oxigénhez kötődve megakadályozza a káros anyagok képződését, így gyökfogóként vesz részt a szervezet védelmi mechanizmusában. Ha tehát ezeket a vitaminokat fogyasztod, olyan védelmet építesz ki, amely átsegít a nagyobb megterheléssel járó időszakokon is.

Azonban nem elegendő csupán egyetlen vitaminnal feltölteni a szervezetedet, hiszen mindhárom más-más típusú szabad oxigéntartalmat semlegesít, ezért csak együtt alkothatnak igazán ütőképes védelmet. Bár a végső bizonyítékok még nem állnak teljes egészében a kutatók rendelkezésére, a vitaminkutatás eredményei egyre határozottabban arra engednek követeztetni, hogy a szervezet antioxidánsokkal való ellátása védelmet jelenthet a rák, az érelmeszesedés és a szívinfarktus ellen.

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Béta-karotinok

Klinikai kutatások szerint a béta-karotin mindenekelőtt a tüdő-, a gyomor- és a méhtestrák kialakulásának esélyeit csökkenti. Különösen akkor kell ügyelned a megfelelő béta-karotin-ellátásra, ha dohányzol. Fogyassz sok sárgabarackot, sütőtököt és sárgarépát, ezek segítségével megelőzhető a betegség kialakulása.

C- és E-vitamin

Feltehetően hasonló védőhatást fejt ki a gyomor-bél rendszer rákos megbetegedéseivel szemben a C- és az E-vitamin. Gyökfogó hatásukat azonban csökkentik a gyomorban képződő, erősen rákkeltő hatású nitrózamin-vegyületek. Ezek keletkezhetnek a grillezett és sült ételek pörzsanyagaiból, valamint a húsok tartósításához használt nitrittartalmú vegyületekből. A C-vitamin legbiztosabb forrása a csipkebogyó, a zöldpaprika, a citrom és a kivi. Az E-vitaminban gazdag táplálékok közé pedig a növényi olajok, valamint a diófélék tartoznak, illetve az avokádó és a cukorborsó.

Cikkünk a Fitten, szépen, egészségesen - Vitaminok című könyv alapján készült.

Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha érdekel az egészséges életmód, ha szeretnéd megőrizni jó közérzetedet, ha kíváncsi vagy, hogyan hatnak rád a vitaminok, és mennyit igényel belőlük a szervezeted. A kötet számos hasznos tanácsot ad az élelmiszerek vásárlásához, tárolásához és elkészítéséhez. Rendkívül hasznos ötletekkel szolgálhat számodra a könyv, hiszen a vitaminban gazdag táplálkozás elsődleges egészséged megőrzése szempontjából.

Kiadja a Holló és Társa Kiadó.
Ára 1790 Forint.
A könyvről itt olvashatsz bővebben »

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük