Nagy multivitamin-körkép - Megnéztük, melyikben van több hatóanyag

Biztonsággal rájuk bízhatod az immunerősítést?

Multivitamin-körkép
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vitaminok az egészséges emberi szervezet számára nélkülözhetetlen anyagok, ám legtöbbjük előállítására nem képes, ezért külsőleg kell azokat bevinni. A szükséges mennyiséget vita övezi a táplálkozáskutatók körében: a nemzetközileg elismert RDA-értékek ugyanis csak az ajánlott napi fogyasztás minimumát határozzák meg.

Az RDA-értékek a hiánybetegségek elkerüléséhez elegendők, de a dózisban jelentős eltérések lehetnek például kortól, fizikai állapottól, aktivitástól függően, sőt: már az orvosok is elismerik, hogy a betegségek elkerüléséhez vagy egy kezelés kiegészítéséhez a hivatalosan ajánlott mennyiség sokszorosa is szükséges lehet.

Kell a multivitamin?

Az őszi-téli immunerősítést a legtöbben az általános szükségletek szerint összeállított multivitaminokra bízzák, de nem árt megnézni a pontos összetételt és az egyes vitaminok mennyiségét az adott készítményben.

Az immunerősítő vitaminok közül C-vitaminból például az RDA-érték mindössze 80 milligramm - ami a skorbut megelőzésére csakugyan elég, roborálásra viszont a táplálkozáskutatók szerint ennek sokszorosa is lehet a bevitt mennyiség. 

Az RDA-szám E-vitaminból 12 milligramm, az A-ból 800 mikrogramm, tehát 2600 nemzetközi egység, a D-ből 5 mikrogramm, tehát 200 nemzetközi egység, a B6-ból 1,4 milligramm, B12-ből pedig 2,5 mikrogramm. Hogy ezek a számok milyen alacsonyak, azt jól példázza, hogy a legújabb kutatások eredményei alapján a szakértők D-vitaminból 200 NE helyett már 1500-2000 NE bevitelét ajánlják a napfényszegény időszakban. Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy étkezés útján is beviszed a vitaminokat és ásványi anyagokat, és a táplálékkiegészítők, ahogy a nevükben is benne van, csak segítségre valók.

Néhány szúrópróbaszerűen kiválasztott, népszerű készítmény összetételét hasonlítottuk össze kimondottan a fenti vitaminok alapján. 

5. Dr. Chen Multi-Max Vitamin tabletta Q10 + Szelén

Sokan választják ezt a plusz Q10 és a megnövelt szeléntartalom miatt. A tájékoztató szerint C-vitaminból 60 milligrammot, E-vitaminból 6,7 milligrammot, A-ból 500 mikrogrammot, D-ből 5 mikrogrammot, B6-ból 2 milligrammot, B12-ből 1 mikrogrammot tartalmaz tablettánként.

A készítmény tehát több vitaminból az RDA szerint ajánlott napi minimumnál alacsonyabb mennyiséget tartalmaz, kivéve több B-vitamin esetében. Az ásványi anyagok közül a cink- és szeléntartalom kiemelkedő. A 40 darabot tartalmazó kiszerelés 2500 forint körül kapható.

Immunerősítők a télre: hemzseg bennük a vitamin, és sokáig finomak maradnak

Nézegess képeket!

Elolvasom

4. Juvita Multivitamin felnőtteknek

A készítmény a dobozon feltüntetettek szerint C-vitaminból 90 milligrammot, E-vitaminból 25 milligrammot, A-vitaminból 600 mikrogrammot tartalmaz, D-ből 5 mikrogrammot, B6-ból 5 milligrammot, B12-ből pedig 20 mikrogrammot, emellett számos egyéb vitamint és ásványi anyagot.

A vitamintartalom alapján a középmezőnybe sorolható, bár csaknem mindegyik összetevője eléri az RDA-értéket. A csomagolás szerint további előny, hogy a vitaminok nyújtott felszívódásúak. Egy 45 darabos doboz ára 1500 forint körül mozog.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

3. Tesco Pro Formula Multivitamin cukormentes narancsízű pezsgőtabletta

A nagy meglepetés: ebben a pezsgőtablettában C-vitaminból 80 milligramm, E-vitaminból 12,0 milligramm, D-ből 5 mikrogramm, B6-ból 1,4 milligramm, B12-ből pedig 2,5 mikrogramm található a dobozon feltüntetett adatok szerint.

Bár nem tartalmaz minden vitamint, a pezsgőtablettáktól vártnál magasabb a készítmény hatóanyag-tartalma, legalábbis mindenből eléri az RDA-értékeket. Az üzletben a 20 darabot tartalmazó kiszerelés 459 forint, ami a legjutányosabb ár a fenti listában.

2. Béres Actival Max

A népszerű készítmény C-vitamin-tartalma 300 milligramm, E-vitaminból 6,7 milligrammot, A-ból 500 mikrogrammot, D-ből 5 mikrogrammot, B6-ból 2 milligrammot, B12-ből 1 mikrogrammot tartalmaz.

A C-vitamint tekintve ez a keverék a legerősebb, ami az immunerősítésben kiemelten fontos, és több másik vitamin is eléri benne a napi RDA-limitet, így az erősebb multivitaminok közé tartozik. A 30-as kiszerelés ára 2000 forint körül mozog.

Vitamintablettát szedsz? 4 eset, amikor többet árt, mint használ

Ha hajlamos vagy a vesekőre, vagy pikkelysömöröd van, gondold meg, milyen vitamint szedsz.

Elolvasom

1. BioTech USA Multivitamin for Women

A mennyiségeket tekintve egyértelmű befutó lett ez a multivitamin. Igaz, C-vitaminból 100 milligrammot, de E-ből 33,5 milligrammot, A-ból 750 mikrogrammot, D-ből 5 mikrogrammot, B6-ból 12,5 milligrammot, B12-ből pedig 40 mikrogrammot tartalmaz tablettánként.

A napi adagnak itt két tabletta van feltüntetve, ezek a mennyiségek több vitamin és ásványi anyag esetében az RDA-minimum sokszorosai. A kifejezetten nőknek szánt vitamin ára viszont magas, a 60 darabot tartalmazó - tehát hivatalosan 30 adagos - kiszerelés 4000 forint fölötti áron mozog.

A multivitamin-körkép természetesen messze nem teljes, csak néhány kiválasztott termék egyes adatait tartalmazza, és csak azt hivatott szemléltetni, hogy érdemes a boltok polcain sorakozó vitaminkeverékek tájékoztatóit is végigböngészni, hiszen jelentős különbségek lehetnek két készítmény esetén. Ha pedig ennél is biztosabb immunerősítésre vágysz, jobb, ha tudatosan, egyenként választod ki a számodra szükséges, nagyobb dózisú vitaminokat, természetesen orvossal konzultálva.

Ezt is szeretjük