Durva dolog derült ki erről a virsliről: megdöbbentő, mivel etetik a magyar embert

Kivonták a forgalomból az érintett termékeket.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

40% helyett csak 18% húst tartalmazott a lengyel gyártású BARONI baromfivirsli, így jogellenesen nevezték virslinek - állapította meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - Nébih - legújabb vizsgálata. A Nébih elrendelte az érintett termék, illetve az azzal azonos jelölésű tételek forgalomból történő kivonását.

Magyarországon a húskészítmények megnevezéseinek használatát a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai védik. A virsli minőségi jellemzőit is e dokumentum szabályozza. Virsli néven tehát csak azt a terméket lehet forgalomba hozni, ami megfelel az előírásban rögzített követelményeknek.

Innentől lehet valamit virslinek nevezni

A jelenlegi szabályok szerint a virslinek legalább 40% húst kell tartalmaznia. A LIDL Magyarország Bt. egyik élelmiszerüzletében megmintázott, 1 kilogrammos, vákuumcsomagolt BARONI termékben viszont csak 18% hús volt. A készítmény - fő összetevőként - 43% csontokról mechanikusan lefejtett baromfihúst, úgynevezett MSM-et tartalmazott. Az Európai Uniós előírások alapján azonban az MSM nem tekinthető húsnak, így a hústartalomba sem számítható bele.

A terméket tehát jogellenesen hozták virsli megnevezéssel forgalomba Magyarországon. A Nébih ezért elrendelte az érintett tétel - fogyaszthatósági ideje: 29.10.16., tételazonosítója: L:11732 0310280 -, továbbá az ezzel azonos összetételű és jelölésű BARONI baromfivirsli termékek forgalomból való kivonását.

A hatósági intézkedésen túl a forgalmazó felvette a kapcsolatot a gyártóval, hogy a továbbiakban csak a jogszabályoknak megfelelően jelölt termékek kerülhessenek az üzletekbe.

2017. augusztus 1-jétől tovább szigorodnak majd a Magyar Élelmiszerkönyv húskészítményekre vonatkozó előírásai: a virslinél például még magasabb hústartalmat - minimum 51% - ír elő, és megszabja az MSM maximális mennyiségét is - maximum 10%.

Ezt is szeretjük