Ezt edd rák ellen!
Ütős vitaminforrások
Tudni szeretnéd, hogyan károsítják szervezetedet a szabadgyökök, és mit tehetsz ellenük? Figyelmedbe ajánlunk 3 rendkívül fontos vitamint.

Ez is érdekelhet

Beszállás! Nemsokára indul a Mikulás Expressz, siess, mert lemaradsz! (x)

Családi wellness-pihenés Sümegen: ha egy kicsit másra, többre vágysz (x)

Elkezdődött a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (x)

A tökéletes gyerekszoba titkai - Így még a tanulás is jobban megy majd! (x)

Őszi stílustippek személyre szabva - Hogy idén ősszel Te diktáld a trendet! (x)

beauty and style

Christy Turlington Photoshop nélkül: a 49 éves modell gyönyörűbb, mint 20 éve »

Több mint 80 kiló, de nem rejtegeti az alakját: nőies stílus, gömbölyded idomokon »

Szokatlan téli kiegészítő, de hasznos: tényleg létezik az orrtyű! »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Bár az egyes vitaminok ajánlott napi mennyiségével ma már a legtöbben tisztában vannak, előfordulhat, hogy szervezeted valamelyikből túl kevéshez jut. A vitaminok közül különösen azok fontosak, melyek antioxidáns tulajdonságokkal bírnak, ezek ugyanis képesek a szabadgyökök semlegesítésére.

Mik is azok a szabadgyökök?

Az emberi anyagcseréhez a levegővel belélegzett oxigénre van szükség. Ennek felhasználása révén jut a szervezet minden egyes sejtje elegendő energiához. Ám az oxigénnek sajnos káros tulajdonságai is vannak.

A belőle képződő szabadgyökök lassan, de biztosan elöregítik a szervezet energiaszolgáltató motorját, elrozsdásítják a sejteket és a szöveteket. Ha az immunrendszer védekezőképessége legyengül, ezek a molekulák kifejtik káros hatásukat. Eközben veszítenek agresszivitásukból, de a sejtekben és a szövetekben súlyos károkat okoznak.

A test sejtjei állandóak ki vannak téve az oxidáció veszélyeinek. Mindez káros, ám elkerülhetetlen következménye az anyagcsere-folyamatoknak. Ráadásul a szabadgyökök nemcsak belülről támadnak: az UV-sugárzás, a légszennyezés és bizonyos gyógyszerek is fokozzák a képződésüket.

A legbiztosabb vitaminforrások

Ha szeretnéd elkerülni az oxidáció egészségkárosító hatásait, azt legegyszerűbben a vitaminok segítségével teheted meg.

A három antioxidáns, a C-, az E-vitamin, valamint a béta-karotin azáltal fejti ki védőhatását, hogy az oxigénhez kötődve megakadályozza a káros anyagok képződését, így gyökfogóként vesz részt a szervezet védelmi mechanizmusában. Ha tehát ezeket a vitaminokat fogyasztod, olyan védelmet építesz ki, amely átsegít a nagyobb megterheléssel járó időszakokon is.

Azonban nem elegendő csupán egyetlen vitaminnal feltölteni a szervezetedet, hiszen mindhárom más-más típusú szabad oxigéntartalmat semlegesít, ezért csak együtt alkothatnak igazán ütőképes védelmet. Bár a végső bizonyítékok még nem állnak teljes egészében a kutatók rendelkezésére, a vitaminkutatás eredményei egyre határozottabban arra engednek követeztetni, hogy a szervezet antioxidánsokkal való ellátása védelmet jelenthet a rák, az érelmeszesedés és a szívinfarktus ellen.

Béta-karotinok

Klinikai kutatások szerint a béta-karotin mindenekelőtt a tüdő-, a gyomor- és a méhtestrák kialakulásának esélyeit csökkenti. Különösen akkor kell ügyelned a megfelelő béta-karotin-ellátásra, ha dohányzol. Fogyassz sok sárgabarackot, sütőtököt és sárgarépát, ezek segítségével megelőzhető a betegség kialakulása.

C- és E-vitamin

Feltehetően hasonló védőhatást fejt ki a gyomor-bél rendszer rákos megbetegedéseivel szemben a C- és az E-vitamin. Gyökfogó hatásukat azonban csökkentik a gyomorban képződő, erősen rákkeltő hatású nitrózamin-vegyületek. Ezek keletkezhetnek a grillezett és sült ételek pörzsanyagaiból, valamint a húsok tartósításához használt nitrittartalmú vegyületekből. A C-vitamin legbiztosabb forrása a csipkebogyó, a zöldpaprika, a citrom és a kivi. Az E-vitaminban gazdag táplálékok közé pedig a növényi olajok, valamint a diófélék tartoznak, illetve az avokádó és a cukorborsó.

Cikkünk a Fitten, szépen, egészségesen - Vitaminok című könyv alapján készült.

Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha érdekel az egészséges életmód, ha szeretnéd megőrizni jó közérzetedet, ha kíváncsi vagy, hogyan hatnak rád a vitaminok, és mennyit igényel belőlük a szervezeted. A kötet számos hasznos tanácsot ad az élelmiszerek vásárlásához, tárolásához és elkészítéséhez. Rendkívül hasznos ötletekkel szolgálhat számodra a könyv, hiszen a vitaminban gazdag táplálkozás elsődleges egészséged megőrzése szempontjából.

Kiadja a Holló és Társa Kiadó.
Ára 1790 Forint.
A könyvről itt olvashatsz bővebben »

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük