Elfelejtetted hűtőbe tenni az ételt? Ennyi ideig még nyugodtan elfogyaszhatod
Csak ennyi időre szabad szobahőmérsékleten hagyni.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy a munkahelyére bevitt, gyorsan romló alapanyagokból készült ebédet nem tette a hűtőbe, mert az épp tele volt, vagy egyszerűen csak elfelejtette, mint ahogy az is, hogy az otthon elkészített étel maradt túl sokáig hűtés nélkül a konyhapulton.

Ha olyan ételről van szó, melynek akár csak egy alapanyaga is olyan táplálékot jelent, melyen igen gyorsan képesek elszaporodni a baktériumok - legyen az a majonéz vagy épp valamilyen húsféle -, nem árt tudni, maximálisan mennyi időre szabad hűtés nélkül hagyni.

Nagyon hamar elszaporodhatnak a baktériumok

Az olyan elöl hagyott élelmiszerekben, mint például a húsok, a tojás, a tejtermékek, szobahőmérsékleten nagyon gyorsan elkezdenek szaporodni a baktériumok, többek között az E.coli, a listeria vagy akár a salmonella, melyek ideális körülmények között már viszonylag rövid idő alatt, például egy délelőtt folyamán is képesek olyan mennyiséget elérni, hogy az veszélyes lehet, és betegséget okozhat, ha valaki különösen érzékeny.

Legalábbis így gondolja egy, a Prevention.com-nak nyilatkozó epidemiológus, Samuel Crowe, aki szerint az ilyen étel fogyasztása után akár 6-12 órával, de később is kialakulhatnak olyan kellemetlen tünetek, mint a hasmenés, a hányás, az émelygés, a hascsikarás és gyomorfájdalom.

Ez a maximális idő hűtés nélkül

Véleménye szerint könnyen előfordulhat, hogy valaki szinte soha nem lett beteg hasonló ok miatt, kockáztatni azonban nem szabad, hiszen az immunrendszer bármikor lehet olyan legyengült állapotban, hogy ne tudjon védekezni a fokozott baktériummennyiség ellen. Különösen figyelni kell az ilyesmire, ha valaki egyébként is valamilyen krónikus betegségtől szenved.

Az epidemiológus szerint a szendvicseket, salátákat is, illetve minden más olyan élelmiszert, melyben gyorsan romló hozzávaló található, ki kell dobni, ha két óránál többet volt szobahőmérsékleten, de akár hamarabb is, ha nagyobb melegnek, például közvetlen napsütésnek volt kitéve. A hűtőből kivett étel maradéka esetében ugyanúgy a két óra az irányadó véleménye szerint.

Ezt is szeretjük