Antibiotikum felfázásra: miért tér vissza a betegség?

2 szakértőt kérdeztünk

Dr. Bán Mariannát és dr. Rosta Gábort kérdeztük a felfázásról.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hólyaghurut - köszönhetően a nők rövidebb húgycsövének - elsősorban a szebbik nemet érintő húgyúti megbetegedés. Ha egyszer kialakult, könnyen lehet, hogy a későbbiekben is okoz még kellemetlenséget.

Hogy a betegség miért újulhat ki, dacára minden óvintézkedésnek, illetve antibiotikumos kezelésnek, arról két szakembert, a Dr. Rose Magánkórház urológus-sebész szakorvosát, dr. Rosta Gábort, valamint dr. Bán Marianna holisztikus orvost kérdeztük.

A hólyaghurut tünetei

- A hólyaghurut legtöbbször bakteriális fertőzés eredménye - mondja dr. Bán Marianna. - A húgyúti probléma vizelettartási nehézséggel, állandó ingerrel, illetve gyakori, fájdalmas - esetenként véres - vizeléssel jár.

Panasz lehet még a has- és a vesetájék kisugárzó fájdalma is. A gyulladás nem ritkán hőemelkedéssel vagy lázzal jár, ami kezelés nélkül súlyos vesemedence-gyulladásba torkollik.

Miért tér vissza a betegség az antibiotikumos kezelés ellenére?

Dr. Rosta Gábor

- Mindig az első fertőzést kell helyesen kezelni. A megfelelő antibiotikum választás és a kellő ideig történő kezelés ilyenkor elengedhetetlen.

Amennyiben egyszer már kialakult a bakteriális hólyaghurut, és az alkalmazott kezelés nem volt megfelelő, úgy a kórokozó megtelepedhetett a hólyagban. Ilyenkor a húgyhólyag nyálkahártyájához tapadva megbújik, és alhasi vérbőség esetén szaporodik, újra támad. Alhasi vérbőséget kiválthat csípős étel fogyasztása, forró fürdő, hideghatás, illetve szex is.

Dr. Bán Marianna

- A hólyaghurut antibiotikumos kezelése során fontos a rezisztens baktériumok kialakulásának elkerülése. Ennek - illetve a fertőzés későbbi kialakulásának megelőzése - érdekében minden esetben az orvos utasítását betartva, a megfelelő ideig és adagban kell szedni a gyógyszert. Ugyanakkor az antibiotikum szedése során elengedhetetlen a bélflóra helyreállítása is.

Mivel az antibiotikus kezelés nem hat pozitívan a szervezet öngyógyító mechanizmusaira, nem tanítja az immunrendszert, hosszú távon nincs pozitív hatása. Ezért szerencsés, ha nagyobb hangsúly kerül a megelőzésre, betegség esetén a szelíd gyógymódokra.

Az antibiotikumok árnyoldala

Bár az antibiotikumok szedése sok esetben elkerülhetetlen, érdemes tisztában lenned az esetleges mellékhatásokkal.

Mit a teendő visszatérő fertőzés esetén, hogyan előzhető meg a hólyaghurut?

Dr. Rosta Gábor

- Visszatérő betegség esetén fontos az alapos kivizsgálás. Ultrahangvizsgálattal kell tisztázni a felső húgyutak, vesék állapotát, a hólyag esetleges más betegségeit. Lehet provokációs tesztet is végezni, és ha a baktériumtenyésztés sikeres, hosszú távú kezelési tervet kell felállítani. A kiegészítő nőgyógyászati vizsgálat ilyen esetekben mindig nagyon fontos, és a hüvely normális baktériumflóráját is ápolni kell.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Dr. Bán Marianna

- Az aspecifikus megelőzés fontos része a helyes táplálkozás, mely alapvetően a cukor, a keményítő, a napraforgóolaj, a tej és kenyérgabonák, a hüvelyesek csökkentéséből, kerüléséből, megfelelő mennyiségű, minőségű folyadékbevitelből, a hiányzó vitaminok, bioaktív anyagok pótlásából áll. A táplálkozás gerincét a zöldségek, minőségi állati fehérjék, zsiradék és fűszerek adják. Nem kevésbé fontos a helyes öltözködés, a has- és a derék melegen tartása, az áthűlés kerülése, valamint a higiénia.

A vörös- és tőzegáfonya-tartalmú készítmények, magas ORAC- indexű zöldségek - például színes bogyós gyümölcsök, citrusfélék, keresztesvirágúak, hagymafélék, gyökérzöldségek - és a zöld tea fogyasztása terápiás értékű. A népgyógyászat által alkalmazott növények szintén komoly gyógyhatással bírnak: érdemes bevetni az aranyvesszőt, a bodzát, a cickafarkot, illetve akár a grépfrútmagot is.

Ezt is szeretjük