Antibiotikum felfázásra: miért tér vissza a betegség?

2 szakértőt kérdeztünk

Dr. Bán Mariannát és dr. Rosta Gábort kérdeztük a felfázásról.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hólyaghurut - köszönhetően a nők rövidebb húgycsövének - elsősorban a szebbik nemet érintő húgyúti megbetegedés. Ha egyszer kialakult, könnyen lehet, hogy a későbbiekben is okoz még kellemetlenséget.

Hogy a betegség miért újulhat ki, dacára minden óvintézkedésnek, illetve antibiotikumos kezelésnek, arról két szakembert, a Dr. Rose Magánkórház urológus-sebész szakorvosát, dr. Rosta Gábort, valamint dr. Bán Marianna holisztikus orvost kérdeztük.

A hólyaghurut tünetei

- A hólyaghurut legtöbbször bakteriális fertőzés eredménye - mondja dr. Bán Marianna. - A húgyúti probléma vizelettartási nehézséggel, állandó ingerrel, illetve gyakori, fájdalmas - esetenként véres - vizeléssel jár.

Panasz lehet még a has- és a vesetájék kisugárzó fájdalma is. A gyulladás nem ritkán hőemelkedéssel vagy lázzal jár, ami kezelés nélkül súlyos vesemedence-gyulladásba torkollik.

Miért tér vissza a betegség az antibiotikumos kezelés ellenére?

Dr. Rosta Gábor

- Mindig az első fertőzést kell helyesen kezelni. A megfelelő antibiotikum választás és a kellő ideig történő kezelés ilyenkor elengedhetetlen.

Amennyiben egyszer már kialakult a bakteriális hólyaghurut, és az alkalmazott kezelés nem volt megfelelő, úgy a kórokozó megtelepedhetett a hólyagban. Ilyenkor a húgyhólyag nyálkahártyájához tapadva megbújik, és alhasi vérbőség esetén szaporodik, újra támad. Alhasi vérbőséget kiválthat csípős étel fogyasztása, forró fürdő, hideghatás, illetve szex is.

Dr. Bán Marianna

- A hólyaghurut antibiotikumos kezelése során fontos a rezisztens baktériumok kialakulásának elkerülése. Ennek - illetve a fertőzés későbbi kialakulásának megelőzése - érdekében minden esetben az orvos utasítását betartva, a megfelelő ideig és adagban kell szedni a gyógyszert. Ugyanakkor az antibiotikum szedése során elengedhetetlen a bélflóra helyreállítása is.

Mivel az antibiotikus kezelés nem hat pozitívan a szervezet öngyógyító mechanizmusaira, nem tanítja az immunrendszert, hosszú távon nincs pozitív hatása. Ezért szerencsés, ha nagyobb hangsúly kerül a megelőzésre, betegség esetén a szelíd gyógymódokra.

Az antibiotikumok árnyoldala

Bár az antibiotikumok szedése sok esetben elkerülhetetlen, érdemes tisztában lenned az esetleges mellékhatásokkal.

Mit a teendő visszatérő fertőzés esetén, hogyan előzhető meg a hólyaghurut?

Dr. Rosta Gábor

- Visszatérő betegség esetén fontos az alapos kivizsgálás. Ultrahangvizsgálattal kell tisztázni a felső húgyutak, vesék állapotát, a hólyag esetleges más betegségeit. Lehet provokációs tesztet is végezni, és ha a baktériumtenyésztés sikeres, hosszú távú kezelési tervet kell felállítani. A kiegészítő nőgyógyászati vizsgálat ilyen esetekben mindig nagyon fontos, és a hüvely normális baktériumflóráját is ápolni kell.

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Dr. Bán Marianna

- Az aspecifikus megelőzés fontos része a helyes táplálkozás, mely alapvetően a cukor, a keményítő, a napraforgóolaj, a tej és kenyérgabonák, a hüvelyesek csökkentéséből, kerüléséből, megfelelő mennyiségű, minőségű folyadékbevitelből, a hiányzó vitaminok, bioaktív anyagok pótlásából áll. A táplálkozás gerincét a zöldségek, minőségi állati fehérjék, zsiradék és fűszerek adják. Nem kevésbé fontos a helyes öltözködés, a has- és a derék melegen tartása, az áthűlés kerülése, valamint a higiénia.

A vörös- és tőzegáfonya-tartalmú készítmények, magas ORAC- indexű zöldségek - például színes bogyós gyümölcsök, citrusfélék, keresztesvirágúak, hagymafélék, gyökérzöldségek - és a zöld tea fogyasztása terápiás értékű. A népgyógyászat által alkalmazott növények szintén komoly gyógyhatással bírnak: érdemes bevetni az aranyvesszőt, a bodzát, a cickafarkot, illetve akár a grépfrútmagot is.

Ezt is szeretjük