Antibiotikum: szükséges vagy káros? 2 szakértői véleményt ütköztettünk

Dr. Bán Mariannát és dr. Filiczky Istvánt kérdeztük az antibiotikum-használattal kapcsolatban.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ősszel nemcsak az influenzaszerű vírusos megbetegedések, hanem a bakteriális fertőzések is gyorsabban terjednek. A háziorvos baktérium okozta problémákra gyakran antibiotikumot ír fel. Bár ezek a gyógyszerek legtöbbször hatékonyan veszik fel a harcot a betegséget kiváltó kórokozókkal, alkalmazásuk számos kellemetlen mellékhatással jár együtt.

Cikkünkben két szakembert kérdeztünk meg az antibiotikumok használatával kapcsolatban: dr. Bán Marianna holisztikus orvost és dr. Filiczky Istvánt, aki a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász, gasztroenterológus szakorvosa.

- Hogyan védhetőek ki az antibiotikum kúrával együtt járó kellemetlenségek - hasmenés, gombás fertőzések?

Dr. Bán Marianna

- Az antibiotikumok nevükhöz híven nem válogatnak, kiirtják a hasznos, velünk szimbiózisban élő bélflórát is. Ennek következtében sérül az emésztés, csökken a belekhez kötött immunitás hatásfoka, helyi gyulladásos folyamatok alakulnak ki. Elszaporodnak az opportunista baktériumok és gombák, valamint allergizáló, toxikus, tökéletlenül emésztett anyagok kerülnek a nyirok- és vérkeringésbe, hosszú távon gyengítve az immunrendszert.

Ha antibiotikum-szedésre kerül a sor, fontos, hogy az a lehető legrövidebb ideig tartson. Mellé javasolt komplex bélbaktérium-készítmény, amit az antibiotikum- kúra befejezése után még legalább egy-két hétig szedni kell. Nem kevésbé fontos a kímélő, természetes étvágycsökkenést tiszteletben tartó étkezés, a gyulladásellenes táplálkozás - cukor, keményítőtartalmú tápok mellőzése -, a bélműködés ritmusának fenntartása, a vitamin- és folyadékpótlás, valamint a pihenés.

Dr. Filiczky István

- Az antibiotikumok mellékhatásainak kivédésére ajánlatos a patikákban vény nélkül is kapható pro- és prebiotikumok szedése, melyek segítenek a normál flóra regenerálódásában. A probiotikumok szedése javasolt az antibiotikum-terápia alatt is - de nem egyszerre az antibiotikummal bevéve -, illetve a terápia után még egy hétig. A jótékony baktériumok megtelepedését segítő prebiotikumok, mint például a növényi rostok is segítenek a mellékhatások megelőzésében. Hosszú távú vagy drasztikus antibiotikus terápia mellett a baktériumok kiölésével az élőhelyekért versenyző gombák szaporodhatnak el, ebben az esetben gombaölő terápia adagolása indokolt.

- Vírusos megbetegedéskor a bakteriális felülfertőződés megelőzése miatt olykor az orvos antibiotikumot ír fel. Milyen esetekben van erre valóban szükség?

Dr. Bán Marianna

- Az egyik legfontosabb tétele az orvosi hivatásnak: nil nocere! - ne árts! Ennek fényében egyáltalán nem javaslom a megelőző antibiotikum-kúrát. Kezelni azt kell, ami van. A megelőzés nem tűzoltás, nem kapkodás, hanem tudatos, a megfelelő eszközökkel, időben elkezdett folyamat, mely a szervezet öngyógyító erőit mozgósítja, megfelelő belső környezetet teremtve tiszteletben tartja a szervezet működését.

Dr. Filiczky István

- Abban az esetben lehet javasolt a megelőző antibiotikum-kúra, ha a bakteriális felülfertőződésre nagy esély van, és ha annak kialakulása esetén a lehetséges szövődmények súlyosak lehetnek. Például legyengült immunrendszerű betegek vírusos légúti megbetegedéseinél, ahol a szervezet saját védekezőképessége nem elegendő ahhoz, hogy az esetlegesen kialakuló bakteriális felülfertőződést kivédje, így tüdőgyulladás alakulhat ki.

Az antibiotikumok mellékhatásai

Ha szeretnél többet tudni az antibiotikum-kúrák mellékhatásaival kapcsolatban, kattints az alábbi videóra!

- Sokan szedik szükségtelenül vagy nem megfelelően az antibiotikumokat, ami kedvez a rezisztens baktériumok kialakulásnak. Ön szerint hogyan lehetne javítani ezen a helyzeten?

Dr. Bán Marianna

- Csak valóban indokolt esetben, mérlegelve a nyereség-veszteség arányát, szabadna antibiotikumot rendelni. A napi gyakorlat és a mai uralkodó szemlélet nem ad arra lehetőséget, hogy minden esetben tipizálják a fertőző ágenst, hogy így az érzékenységének megfelelő antibiotikumot rendeljék, pedig csak ezzel lehetne elejét venni a baktériumok között terjedő gyógyszer-rezisztenciának.

Fontos és szükséges a laikusok megfelelő tájékozottsága, tudatossága is. Az alternatív lehetőségek nem-, vagy hiányos ismerete, a szelíd gyógymódok bagatellizálása, a szakértelem nélküli öngyógyítás eredménytelensége sokszor a kivédhető és indokolatlan antibiotikum-használathoz vezethet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Dr. Filiczky István

- A megoldás mindenképpen a helyes gyógyszerhasználatban rejlik. Először is az antibiotikumok csak a bakteriális fertőzésre jók, a vírus okozta megbetegedésekre nem. Másodszor a hatékony szert megfelelő dózisban olyan időtartamig kell szedni, amely alatt kellően ki tudja fejteni a hatását, tehát nem csupán addig, amíg megszűnnek a panaszok. Ezért a kórokozó baktériumok azonosítása, kitenyésztése elengedhetetlenül a legfontosabb tényező. Fontos azt is elmagyarázni a pácienseknek, hogy a felírt terápiát mindenképpen végig kell szedni.

Ezt is szeretjük