Mi a vírus? Ezért tilos antibiotikumot szedned ellene

A helytelen antibiotikum-szedés következtében a jövőben banális fertőzések válnak kezelhetetlenné.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még mindig sokan vannak, akik az ismerős tünetek észlelése esetén beveszik azt az antibiotikumot, amit az orvos egy korábbi bakteriális fertőzésre írt fel. Ezzel a tettel azonban nem csupán a saját egészségüket veszélyeztetik, hanem elősegítik egy napjainkban égető közegészségügyi probléma, a multirezisztens baktériumok szaporodását.

Az aktuális betegséget ugyanis nem biztos, hogy baktérium okozza, a háttérben vírus is állhat.

Mi a vírus?

A vírus olyan mikroszkopikus méretű élőlény, mely jóval kisebb az általa megszállt - szaporodása helyszínéül választott - élő sejtnél. Méretük körülbelül 20 és 400 nanométer közé tehető - kisebbek a baktériumoknál. A gazdasejtbe jutva, annak működését módosítva akár több százezer példányban is képesek sokszorosítani magukat. Ha a létrejött vírusok felgyülemlenek a sejten belül, az egy idő után felreped, elpusztul, így a vírusok a gazdaszervezet megbetegedését okozzák.

A vírusok a legártalmatlanabbtól a legsúlyosabb végkifejletű betegségek előidézői lehetnek. Így például okozhatnak náthát, influenzát, torokgyulladást, bárányhimlőt, májgyulladást, illetve akár AIDS-et is. A tudomány mai állása szerint a vírusok valószínűleg sejtekből kiszakadt genetikai elemek leszármazottai.

Élő vagy élettelen?

A vírusok élettelen és élő anyagra egyaránt jellemző tulajdonságokkal rendelkeznek. Egyfelől nincs anyagcseréjük, önálló mozgásra képtelenek, másfelől a gazdaszervezetbe kerülve - annak élettani folyamatait kihasználva - szaporodnak. A vírus alapvetően fertőzőképes genetikai információ, mely nukleinsavból - DNS-ből vagy RNS-ből -, valamint egy azt körülvevő fehérjeburokból áll. Az élő sejtet éppen nem fertőző vírust virionnak nevezzük.

Ezt kell tudnod a baktériumokról

A vírussal szemben a baktérium a növényvilághoz tartozó, egyetlen sejtből álló, szabad szemmel ugyancsak láthatatlan, változatos alakú élőlény. Nagyságuk jellemzően 1-10 mikron között van. A baktériumok jelentős szerepet töltetnek be a bioszféra anyagforgalmában, és az emberi szervezetben is nagy számban élnek - különösen a bőr felszínén és az emésztőrendszerben.

Döntő többségük hasznos vagy ártalmatlan, ám vannak patogén baktériumok is, melyek olyan betegségek kialakulásáért felelnek, mint bizonyos légúti vagy húgyúti fertőzések, középfülgyulladás, arcüreggyulladás. De baktériumok okozzák a kolerát, a szifiliszt vagy Lyme-kórt is.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Antibiotikumos kezelés

A bakteriális fertőzések kezelésére az orvos antibiotikumot ír fel. Az antibiotikumok olyan természetesen, szintetikus vagy félszintetikus gyógyszerek, melyek megállítják a baktériumok szaporodását, vagy elpusztítják azokat. Hatóanyagaik szerint lehetnek például tetraciklinek, penicillinszármazékok, polipeptidek vagy cefalosporinok. Ezek a szerek azonban csak a bakteriális fertőzést gyógyítják, vírusos megbetegedés ellen nem használnak.

Teszteld magad!

Kattints az alábbi dobozra, ha szeretnéd tudni, vajon mindent megteszel-e egészséged érdekében, vagy még van hová fejlődnöd.

Ezért tilos antibiotikumot szedned vírus ellen!

Az antibiotikumok nem megfelelő alkalmazása súlyos közegészségügyi veszélyt jelent, felgyorsítja az antibiotikummal szemben ellenálló, úgynevezett rezisztens baktériumok megjelenését és elterjedését. A rezisztens kórokozók által okozott fertőzések súlyosabbak, a fertőzötteknél magasabb a halálozási arány, mint az antibiotikumokra érzékeny baktériumok által okozott esetekben. Az ilyen fertőzések gyógyítása a megfelelő antibiotikumok hiánya miatt korlátozott, a terápiás költségek lényegesen magasabbak.

Sok európai tagállamban, így hazánkban is megjelentek a multirezisztens - számos antibiotikum-csoporttal szemben ellenálló - kórokozók mellett az úgynevezett panrezisztens kórokozók is. Ez azért veszélyes, mert a panrezisztens kórokozók által kiváltott fertőzés esetén gyakorlatilag nincs terápiás lehetőség, ugyanis ezek a kórokozók valamennyi jelenleg létező antibiotikummal szemben ellenállók.

Fontos tudnod, hogy napjainkban már a multirezisztens baktériumok is több száz ember halálát okozzák Magyarországon. Tavaly - az ÁNTSZ adatai szerint - mintegy 2500 multirezisztens kórokozó által okozott fertőzést jelentettek, amelynek következtében hétszázan haltak meg.

Oltással az influenza ellen!

Az influenza vírus ellen immunerősítéssel és oltással védekezhetsz. Kattints az alábbi videóra, ha többet akarsz tudni a vakcináról!

Banális fertőzések vezethetnek halálhoz

A közeljövőben nem várható új antibiotikumok megjelenése, így egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az antibiotikumok a nem lesznek elég hatékonyak a fertőzések leküzdésében.

Jogos tehát az orvosok és a tudósok félelme az úgynevezett szuperbaktériumokkal szemben. Világméretű terjedésük ugyanis az antibiotikumok előtti állapotba utasíthatja vissza az emberiséget: félő, hogy a banális fertőzések nem lesznek kezelhetők, a rutinműtétek és beavatkozások életveszélyesek lehetnek.

Ezt is szeretjük