Az influenzaszezonban rendkívül fontos figyelni az optimális vitaminbevitelre, betegség esetén pedig az orvos által előírt gyógyszeres kezelés mellett gyógynövényes teák is segíthetnek felépülni.
Az utóbbi időszakban sokan találkozhattak a téli szezonban gyakori lázzal és légúti problémákkal, melyeket vírusos eredetű megfázás és influenza is okozhat. A tünetek sokáig elhúzódhatnak, és az alapprobléma ellen az antibiotikumok is hatástalanok.
Vírusölők a konyhából
Ebben a megpróbáltatásokkal teli időszakban az sem mindegy, hogy milyen ételek kerülnek az asztalra. Akár a megelőzés, akár a gyors felépülés a cél, érdemes a konyha vírusölőit minél gyakrabban, akár kúraszerűen is fogyasztani.

A fokhagyma szupererős antivirális hatását a benne lévő, a növényt a kártevők ellen védő allicin kénvegyületnek köszönheti, de tartalmaz még szelént, káliumot és vitaminokat is. Napi egy gerezd ráadásul a
vérnyomás csökkentésében is hasznos.
Fotó: Saharosa40 / Getty Images Hungary

A gyömbér gingerolt tartalmaz, mely erős baktérium- és vírusölő hatóanyag, de kálium és magnézium is van benne. Húslevesbe, teába főzhető, de akár önmagában is fogyasztható naponta egy-egy karikával.
Csökkenti a hányingert és az emésztési zavarokat.
Fotó: Wavebreakmedia Ltd / Getty Images Hungary

A torma is fontos a betegségmegelőzésben. Tartalmaz mustárolajat, ami tisztítja a légutakat, glukonnaszturcin és szinigrin nevű glikozidokat, káliumot és C-vitamint is. Felfázás ellen a
tormalé fogyasztása javasolt.
Fotó: cegli / Getty Images Hungary

A fahéj illóolaja vírusölő hatása mellett több betegség tünetét csökkenti, így segíti a hasnyálmirigy működését, stabilizálja a vércukorszintet.
Kumarintartalma miatt nem szabad túlzásba vinni, és inkább a ceyloni típusa ajánlott. Zabkására is jó, de akár sós ételeket is pikánsabbá tesz.
Fotó: ChamilleWhite / Getty Images Hungary

Napi egy kanál méz erősíti az immunrendszert, segít a betegségek legyőzésében, antioxidáns hatású, és vitaminban gazdag. Cukortartalmára azonban figyelni kell.
Fotó: rvbox / Getty Images Hungary

A shiitake gomba egy lentinán nevű béta-glükán poliszacharidot tartalmaz, mely gyulladáscsökkentő, valamint antivirális, immunrendszert aktiváló hatású. A kínai és a japán konyhában is gyakori alapanyag, a boltokban nálunk szárítva a legegyszerűbb hozzájutni.
Fotó: UroshPetrovic / Getty Images Hungary

Az almaecet hasznos alapanyag a bakteriális és a vírusfertőzések ellen is, ráadásul erjesztéssel készült, ezért probiotikus hatása is van. Saláták finom és egészséges kísérője lehet.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary

A joghurt szintén
erős probiotikum, támogatja a bélrendszer baktériumflóráját, így erősíti az immunrendszert is. Segít a vírusfertőzések legyőzésében, többek közt a virális eredetű légúti megbetegedések ellen is hatásos.
Fotó: Karisssa / Getty Images Hungary

Az erőleves erősíti, hidratálja a szervezetet betegség esetén, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, magnéziumot, foszfort, de fehérjét is. Sok gyömbérrel és fokhagymával még hatékonyabb a vírusok ellen.
Fotó: MKucova / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)