Antibiotikum-kúra: amikor szükségtelen

2 szakértőt kérdeztünk meg

Dr. Bán Mariannát, illetve dr. Filiczky Istvánt kérdeztük az antibiotikumok használatáról.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az őszi-téli hónapokban nem csak a vírusos-influenzaszerű, hanem a bakteriális eredetű megbetegedések is gyakrabban fordulnak elő. Az utóbbiak elleni antibiotikum kúrába azonban sok esetben feleslegesen kezdenek bele, aminek egyenes következménye lehet a rezisztens baktériumok kialakulása.

Egy korábbi cikkünkhöz hasonlóan ismét két szakembert kérdeztünk meg az antibiotikumok használatával kapcsolatban: dr. Bán Marianna holisztikus orvost és dr. Filiczky Istvánt, aki a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász, gasztroenterológus szakorvosa.

- Milyen fertőzések tekinthetőek határesetnek az antibiotikum szedése szempontjából?

Dr. Bán Marianna

- A láz nem indok az antibiotikum-használatra, hanem a szervezet egészséges válasza a fertőzésre. A jó általános állapotban lévő, megfelelően karban tartott és felkészített szervezet, valamint az egészséges életmód, és az egyén számára megfelelő gyógyító módszer garancia arra, hogy az immunrendszer szelíd támogatással megbirkózik a kórokozókkal. Hosszú távú nyereség, hogy a kiállt és nem elnyomott betegségek érlelik, úgymond tanítják az immunrendszert, a szervezet egész kommunikációs hálózatát. Ennek köszönhetően pedig csökkenthető a későbbi, súlyos betegségek kockázata.

- A legkíméletesebb megközelítés, ha az orvos a beteg ember - és nem a betegség - számára állít össze terápiát. Ahogy élete végén Pasteur is kijelentette: A kórokozó semmi, a táptalaj a minden.

Dr. Filicky István

- Egy egyszerű megfázásra, náthára nem szükséges antibiotikumot felírni, mert ezek tünetei kezelhetők önmagukban is, például orrsprayvel, láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, valamint pihenéssel. Határesetnek tekinthető az is, ha a vérvizsgálat paraméterei nem indokolják az antibiotikum szedését - például nem emelkedett a gyulladásos fehérjék szintje, vagy a süllyedés érték a vérben. Ilyenkor elegendőek lehetnek a gyulladáscsökkentők is.

- Érdekes megfigyelés, hogy a betegek nagy százaléka a gyulladáscsökkentőt nem a fájdalom-gyulladáscsökkentő terápiával azonosítják, hanem az antibiotikum fogalmával. Ezt a tévhitet azonban feltétlenül el kell oszlatni. Sok esetben a gyulladást nem baktérium, hanem vírus okozza, ebben az esetben vírusölők szükségesek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Véleménye szerint miért nem elterjedtebb a CRP-készülék és a streptococcus-gyorsteszt használata - annak ellenére ezekkel az eszközökkel könnyebb lenne azonosítani, hogy a fertőzés kialakulásáért pontosan milyen kórokozó felel?

Dr. Bán Marianna

- A torokváladék streptococcus- teszttel való vizsgálata hasznos segítő lehet a rendelőben, de nem elvárható, hogy egy háziorvos több százezer forintot áldozzon a készülékre, annak karbantartására és tartozékokra. Az alapos fizikális vizsgálat, a tünetek, jellegzetességek megfigyelése, értékelése és a beteg ember kikérdezése az elsődleges.

- A CRP-szint nem nyújt biztos fogódzót az állapot megítélésében, szintje több, más típusú betegségben is megemelkedik, krónikus folyamatokban pedig akár csökken.

Az antibiotikumok mellékhatásai

Ha szeretnél többet tudni az antibiotikum-kúrák mellékhatásaival kapcsolatban, kattints az alábbi videóra!

Dr. Filicky István

- Valószínűleg azért nem elterjedtebbek ezek a készülékek, mert sokan nem hallottak még az új diagnosztikus lehetőségekről. Ugyanakkor a készülék megvételére nincs elegendő befektethető forrás a háziorvosi rendelőkben, illetve ambulanciákon, ezen kívül az OEP támogatottság hiánya is lehetséges ok. Makrogazdasági szempontból mindenképp olcsóbb lenne ezeknek a használata, mint az indokolatlan kezelések, vagy mellékhatás túllövése.

Ezt is szeretjük