Antibiotikum: szükséges vagy káros? 2 szakértői véleményt ütköztettünk
Dr. Bán Mariannát és dr. Filiczky Istvánt kérdeztük az antibiotikum-használattal kapcsolatban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ősszel nemcsak az influenzaszerű vírusos megbetegedések, hanem a bakteriális fertőzések is gyorsabban terjednek. A háziorvos baktérium okozta problémákra gyakran antibiotikumot ír fel. Bár ezek a gyógyszerek legtöbbször hatékonyan veszik fel a harcot a betegséget kiváltó kórokozókkal, alkalmazásuk számos kellemetlen mellékhatással jár együtt.

Cikkünkben két szakembert kérdeztünk meg az antibiotikumok használatával kapcsolatban: dr. Bán Marianna holisztikus orvost és dr. Filiczky Istvánt, aki a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász, gasztroenterológus szakorvosa.

- Hogyan védhetőek ki az antibiotikum kúrával együtt járó kellemetlenségek - hasmenés, gombás fertőzések?

Dr. Bán Marianna

- Az antibiotikumok nevükhöz híven nem válogatnak, kiirtják a hasznos, velünk szimbiózisban élő bélflórát is. Ennek következtében sérül az emésztés, csökken a belekhez kötött immunitás hatásfoka, helyi gyulladásos folyamatok alakulnak ki. Elszaporodnak az opportunista baktériumok és gombák, valamint allergizáló, toxikus, tökéletlenül emésztett anyagok kerülnek a nyirok- és vérkeringésbe, hosszú távon gyengítve az immunrendszert.

Ha antibiotikum-szedésre kerül a sor, fontos, hogy az a lehető legrövidebb ideig tartson. Mellé javasolt komplex bélbaktérium-készítmény, amit az antibiotikum- kúra befejezése után még legalább egy-két hétig szedni kell. Nem kevésbé fontos a kímélő, természetes étvágycsökkenést tiszteletben tartó étkezés, a gyulladásellenes táplálkozás - cukor, keményítőtartalmú tápok mellőzése -, a bélműködés ritmusának fenntartása, a vitamin- és folyadékpótlás, valamint a pihenés.

Dr. Filiczky István

- Az antibiotikumok mellékhatásainak kivédésére ajánlatos a patikákban vény nélkül is kapható pro- és prebiotikumok szedése, melyek segítenek a normál flóra regenerálódásában. A probiotikumok szedése javasolt az antibiotikum-terápia alatt is - de nem egyszerre az antibiotikummal bevéve -, illetve a terápia után még egy hétig. A jótékony baktériumok megtelepedését segítő prebiotikumok, mint például a növényi rostok is segítenek a mellékhatások megelőzésében. Hosszú távú vagy drasztikus antibiotikus terápia mellett a baktériumok kiölésével az élőhelyekért versenyző gombák szaporodhatnak el, ebben az esetben gombaölő terápia adagolása indokolt.

- Vírusos megbetegedéskor a bakteriális felülfertőződés megelőzése miatt olykor az orvos antibiotikumot ír fel. Milyen esetekben van erre valóban szükség?

Dr. Bán Marianna

- Az egyik legfontosabb tétele az orvosi hivatásnak: nil nocere! - ne árts! Ennek fényében egyáltalán nem javaslom a megelőző antibiotikum-kúrát. Kezelni azt kell, ami van. A megelőzés nem tűzoltás, nem kapkodás, hanem tudatos, a megfelelő eszközökkel, időben elkezdett folyamat, mely a szervezet öngyógyító erőit mozgósítja, megfelelő belső környezetet teremtve tiszteletben tartja a szervezet működését.

Dr. Filiczky István

- Abban az esetben lehet javasolt a megelőző antibiotikum-kúra, ha a bakteriális felülfertőződésre nagy esély van, és ha annak kialakulása esetén a lehetséges szövődmények súlyosak lehetnek. Például legyengült immunrendszerű betegek vírusos légúti megbetegedéseinél, ahol a szervezet saját védekezőképessége nem elegendő ahhoz, hogy az esetlegesen kialakuló bakteriális felülfertőződést kivédje, így tüdőgyulladás alakulhat ki.

Az antibiotikumok mellékhatásai

Ha szeretnél többet tudni az antibiotikum-kúrák mellékhatásaival kapcsolatban, kattints az alábbi videóra!

- Sokan szedik szükségtelenül vagy nem megfelelően az antibiotikumokat, ami kedvez a rezisztens baktériumok kialakulásnak. Ön szerint hogyan lehetne javítani ezen a helyzeten?

Dr. Bán Marianna

- Csak valóban indokolt esetben, mérlegelve a nyereség-veszteség arányát, szabadna antibiotikumot rendelni. A napi gyakorlat és a mai uralkodó szemlélet nem ad arra lehetőséget, hogy minden esetben tipizálják a fertőző ágenst, hogy így az érzékenységének megfelelő antibiotikumot rendeljék, pedig csak ezzel lehetne elejét venni a baktériumok között terjedő gyógyszer-rezisztenciának.

Fontos és szükséges a laikusok megfelelő tájékozottsága, tudatossága is. Az alternatív lehetőségek nem-, vagy hiányos ismerete, a szelíd gyógymódok bagatellizálása, a szakértelem nélküli öngyógyítás eredménytelensége sokszor a kivédhető és indokolatlan antibiotikum-használathoz vezethet.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Dr. Filiczky István

- A megoldás mindenképpen a helyes gyógyszerhasználatban rejlik. Először is az antibiotikumok csak a bakteriális fertőzésre jók, a vírus okozta megbetegedésekre nem. Másodszor a hatékony szert megfelelő dózisban olyan időtartamig kell szedni, amely alatt kellően ki tudja fejteni a hatását, tehát nem csupán addig, amíg megszűnnek a panaszok. Ezért a kórokozó baktériumok azonosítása, kitenyésztése elengedhetetlenül a legfontosabb tényező. Fontos azt is elmagyarázni a pácienseknek, hogy a felírt terápiát mindenképpen végig kell szedni.

Ezt is szeretjük